НАТО стурбоване великою військовою грою РФ в Європі - The Economist

НАТО стурбоване великою військовою грою РФ в Європі - The Economist

В Альянсу є підстави стверджувати, що навчання «Захід-2017» можуть стати прикриттям для махінацій із боку РФ

Вересень стане напруженим часом для країн-членів НАТО. Протягом тижня в середині місяця Росія буде керувати тим, що описують, як найбільше військове навчання в Європі з часів закінчення «холодної війни». Підготовка вже почалася. Про це пише видання The Economist, нагадуючи, що стратегічні навчання «Захід» проводяться кожні чотири роки ще з часів Радянського союзу, коли вони використовувалися для випробування нової зброї і тактик.
Очікується, що на навчаннях «Захід-2017» в цьому році буде задіяно не менше 100 тис. російських військових. Навчання проходитимуть у Західному військовому окрузі Росії, а також у Білорусі, яка межує з трьома країнами-членами НАТО.

Наступного тижня більшість військових підрозділів, які беруть участь у маневрах, прибудуть на місце дислокації. Підтримку сухопутних військ здійснюватимуть понад 25 літальних апаратів ВКР Росії, ВПС і ППО Республіки Білорусь. Всього у навчаннях планується задіяти близько 700 одиниць техніки. Прибуде також перша гвардійська танкова армія, яку реформували в 2015 році і яка може завдавати потужний наступальний удар.

Попередні навчання в рамках «Захід» і раніше турбували Альянс, але в цьому році навчання проходять вперше після агресії Росії проти України. Також, як зазначає видання, вони розгортаються на тлі найбільш напружених відносин РФ із Заходом за останні 30 років.

У цьому році, як відповідь на анексію Росією Криму, НАТО розгорнула свої війська в Польщі, Естонії, Латвії та Литві. По суті, як зазначає The Economist, це було послання для Москви. Якщо Кремль спробує що-небудь зробити проти одного члена НАТО на сході, він швидко одержить відповідь від усього Альянсу. Але, як сказано в статті, існують великі відмінності між тим, як НАТО проводить військові навчання і як те ж саме робить Росія. Сумнівно, що Путін за допомогою навчань просто відточує ефективність своєї армії. Швидше навпаки, використовує їх як спосіб залякати менших сусідів і в кінцевому підсумку залучити їх в сферу російського впливу.
Чотири такі тренування проводили в 2013 році. П'ятий, який стартував наприкінці лютого 2014 року, став плацдармом для окупації Криму. А до цього був «Кавказ-2008», з якого почалося вторгнення Росії в Грузію.

«Військова хитрість, або маскування, є мистецтвом, в якому Путін особливо відрізняється», - зазначає The Economist.

Генерал Бен Ходжес, командувач американськими військами в Європі, припускає, що Росія може сплановано використовувати навчання «Захід-2017» щоб переправити російських військових і техніку в Білорусь і залишити їх там.

«Люди стурбовані тим, що це Троянський кінь. Вони [росіяни] кажуть: «Ми просто проводимо навчання", а потім раптово їхні люди виявилися ще десь», - зазначає генерал.
Росія однозначно своїми діями викликала до себе підозру, пише The Economist. «Але все, що НАТО може зробити, це залишатися пильним і сподіватися, що Путін відправить свої війська назад у казарми, коли навчання «Захід-2017» закінчаться, хоча Альянс буде знаходитися в стані готовності до всього», - зазначає видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: