Вартість ядерного сховища зросла в дев’ять разів. Американські партнери перевели стрілки на «Енергоатом»

Вартість ядерного сховища зросла в дев’ять разів. Американські партнери перевели стрілки на «Енергоатом»

Вартість проекту будівництва сховища за технологією Holtec International подорожчала зі $148 млн до $1,4 млрд

Керівництво американської компанії Holtec International прокоментувало скандальну інформацію, про те, що проект будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива в Україні несподівано здорожчав у дев’ять разів. На запитання «Главкому»,  чому вартість будівництва сховища за технологією Holtec International порівняно з попереднім варіантом 10-12-річної давності подорожчала зі $148 млн до $1,4 млрд, в компанії відповіли:  «Holtec не веде проект будівництва Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Проектом будівництва займається ДП НАЕК «Енергоатом». Компанія Holtec для проекту ЦСВЯП постачає технологію та спеціальне технологічне устаткування для поводження з відпрацьованим ядерним паливом на усьому ланцюжку: від АЕС до ЦСВЯП». В Holtec відмовилися назвати термін окупності проекту ЦСВЯП, порадивши це питання адресувати в «Енергоатом». Але в «Енергоатомі» відмовилися назвати термін окупності. За неофіційними даними, він може становити до 45 років. 

В Holtec  також наголосили, що компанія надала підтримку «Енергоатому» для започаткування  переговорів з Bank of America Merrill Lynch та корпорацією приватних закордонних інвестицій (OPIC) із США для залучення кредитів на побудову ЦСВЯП. Нині «Енергоатом» працює над залученням кредиту Bank of America Merril Lynch на суму $250 млн терміном на 20 років.

Восени «Енергоатом» розпочне будівництво централізованого сховища для безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива трьох українських АЕС спільно з американською  Holtec International. На початку червня Кабінет Міністрів своїм розпорядженням №380-р затвердив поданий Міністерством енергетики та вугільної промисловості проект «Будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій» загальною вартістю понад 37,2 млрд грн, або $1,4 млрд. Подібний документ уряд ухвалив ще в 2009 році, де вартісні показники такогож проекту майже в 10 разів  менші.

Детальніше про скандал читайте тут: Радіоактивна схема? При Гройсмані вартість ядерного сховища зросла… у дев’ять разів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: