У Запорізькій і Одеській областях Кремль намагався організувати псевдопротест «болгар» - СБУ

У Запорізькій і Одеській областях Кремль намагався організувати псевдопротест «болгар» - СБУ

Всі фейкові протестні акції в Україні організовуються й координуються Кремлем

Співробітники Служби безпеки України завадили спробам російських кураторів груп у соцмережах організувати в Запорізькій і Одеській областях фейкові акції протесту, нібито, етнічних болгар, спрямовані на штучне розпалювання міжетнічних конфліктів у регіонах України. Про це повідомила прес-служба СБУ.

«Основна мета РФ дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні і дискредитувати українську владу перед світовим співтовариством через нібито утиски національних меншин. Всі фейкові акції організовуються за схожим сценарієм, координуються спеціально призначеними кураторами, які знаходяться на території Росії. Під час проведення цих псевдопротестыв співробітники спецслужби не зафіксували жодного факту участі в них справжніх представників національних меншин», - заявили у відомстві.

Так у Запорізькій та Одеській областях правоохоронці викрили спробу організувати в кінці червня акцію протесту, нібито, етнічних болгар, замовлену одним з координаторів антиукраїнських заходів Сергієм Хижняком.

«Він є одним із колишніх керівників громадської організації «Молоді регіони» і ховається на території РФ. Найняті для участі в провокації три десятки громадян повинні були створити картинку для російських ЗМІ, перекриваючи автомагістраль з болгарськими прапорами і плакатами пропагандистського змісту», - зазначили у спецслужбі.

Інформаційне забезпечення фейкових акцій покладається замовниками на окремі, заздалегідь створені групи, діяльність однієї з яких співробітники спецслужби припинили в Одесі. Зараз учасники цієї ретельно законспірованої групи дають викривальні свідчення про координацію антиукраїнської діяльності з території РФ.

«Вже встановлено, що зловмисники фінансувалися російськими спецслужбами через громадянина України Антона Давидченка, лідера ГО «Народна дружина» і «Молодіжна єдність» та координатора руху «Народна альтернатива». Чоловік переховується в Москві і на тимчасово окупованій території Донбасу», - відзначили в службі безпеки.

Правоохоронці задокументували, що зловмисники наповнювали і коректували вміст кількох підконтрольних Давидченку інтернет-ресурсів, які відкрито пропагують антиукраїнську ідеологію.
«Виявлена співробітниками СБ України переписка учасників групи з Давидченком свідчить, що російські спецслужби застосовують чіткий алгоритм розкрутки підконтрольних інтернет-сайтів в українському медіа-просторі. Згідно з інструкціями, що на початковому етапі вони нібито дотримуються проукраїнської позиції, але поступово переходять до пропаганди сепаратистів і «Русского мира», - відзначають фахівці служби безпеки.

В кінці червня СБУ провела обшуки у організаторів провокаційної акції, учасники якої встановили «прикордонні знаки» навколо трьох сіл Берегівського та Виноградівського районів з написами на угорській мові. «Лідери вітчизняних угорських суспільно-політичних об'єднань офіційно спростували участь співвітчизників у проплаченому заході», - підкреслили в СБУ.

Співробітники СБУ встановили, що безпосереднім замовником акції є Артем Бузила, громадянин України, який переховується на території Російської Федерації і активно використовується російськими спецслужбами для проведення підривної діяльності проти України.

Як повідомлялося, про виявлених СБУ спроби російських спецслужб дестабілізувати ситуацію в Україні шляхом проведення псевдопротестних акцій раніше повідомляв на брифінгу Голова Служби Василь Грицак.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: