В Уряді передали «привіт» суддям: Ми давали судовій системі два шанси очиститися. Третього вже не буде

В Уряді передали «привіт» суддям: Ми давали судовій системі два шанси очиститися. Третього вже не буде

Петренко вважає за необхідне прийняття змін до Конституціїї щодо суддівства

Міністр юстиції Павло Петренко констатував, що досі не вдалося зламати стару судову систему й побудувати нову. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Візьму на себе цю відповідальність, хоча Міністерство юстиції й не має впливу на судову систему, бо вони є незалежними. Та це питання до всієї влади. Але опір судової системи великий, - зазначив міністр. - Ми їм давали кілька шансів. Перший - коли після Революції гідності прийняли закон «Про відновлення довіри до судової системи» й дали можливість переобрати голів судів, яких призначав Янукович, шляхом таємного голосування. Та рядові судді цим не скористалися, і 80% старих керівників залишились на місцях. Другий шанс у них був після прийняття закону про люстрацію. Можна було пройти люстраційну перевірку й очиститися від осіб, які брали участь у переслідуваннях наших громадян під час Майдану. Тут теж система опиралася й опирається, ще й допомагає іншим органам, тій самій прокуратурі, приховувати від люстрації певних осіб, які під неї підпадають. Третього шансу давати їм вже немає сенсу».

Петренко додав, що суддівська система стосується всіх громадян, тому він вийшов із радикальними пропозиціями. Перша - прийняти зміни до Конституції, які вніс президент, і які дають можливість перетрусити в хорошому сенсі цього слова судову систему, зробити її за новою моделлю, спростити доступ до правосуддя, набрати новий склад суддів, провести переатестацію місцевих суддів.

«Не знаю, які аргументи можуть бути в народних депутатів, якщо вони не голосуватимуть за ці зміни і пакет законів, який одразу вводить їх у дію – щодо створення нового Верховного суду, ліквідації вищих спеціалізованих судів і створення нових апеляцій, у які будуть набиратися люди за конкурсом», - зазначив керівник Мінюсту.

«Друга моя пропозиція. Українці вже втомились чекати на зміни в судовій системі, і треба зробити якісь кроки, що швидко покажуть результат. Таким кроком може бути рішення парламенту щодо призначення на довічний строк, якого чекають 800 суддів. Більшість із них призначалась за часів Януковича на 5-річний термін. За чинним законом, якщо парламент не підтримує цих суддів на довічний строк, вони автоматично йдуть у відставку, а на вакантні посади оголошуються конкурси. Ці судді чекають рішення вже понад рік, а дехто й півтора року. Вони не справляють правосуддя й отримують заробітну плату з наших податків. Їх треба відправити на волю, дати можливість набрати 800 суддів до місцевих судів через публічні конкурси і зробити фундамент судової системи. Це реальний крок, яким можна парламенту, витративши 15 хвилин свого дорогоцінного часу, показати, що судова реформа працює», - підкреслив міністр юстиції.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада проголосувала в першому читанні за «Проект закону про судоустрій та статус суддів» № 4734 за основу і в цілому.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: