Якби Янукович не втік, його б ніхто не зачепив – Шуфрич

Якби Янукович не втік, його б ніхто не зачепив – Шуфрич
Шуфрич не виключив, що «не сильно голосно говорив» про зміни з Януковичем
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Шуфрич зауважив, що після 2012 року Янукович змінився

Народний депутат від Опозиційного блоку Нестор Шуфрич певен, що екс-президенту Віктору Януковичу ніщо не загрожувало під час його перебування у Харкові, Донецьку та Криму, де він перебував після розстрілів на Майдані Незалежності у лютому 2014 року. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому».

Зокрема, на питання, чи загрожувала Януковичу доля колишнього лідера комуністичної Румунії Ніколае Чаушеску, який був розстріляний разом з дружиною Єленою Чаушеску за вироком військового трибуналу, парламентар відповів так:

«Де? У Харкові? Донецьку чи Криму? У Києві - можливо. Хоча Харків і Донецьк – це теж Україна. І Крим – Україна. Чи знаєте ви, чи ні - він із Харкова перебрався до Росії і в той же вечір перебрався до Криму. Хто б його в Криму зачепив? Він на той момент був легітимний президент, який повинен був вимагати виконання меморандуму, який гарантували три посли європейських держав. І сьогодні Крим і Донбас були б на місці, не загинули б десятки тисяч людей, не була б розвалена економіка. Це - претензія до Януковича. А щодо претензій до нової влади, то підніміть стенограми мого виступу в парламенті в 20-х числах лютого 2014 року, де я закликав нову владу забути, що вони представляють Майдан, а пам’ятати, що вони відповідають за всю Україну. Не кричати про Харківські угоди, про російську мову. До речі, якби Харківські угоди зараз працювали, ціна на газ для України була б 70 доларів», - сказав він.

Шуфрич також зауважив, що після 2012 року Янукович змінився. За словами народного депутата, «якась частка відповідальності за те, що сталося з Януковичем» є і на ньому, адже він закликав людей за нього голосувати. Він не виключив, що «не сильно голосно говорив» про те, що стало відбуватися із тодішнім президентом.

«Фактично він (Віктор Янукович – ред.) делегував управління державою оточенню свого сина Олександра. Не можуть бути керівники особистої охорони ефективними керманичами органів центральної влади. Призначення того ж Арбузова мене шокувало принаймні тим, що активіст «Нашої України» Донецької області став ключовою людиною в системі влади. Це складно пояснити навіть з точки зору поваги до 10 мільйонів людей, які вірили в Януковича. А про таланти Арбузова я вже й говорити не хочу. Захарченко в МВС, Якименко в СБУ відсторонили професіоналів із цієї сфери, що згодом призвело до неадекватних і непрофесійних дій у листопаді 2013 року. Якби на місцях були професіонали, цього б не сталося. Не було б побиття на Майдані і відповідних наслідків. А коли влада концентрувалася на кешуванні, то потім і виник страх за цей кеш. Я вважаю Януковича одним із найсильніших державних менеджерів за історію незалежної України. Але я розділяю Януковича до 2012 року і після. Мої претензії та звинувачення адресовані Януковичу як президенту та керівнику Партії регіонів, бо він утік з країни, банально злякався. І те, що з ним сталося, дійсно нічого спільного із законом та Конституцією не має», - сказав Шуфрич.

Як повідомлялося, Шуфрич переконаний, що понад 50% українців і росіян позитивно налаштовані один до одного

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: