В уряді запевняють, що ціни на овочі та яйця знижуються

В уряді запевняють, що ціни на овочі та яйця знижуються

Мінсоц: підвищення мінімалки на впливає на зростання цін

Ціни на споживчому ринку в березні поточного року порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,8%

Показник інфляції в березні залишається в прогнозних межах і свідчить про відсутність впливу росту мінімальної зарплати на загальний ріст цін.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Зазначається, що ціни на споживчому ринку в березні поточного року порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,8%, з початку року – на 3,9%.

«Березневий показник більший за попередні місяці, проте очікуваний і в межах прогнозних розрахунків. За даними Державної служби статистики України, ключові причини загального росту цін - в сезонному рості цін на хліб, мясну і молочну групи продовольство, а також рості тарифів (на електроенергію) і збільшенні акцизів на алкоголь й тютюн», - йдеться у повідомленні.

Разом з тим знизились ціни на овочі (на 19,2%), суттєво (на 7,3%) подешевшали яйця.

«Звертаємо увагу, що ініціатива Кабінету міністрів України з підвищення мінімальної заробітньої плати, яка вступила в силу з 1 січня 2017 року, не має істотного впливу на ріст цін. Більше того, двократне збільшення МЗП цілком відповідає сучасним економічним реаліям», - додає прес-служба Мінсоцполітики.

Зазначається, що аналіз ринку праці показує, що роботодавці пропонують «мінімальну» зарплату лише для 34% вакансій, по решті позицій - зарплати вищі.

«На думку експертів, підвищення МЗП стало кроком для детінізації відносин між працедавцями і найманими працівниками. Держава змусила підприємців не тільки і не стільки збільшити зарплати, скільки легалізовувати їх. Гроші, які сьогодні виплескуються у готівковий обіг у вигляді виплати зарплати, вже й так потрапляли в економіку, але через виплати в "конверті". Тобто, додатковий тиск готівки на ціни безпосередньо через підвищення мінімальної зарплати не створюється», - додає Мінсоцполітики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: