Велика Британія причетна до трагедії MH17 - The Guardian

Велика Британія причетна до трагедії MH17 - The Guardian

Фінансова система Лондона слугує столицею російського відмивання грошей - ЗМІ

Коли був збитий MH17, була створена міжнародна слідча група, яка повинна була точно з'ясувати, що сталося. У минулому році вона визнала, що з Росії на контрольований повстанцями схід України прибув зенітний ракетний комплекс «Бук», який збив малайзійський літак і в той же день повернувся назад. Винуватість Москви не викликала сумнівів, пише The Guardian.

«Однак за три роки нікого не тільки не притягли до відповідальності, але навіть не заарештували. Тим часом родичі 298 жертв продовжують сумувати за загиблими і не бачать попереду ніякої справедливості. Трагедія MH17 демонструє дві речі: по-перше, все більш агресивна Росія з часом породжує ще більше проблем. Поки світ відвертається від українського конфлікту, вона продовжує буйствувати. По-друге, ми - тобто Захід і особливо Британія, - теж причетні до подій», - йдеться у статті.

Видання стверджує, що саме в лондонському сіті Росія відмиває свої брудні гроші. Як пише Бен Джуда, автор доповіді «Прокляття клептократії»: «В Лондоні зустрічаються дві потужні тенденції: зліт офшорної фінансової системи і зліт глобалізованого авторитаризму».

«Путін і еліти, що його оточують, втілюють собою саме цей глобалізований авторитаризм. За даними Джуди, фінансова система Лондона слугує столицею російського відмивання грошей. Управління фінансового нагляду перед своїм розпуском оцінювало, що на частку відмивання грошей припадають 3,6% британського ВВП. Як розповів мені Джуда, офшорні компанії відмивають в Лондоні брудні гроші в першу чергу через нерухомість. Зараз анонімним офшорним фірмам належать понад 37 тис. об'єктів столичної нерухомості, що займають більш 2,25 квадратної милі. Національне агентство по боротьбі зі злочинністю попереджає, що розмах відмивання грошей в Лондоні становить «стратегічну загрозу для економіки і репутації Британії», - йдеться у матеріалі.

Видання також зазначає, що представники кремлівських еліт володіють особняками у Британії. «Їхні діти ходять у наші найкращі школи. Вони купують наші витвори мистецтва і наші футбольні клуби. Вони платять нашим юристам. Російський вплив у Британії зараз більший, ніж будь-коли в період холодної війни. І якщо формальне засудження своїх дій в Україні Москва готова терпіти, то про рішучі заходи навіть не йдеться: «Наші люди контролюють значну частину вашого капіталу і пов'язаних з ним інститутів, тому краще вам з нами не зв'язуватися», - наголошує The Guardian.
У статті зазначається, що така ситуація є неприйнятною, Британія повинна дати відсіч – «і, кажучи по честі, вона вже зараз робить в цьому напрямкуі більше, ніж багато інших європейських країн». «Однак цих зусиль все одно недостатньо. Стан справ потрібно міняти. По-перше, ми повинні знову підтвердити нашу вірність європейській єдності - навіть в епоху Брекзіта. Тільки об'єднана Європа може боротися з Кремлем. По-друге, ми повинні переглянути режим фінансового регулювання. У цій області правильну політику пропонують лейбористи», - написано у матеріалі.

Зокрема, автор пропонує негайно запустити національну програму з розробки стратегії, спрямованої на боротьбу з ухиленням від податків і клептократією. «Не можна дозволяти вести справи або володіти активами в Британії жодної анонімної компанії. Уряд має терміново створити публічний реєстр всіх трастів - із зазначенням активів і бенефіціарів. У всіх випадках головною метою має стати підвищення прозорості. Зрозуміло, це не вилікує Лондон від повальної корупції. Але нам треба з чогось починати», - зазначає журналіст.

Наостанок видання наголошує: «Свого часу ми допомогли приборкати радянську військову міць. Тепер ми повинні точно так само допомогти впоратися з російською фінансовою міццю. Поки цього не станеться, не вийде відплатити по справедливості за смерть 298 осіб, які загинули в той трагічний день три роки тому».

Як повідомлялось, Нідерланди й Україна підписали договір про міжнародне правове співробітництво щодо розслідування злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН-17.

Сполучені Штати Америки вітають рішення об'єднаної слідчої групи (JIT) щодо проведення в Нідерландах суду в справі про катастрофу МН17.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: