Всесвітня організація охорони здоров'я склала список найбільш небезпечних бактерій у світі

Всесвітня організація охорони здоров'я склала список найбільш небезпечних бактерій у світі

Представлений вченими список буде обговорюватися напередодні саміту «Великої двадцятки»

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) склала список стійких до антибіотиків бактерій, які становлять найбільшу загрозу для здоров'я людей.

Лідирують у ньому грамнегативні бактерії, такі як кишкова паличка, які можуть викликати смертельно небезпечні інфекції кровотоку і пневмонію у пацієнтів лікарень, чий імунітет ослаблений.

Представлений вченими список буде обговорюватися напередодні саміту G20 в Німеччині цього літа: метою міжнародного співтовариства стане пошук нових антибіотиків, які змогли б боротися з інфекціями, які важко піддаються лікуванню.

Багато експертів неодноразово попереджали про наближення так званої постантибіотичної ери, коли деякі інфекції буде неможливо вилікувати існуючими препаратами.

Таким чином, звичайні інфекції можуть одержати широке поширення і призвести до летальних наслідків.

Марі-Поль Кіні з ВООЗ вважає, що стійкість до антибіотиків досягла тривожних масштабів, в той час як винахід нових ліків все ще не відбувається.

«У нас стрімко закінчуються варіанти лікування. Ми не можемо покладатися тільки на сили фармакологічного ринку, тому що в такому разі нові антибіотики не будуть розроблені вчасно», - вважає Кіні.

Крім того, у ВООЗ попереджають про те, що фармацевтичні компанії можуть піти по шляху найменшого опору і зосередитися на розробці більш простих і прибуткових препаратів, в той час як акцент повинен бути зроблений на клінічній необхідності нових антибіотиків.

У список ВООЗ не був включений туберкульоз - пошуку нових методів лікування цієї інфекції вже віддано пріоритетне значення.

Список був складений з урахуванням поточного рівня стійкості до ліків, глобальних показників смертності, поширення інфекцій і навантаження на систему охорони здоров'я.

У одній з інфекцій на початку списку, бактерії під назвою клебсієла, нещодавно розвинулася стійкість до потужного класу антибіотиків - карбапенемів.

Нагадаємо, у світі росте стійкість людського організму до протимікробних препаратів. Третина існуючих антибіотиків уже не діють на жодний мікроб. В Україні ця проблема ускладнюється ще й самолікуванням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: