Відеоролик НАТО про «лісових братів»: громадяни Литви різко відреагували на спроби Кремля сфальсифікувати історію

Відеоролик НАТО про «лісових братів»: громадяни Литви різко відреагували на спроби Кремля сфальсифікувати історію
Кадр з відео

Під публікацією МЗС РФ про латвійських партизанів з'явилося близько 13 тисяч коментарів

Тисячі громадян Литви відреагували на опублікований на сторінці російського МЗС у Facebook пропагандистський пост, в якому партизан країн Балтії представили як злочинців. Після того, як безліч відвідувачів дали сторінці низьку оцінку, МЗС РФ відключив функцію оцінки своєї сторінки.  Про це пише латвійське видання Delfi.lt.

У статті йдеться, що під публікацією МЗС РФ про латвійських партизанів з'явилося близько 13 тисяч коментарів. Ініціатор акції литовський журналіст і ведучий Андрюс Тапінас сказав, що до відключення оцінки, однією зірочкою сторінку оцінили 17 тисяч раз.

«Цифри вражають, якщо мати на увазі, що все відбувалося в суботу пізно ввечері, тому на це складно було сподіватися. Але знаєте, соціальний простір - така річ, де логіка часто не діє. Просто якщо хвиля піднімається, якщо потрапляєш в одну хвилю, де було неприємно читати, бачити, що робить МЗС РФ, це людей об'єднує. У той же вечір я бачив, як до нас приєднуються латиші, естонці, українці, тут хвиля пішла сама по собі», - сказав Тапінас.

Журналіст зауважив, що МЗС РФ не тільки відключив оцінку, а й намагався видаляти найбільш різкі коментарі і записи, а також незручні питання. «Загальна ситуація була складна. Звичайно, можна все стерти і прикинутися, що нічого не було, але сам факт, що щось видаляєш, відключаєш, показує, що тобі боляче. Тим більше, що люди реагували не тільки на цей допис. Я думаю, що в інтернет-просторі вони (МЗС РФ - Ред.) ще якийсь час будуть відчувати себе ніяково», - сказав Тапінас.

За словами журналіста, звістка цієї акції проста: «Ми небайдужі до того, що відбувається». «Це не міжвідомча гра, це не гра між дипломатами, міністрами закордонних справ, у нас є свій голос, у нас є де сказати про це по-новому і досить болісно для іншої сторони», - сказав Тапінас.
Викладач Інституту міжнародних відносин і політичних наук ВУ Неріюс Малюкявічюс сказав, що такі акції важливі, і показують, що у віртуальному просторі така громадянська ініціатива швидше за все була несподіваною і для самої дипслужби РФ. Експерт інформаційних воєн звернув увагу на те, що сама тематика - нападки на партизан - не нова.

Малюкявічюс звернув увагу на риторику уповноваженого посла РФ при НАТО Дмитра Рогозіна, коли він кілька днів тому говорив про «недобитих фашистів», які нібито знову піднімають голову. Рупор Кремля Володимир Кисельов 16 липня присвятив цій темі невеликий репортаж в передачі «Вести недели».

«Схоже, що документальний фільм НАТО (про «лісових братів» - Ред.) зачепив чутливу для кремлівської аудиторії струну, і я думаю, що спрацювала своєрідна радянська енергія - за радянських часів накопичився досвід атак і пропагандистський матеріал про «лісових братів» - ось і виникла спокуса викинути все це з новими потужностями, через соціальні мережі», - сказав Малюкявічюс, помітивши, що це відбувається у контексті майбутніх військових навчань «Захід».

За словами експерта, «тема недобитих фашистів» корисна з точки зору стратегії «розділяй і володарюй». «Коли бомбардують такими заявами - забивають кіл між союзниками - німцями, які перебувають тут, і тут же їх союзників, країни Балтії, називають якимись історичними посібниками, викликаючи своєрідний хаос», - сказав Малюкявічюс, звернувши увагу на те, що ведеться робота з російськомовними аудиторіями - як всередині Росії, так і в самих країнах Балтії. За оцінкою експерта, цей запис МЗС РФ - не кінець: можливо по російським каналам побачимо і тролів. «Це літнє загострення інформаційної війни», - узагальнив Малюкявічюс.

Як відомо, «лісовими братами» неофіційно називають незаконні збройні формування, які активно боролися з радянською владою в 1940-1950-х роках на території Естонії, Латвії та Литви. Найбільшого розмаху рух набув у Литві, де від їх рук в 1944-1958 роках загинуло більше 25 тисяч людей.

Восьмихвилинний відеоролик про «лісових братів» з'явився в акаунті НАТО в Twitter напередодні, 12 липня. Також у відео анонсується присвячений ним фільм.

За це у Кремлі образились на НАТО і обізвали Альянс «нащадками гітлерівських недобитків».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: