Вибори на Донбасі мають відбутися через 4-5 років після завершення бойових дій, - Марчук

Вибори на Донбасі мають відбутися через 4-5 років після завершення бойових дій, - Марчук

У світі є приклади, коли поспішні вибори, близькі до бойових дій, зашкодили й призвели до ще більш гірших наслідків

Представник України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук вважає, що зараз проведення виборів на Донбасі неможливе. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
«Зараз це неможливо. Багато є досліджень, і міжнародних у тому числі, де виведено деякі закономірності, варіанти виходу з таких кризових конфліктних ситуацій. Ясна річ, що без виборів не обійдеться. Але є відповідні послідовності. Вони пов’язані з тим, щоб на виборах не було атмосфери взаємної ненависті сторін. Важливо, аби висохли сльози, аби мова ненависті поступово згасала. На наступному етапі мають виникнути якісь спільні інтереси економічного характеру, які потягнуть за собою соціальні. В таких випадках, як правило, спочатку якась погоджена тимчасова адміністрація вводиться під патронатом міжнародної організації, чи за погодженням сторін, а потім іде довгий процес примирення. Хоча слово «примирення» у нас зараз майже не треба використовувати, бо після стількох смертей, могил і звірячих акцій про примирення навіть дуже важко починати розмову», - зазначив Марчук.
За його словами, у світі було 220 конфліктів, які супроводжувала ООН, і десь близько 20 конфліктів, які вивчилися. «Не всі схожі на наш, але подібні риси є. Тобто ми вивчили практично всю міжнародну правову практику з цього питання. Є приклади, коли поспішні вибори, близькі до бойових дій, зашкодили й призвели до ще більш гірших наслідків. Тобто важливим пунктом наших дій є дотримання часу між припиненням війни і виборами», - сказав Марчук.
На його думку, що більше часу мине, то краще, «але приблизно 4-5 років мінімум».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: