Вчені назвали «Газпром» одним із головних джерел парникових газів у світі

Вчені назвали «Газпром» одним із головних джерел парникових газів у світі
У 2015 році загальний обсяг пов'язаних з «Газпромом» викидів парникових газів експерти оцінили у 1,138 млрд тонн

Російський «Газпром» опинився на другій сходинці рейтингу найбільших «виробників» парникових газів

За підрахунками британських учених, більше половини світового обсягу парникових газів, викинутих в атмосферу за 28 років, припало на 25 великих компаній. При цьому найбільшими виробникам виявилися Saudi Aramco і «Газпром».

Про це повідомляє РБК.

«За 28 років, що пройшли після того, як в 1988 році було визнано вплив парникових газів на клімат Землі, до атмосфери внаслідок спалювання і переробки викопного палива було викинуто близько 833 млрд тонни вуглекислого газу, метану та інших газів (у CO2- еквіваленті), збільшення концентрації яких сприяє підвищенню температури, повідомляють експерти британської організації Carbon Disclosure Project (CDP)», - йдеться у публікації.

За їхніми підрахунками, загальний обсяг таких викидів парникових газів в 1998-2015 роках перевищив обсяг їхніх викидів за попередні 237 років, тобто з моменту початку промислової революції (820 GtCO2e).

При цьому майже три чверті викидів (635 млрд т) припали на 100 компаній, а 25 найбільших з них забезпечили близько 51% усіх викидів. Максимальний «вклад» до справи насичення атмосфери парниковими газами, за даними CDP, внесли китайські вугільники. Сукупний обсяг пов'язаного з ними викиду парникових газів (викиди безпосередньо під час роботи вуглевидобувних компаній плюс викиди, пов'язані з використанням видобутого вугілля) оцінюється CDP за період 1988-2015 років у 129 млрд т, або 14,3% від загального обсягу викидів світової промисловості.

Серед окремо взятих компаній найбільшим «виробником» парникових газів експерти CDP назвали саудівську нафтогазову компанію Saudi Aramco (40,561 млрд т, або 4,5%). На одну позицію нижче неї опинився російський «Газпром»- 35,221 млрд т, або 3,9%.

До списку найбільших «виробників» парникових газів за 28 років увійшли й інші російські компанії –«Лукойл» (23 місце), «Роснефть» (27 місце), «Сургутнефтегаз» (32 місце), а також російська вугільна галузь загалом (восьме місце).

За окремо взятий 2015 рік загальний обсяг пов'язаних з «Газпромом» викидів парникових газів експерти CDP оцінили у 1,138 млрд т, або 2,7% від загальносвітових, що забезпечило йому те ж друге місце в «антирейтингу» після Saudi Aramco (1,951 млрд т).

«Роснефть» за підсумками 2015 року зайняла у складеному CDP списку найбільших «виробників» парникових газів шосте місце.

До слова, «Газпром» визнав, що санкції США гальмують «Північний потік-2».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: