WSJ: Теракт у Барселоні продемонстрував обмеженість заходів безпеки в Іспанії

WSJ: Теракт у Барселоні продемонстрував обмеженість заходів безпеки в Іспанії

Іспанська влада, попри підвищення безпеки в країні, не змогла запобігти теракту

Іспанія посилила стратегію в боротьбі з тероризмом після смертоносної атаки в 2004 році на залізничному вокзалі в Мадриді і активізувала відповідні заходи 2015-го, але теракт в четвер у центрі Барселони виявив обмеженість подібних зусиль. Про це пише The Wall Street Journal.

«Два роки тому іспанська влада підвищила рівень загрози безпеки в країні до другого ступеня і переробили закон про боротьбу з тероризмом, зробивши можливими більш жорсткі покарання», - повідомляє автор статті Дебора Болл.

В результаті безпека підвищилася, особливо в туристичних районах, йдеться в статті.

«Тим не менш, на бульварі Лас-Рамблас - де загинули щонайменше 13 осіб і набагато більше людей постраждали під час атаки, відповідальність за яку взяла «Ісламська держава», - були встановлені бетонні загородження для блокування терористів на автомобілях, незважаючи на атаки в Європі в минулому році, під час яких автомобілі врізалися в натовп», - пише видання.

За останні кілька років іспанські сили безпеки періодично проводили операції проти підозрюваних ісламістських бойовиків.

З червня 2013 по серпень 2016 року влада затримали 130 осіб за підозрою в терористичній діяльності, пов'язаної з ІДІЛ, за даними доповіді іспанського дослідницького центру Королівський інститут Елькано. Із затриманих 43% були громадянами Іспанії і 41% - Марокко. За даними доповіді, половина з них - іммігранти, а 40% - нащадки вихідців з Марокко другого покоління, передає журналістка.

«Ісламська держава» хоче продемонструвати, що вона здатна завдати максимальної шкоди західним країнам шляхом терактів, підготовку яких дуже складно виявити, - говорить старший аналітик Королівського інституту Елькано Карола Гарсія-Кальво. Не можна сказати, що запобігти їх неможливо. Але, безумовно, повна відсутність ризику недосяжна».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: