Війська прикриття НАТО в Прибалтиці не зупинять Росію, - американські ЗМІ

Війська прикриття НАТО в Прибалтиці не зупинять Росію, - американські ЗМІ
flickr.com

У США і їх союзників в разі нападу просто не буде часу на те, щоб перекинути в Прибалтику підкріплення на допомогу військам прикриття

Сили прикриття НАТО не втримають Росію, якщо вона вирішить почати наступ на Прибалтику, пише американське видання The National Interest.

«Простіше кажучи, слабка сила не може бути свідченням повної рішучості. Такій сильній і багатій країні як Сполучені Штати не важко було б розмістити один батальйон у Польщі. Та обставина, що розгортання цих військ не створює реальних ризиків і витрат для США та їхніх союзників по НАТО, одночасно сигналізує про інше. Росія навряд чи повірить, що альянс досить мотивований для того, щоб піти на ескалацію і застосувати такі сили, які викинуть Росію з захопленої нею прибалтійської країни в разі провалу стримування», пише видання.

У статті йдеться, що сили прикриття стримують вороже вторгнення на територію союзника не тим, що позбавляють агресора можливості домогтися своїх цілей. Вони - гарантія того, що вторгнення спричинить драматичну ескалацію конфлікту після вступу в бій цих сил і військ атакованого союзника. Головне - подати агресору сигнал про те, що ти сповнений рішучості спрямувати додаткові війська в район бойових дій після прориву позицій сил прикриття.

«У неядерному світі 2017 року розгортання символічних сил в Прибалтиці стане занадто слабким і непереконливим сигналом про рішучість США. Імовірно, Сполучені Штати погодилися на відправку військ до Польщі через те, що вони вже запланували розмістити там штаб бойової бригади сухопутних військ, і тому що в Польщі є необхідна інфраструктура для цих сил. США ця нова місія НАТО обійдеться дуже дешево: треба буде лише несуттєво збільшити чисельність угруповання, створити яку планувалося вже давно. Але саме через простоту і дешевизну цього підприємства дані війська не зможуть стати ефективною силою стримування російського вторгнення в Польщу», - зазначає The National Interest.

Як зазначають автори, якщо і коли стримування завершиться провалом, Сполученим Штатам і НАТО доведеться вирішувати, чи будуть вони зупиняти Росію, і як це зробити. Центр RAND недавно опублікував результати декількох військових ігор зі сценаріями, які передбачають вторгнення Росії в Прибалтику. Ці результати вельми невтішні для НАТО. Росія зможе захопити столиці прибалтійських держав за 60 годин. У США і їх союзників в разі нападу просто не буде часу на те, щоб перекинути в Прибалтику підкріплення на допомогу військам прикриття.

«Так що ж чекає США і їх союзників, якщо Росія вирішить вторгнутися на територію НАТО? Сили прикриття це недостатньо ефективний інструмент стримування на той випадок, якщо Росія нападе на одного зі своїх сусідів, і ці номінальні війська не готові перепинити російської армії шлях в прибалтійські столиці. Загроза авіаударів теж нічого не дасть з вищезгаданих причин. Якщо США дійсно хочуть утримати Росію від нападу на Прибалтику, то єдиний шанс на успіх - це застосування грубої і потужної сили, щоб вибити російські війська із зайнятих ними і добре підготовлених за кілька тижнів позицій в густонаселених районах, де є хороший вихід на внутрішні російські комунікації. НАТО ж доведеться розбиратися в мішанині з приватизованих залізниць і дотримуватися правил ЄС про відпочинок водіїв вантажівок, які перевозять війська і предмети матеріально-технічного постачання в Східну Європу. Крім того, США доведеться вперше за довгий час воювати з противником, що володіє серйозними силами і засобами ППО, не кажучи вже про ядерну зброю. Одна справа вводити безпольотною зону в небі над Лівією і запускати туди безпілотники, і зовсім інша - діяти таким же чином на захопленій Росією території», - пише видання.

У статті йдеться, що Сполучені Штати повинні піти на дорогий крок і розмістити в Прибалтиці досить сил і засобів для стримування російського вторгнення і для підготовки до оборони після провалу стримування. Або їм слід визнати, що вони в цьому не зацікавлені, що у них відсутня мотивація, і що вони залишаться вдома. У кращому випадку сили стримування матимуть той же ефект, що і бездіяльність.

Нагадаємо, на недавньому саміті у Варшаві НАТО офіційно оголосила про свій намір з початку 2017 року розгорнути чотири батальйони в Прибалтиці з метою стримування російської агресії. Вони розмістяться в Естонії, Латвії, Литві та Польщі (в Польщі буде американський батальйон). Ці нечисленні підрозділи будуть грати роль сил прикриття, сигналізуючи Росії про те, що напад на одну з цих держав негайно спричинить за собою ескалацію і призведе до повномасштабного конфлікту з НАТО. Тобто, чотири батальйони повинні переконати Росію, що напад на одного з її прибалтійських сусідів занадто ризиковано, так як результатом стане велика війна зі Сполученими Штатами і їх європейськими союзниками.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: