Від привітності до загадкових самогубств. Арсенал засобів гібридної війни Путіна

Від привітності до загадкових самогубств. Арсенал засобів гібридної війни Путіна

Журналісти вказали на вісім методів гібридної війни Путіна

Американське видання Wired Magazine виокремлює вісім засобів, які використовує Кремль у гібридній війні та завуальованих махінаціях з метою перекроїти політичну карту світу та стати наддержавою. «Кожен інструмент по-своєму важливий, але саме поєднання Росією зусиль на всіх фронтах робить їх настільки ефективними на міжнародному рівні», - йдеться у статті.

1. Дезінформація

Дезінформація - збірне поняття так званих операцій інформаційного впливу, спрямованих на ускладнення політичної ситуації. Вона може включати як публічні засоби масової інформації, що фінансуються державою - на зразок російських новинних каналів Russia Today і «Супутник», які відкрили недавно радіостанцію в Вашингтоні, так і менш фанатично налаштовані новинні сайти і дедалі більшу в останні роки кількість Твіттер-тролів і ботів у соціальних мережах.

Крім того, Кремль, як видається, фінансує низку мало помітних новинних агентств в усьому світі, багато з яких орієнтовані на певну аудиторію, наприклад, на читачів фінансових новин. «Їх аудиторія набагато істотніше, ніж ви думаєте. Вони дійсно непогано розбираються в питаннях соціальних мереж, - каже європейський чиновник.

Звичайно, не всі ці зусилля виявляються успішними - «Супутник» закрив багато зі своїх сайтів скандинавськими мовами внаслідок їхньої непопулярності в англомовних країнах, - але їх сукупний вплив може виявитися досить ефективним і внести плутанину в усе різноманіття політичних аспектів.

2. На цифровому полі

Найбільшу очевидність розмивання меж між операціями спецслужб і організованими злочинними угрупованнями набуває, мабуть, в кіберпросторі, де, за словами західних представників правоохоронних органів, спостерігається стійке зростання гібридних операцій, пов'язаних як із організованою злочинністю, так і з російськими чиновниками.

За даними американських слідчих, злом серверів Національного комітету демократичної партії був, по всій видимості, здійснений двома незалежними групами осіб - з ГРУ і ФСБ, - причому жодна з них не знала про наміри іншої поритися в файлах американської демократичної партії. Потім викрадені дані «відмили» за допомогою сайтів, що спеціалізуються на витоках інформації, таких як WikiLeaks і DCLeaks, причому остання, за словами дослідників проблем безпеки в кіберпросторі, використовувалася ГРУ. Їх вплив на вибори 2016 року був істотним.

Однак діяльність Росії в кіберпросторі не обмежується фінансовими махінаціями й інформаційними операціями. Росія неодноразово розгортала кібердеятельность в таких країнах, як Естонія і Україна. Обрання в якості мішеней життєво важливих об'єктів інфраструктури і масштабна дестабілізація сектора інтренет-торгівлі й послуг за допомогою DDoS-атак лише трохи не дотягує до відкритого військового протистояння.

3. Енергоресурси

Росія має у своєму розпорядженні найбільші в світі запаси природного газу й посідає сьоме місце за кількістю розвіданих запасів нафти, в результаті чого вже давно розглядає залежність Європи від вуглеводнів (приблизно третина всієї європейської нафти надходить з російських трубопроводів, а природного газу - навіть більше) як потенційно геополітичний інструмент, особливо з урахуванням тісного зв'язку енергетичних гігантів, таких як державні компанії «Роснефть» і «Газпром», з найближчим оточенням Путіна.

Однак тактика використання нафти і газу як зброї увінчалася успіхом лише частково. Росія дуже сильно залежить від твердої валюти, яка забезпечується продажами нафти і газу за кордон, а стабільно низька вартість нафти чинить негативний вплив на російську економіку. Тим часом, зростання видобутку сланцевої нафти, скрапленого природного газу та поновлюваних джерел енергії на зразок вітрової та сонячної надає європейським країнам змогу диверсифікації і використання більш широкого набору варіантів опалення будинків і підтримки економік.

4. Фінанси

Давні зв'язки між російським підприємництвом і сферами розвідки і злочинної діяльності призвели до того, що Росія може спокійно розкидатися грошима для просування своїх інтересів і домагатися допомоги за кордоном.

5. Жорстокість

Упродовж останніх декількох десятиліть десятки російських чиновників і критиків Путіна померли за підозрілих обставин. Найчастіше подібного роду вбивства скоювалися безцеремонно, як попередження про те, що публічну критику довго терпіти ніхто не буде. У 2006-му році колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко був отруєний радіоактивним полонієм у Лондоні - особливо впадає в очі спосіб вбивства. Буквально за місяць до смерті Литвиненка, в день народження Путіна, була застрелена прискіплива московська журналістка Анна Політковська. Зовсім недавно навпроти Кремля застрелили лідера опозиції Бориса Нємцова. Інший політичний діяч, Володимир Кара-Мурза, який давав свідчення в Конгресі США навесні цього року, заявив, що його намагалися отруїти двічі, і обидва рази він впадав в кому.

6. Компромат

Росія давно вже досягла успіху у використанні компромату - дискредитації інформації фінансового, сексуального або медичного характеру, яка може спонукати критиків на таємне співробітництво або змусити їх замовкнути.

Полотно історії російської політики всипане випадками демонстрації компрометуючих записів інтимного характеру, одна з яких, справжня чи ні, привела до звільнення прокурора, який вів розслідування діяльності членів уряду Бориса Єльцина.

7. Шпигунство

Росія отримує особливу вигоду з відкритості західних демократій до проведення передових шпигунських операцій, істотно спираючись на співробітників консульства ООН в Нью-Йорку з метою приховування офіцерів розвідки під личиною дипломатів. Але Росія за ці роки також досягла успіху в маскуванні агентів «під неофіційним прикриттям» всередині американського суспільства.

На початку 2015 ФБР заарештувало Євгенія Бурякова, агента «під неофіційним прикриттям», який працював в нью-йоркському офісі російського інвестиційного банку ВЕБ. Буряков провів більше року у федеральній в'язниці, а потім був висланий з країни - він був першим за останні 40 років російським розвідником, які потрапили в американську в'язницю.

8. Дипломатія

Шляхом старомодної дипломатії, привітних прийомів і ліберальних грошових сум уряд Путіна забезпечив собі різних західних політичних союзників, починаючи з лідера націоналістів Великобританії Найджела Фараджа і закінчуючи Майклом Флінном, колишнім радником Трампа з національної безпеки.

«Їх мета полягає в істотній перебудові територій СРСР, а для цього потрібно позбутися двох речей: НАТО і Євросоюзу, - пише видання. - Досягти цього вони спробують шляхом розширення аудиторій, а потім і кількості виборних посадових осіб в кожній з країн, які мають ту ж мету на зовнішньополітичному рівні».

240102722_01Президент РФ Володимир Путін і американський актор Стівен Сігал під час зустрічі в Кремлі

9. Особливості методів роботи розвідки

Російські розвідники завжди надавали перевагу в основному людським джерелам інформації і добре підготовленим шпигунам. Подібний підхід пояснюється частково тим, що росіяни - члени традиційно закритого суспільства, де засоби масової інформації є продовженням держави, а дезорієнтувальна пропаганда процвітає.

В останні роки Росія грала в цю витончену гру особливо добре. Її успіхи зумовлено знанням того, як ефективно використовувати всі тріщини і системні недоліки західних демократій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: