Яценюк у Вашингтоні побачив, що Захід чекає від України передбачуваності і послідовності в економічній політиці

Яценюк у Вашингтоні побачив, що Захід чекає від України передбачуваності і послідовності в економічній політиці
Арсеній Яценюк та Девід Ліптон

У середу, 17 травня, в рамках візиту до Вашингтона лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк зустрівся із заступником директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девідом Ліптоном.

В інтерв'ю журналістам за підсумками зустрічі лідер «Народного фронту» зазначив, що місія МВФ тільки прибула до Києва для моніторингу виконання програми. Він зауважив що на сьогодні вперше в історії України виконано чотири програми співпраці з фондом: «Тепер політичному класу треба взяти на себе відповідальність і далі рухати реформи. Послідовність у нашій економічній політиці – це те, чого від нас очікують наші партнери. Послідовність і передбачуваність».

Арсеній Яценюк зазначив, що закиди популістів щодо співпраці України з МВФ не відповідають дійсності: «МВФ від України нічого не вимагає. Це не та організація, яка хоче примусити Україну бути успішною економікою. Все залежить від України. МВФ пропонує свою допомогу. І є дуже конкретні цифри і факти, що відбулося в результаті нашої співпраці з Міжнародним валютним фондом».

«Завдяки тому, що робив мій уряд і продовжує робити чинний уряд, золотовалютні резерви країни зросли з $5 мільярдів майже до $18. Коли я став прем'єр-міністром, на рахунках уряду було $10 тисяч, а коли пішов – $4 мільярди. Інфляція була майже 50%, а сьогодні становить 12%. Курс (долара) досягав 40 гривень, а сьогодні перебуває на стабільній позначці 26 гривень», – наголосив він.

В країні, за його словами, був «банкопад», проте зараз банківська система стала стабільнішою, «банки тримають нормальний рівень фінансової позиції, стало не страшно віддавати гроші в банки».

«Підвищили заробітну платню вчителям, лікарям, вдвічі збільшили мінімальну заробітну платню, армія фінансується. Це все реальні речі, які стали можливі виключно завдяки тому, що ми три роки співпрацюємо з МВФ, Світовим банком, США та ЄС», – сказав лідер «Народного фронту».

Арсеній Яценюк додав, що тепер необхідно далі розвивати економіку, ухвалювати закони, спрямовані на економічне зростання країни. Зокрема, зазначив він, йдеться про пенсійну реформу. Представлений сьогодні прем’єр-міністром України проект цієї реформи, наголосив лідер «Народного фронту», «заслуговує на дуже серйозну увагу з боку членів парламенту»: «Базово пенсійна реформа заслуговує на підтримку».

Він також зупинився на питанні впровадження ринку землі в Україні: «70% населення проти запровадження ринку землі. Але тільки тому, що вони не знають, що збираються запровадити. І тому уряд, президент і прем’єр-міністр повинні чітко пояснити народу України, в чому суть земельної реформи. Суть земельної реформи – щоб людина стала господарем на своїй землі, а не щоб цю землю в неї відібрали і задешево продали».

gdyy9fq1k7ue9rouftx9

Ще один блок обговорюваних питань, за словами лідера «Народного фронту», – це приватизація державних підприємств. Він нагадав, що уряд під його керівництвом п’ять разів вносив до парламенту законопроект про приватизацію, проте тоді його не вдалося ухвалити «через політичне напруження між кількома фракціями»: «Сподіваюся, що зараз нарешті буде ухвалено закон, який дасть можливість залишити стратегічні об'єкти в державній власності, і навести лад у державному управлінні. А інше продати, залучити інвестиції і створити нові робочі місця».

Під час візиту до Вашингтона, що розпочався 15 травня, Арсеній Яценюк провів зустрічі з радником президента США з питань Європи та Росії Фіоною Хілл, радником з питань національної безпеки віце-президента США Андреа Томпсон, помічником державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джоном Гефферном, заступником помічника держсекретаря США Бріджет Брінк, колишнім президентом США Бараком Обамою та екс-віце-президентом США Джозефом Байденом, сенаторами США. Лідер «Народного фронту» також виступив у Heritage Foundation та Американському інституті підприємництва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: