Юрист-міжнародник радить не думати, що Міжнародний кримінальний суд може звинуватити лише ворогів України

Юрист-міжнародник радить не думати, що Міжнародний кримінальний суд може звинуватити лише ворогів України
Микола Гнатовський 

Коли йдеться про воєнні злочини, то неважливо хто їй вчинив з якої сторони конфлікту, зазначив Гнатовський

Президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Микола Гнатовський вважає, що на лаві підсудних у Міжнародному кримінальному суді можуть опинитися не тільки вороги України. Про це він сказав в інтерв'ю «Главкому».

«Українці, посадовці, які займаються цими питаннями, чомусь перебувають під враженням, що обвинувачуватися в МКС можуть лише вороги України. Насправді, коли йдеться про воєнні злочини, то неважливо хто їй вчинив з якої сторони конфлікту: чи це жертва агресії, чи це агресор. Адже є закони і звичаї війни, які однакові для всіх. І, якщо відбулися серйозні порушення, воєнні злочини, відповідно винні несуть відповідальність. Тому я не поспішав би говорити, що на лаві підсудних в МКС можуть опинитися тільки вороги України», - зазначив Гнатовський.

Він підкреслив, що Україна, як цивілізована європейська держава, повинна сама провести розслідування будь-яких тверджень про те, що українські військовослужбовці чи ще хтось порушували гуманітарне право, вчиняли воєнні злочини, і притягти до відповідальності винних. «Якщо Україна це робить, то МКС не втручається. Ми виходимо з тієї презумпції, що Україна буде сама займатися порушниками, якщо такі є», - сказав юрист.

За його словами, є твердження, що такі порушники є. «Міжнародні неурядові організації говорять часто, що всі сторони конфлікту порушують закони і звичаї війни. Зауважу, що у міжнародному гуманітарному праві серйозне порушення з боку іншого не виправдовує твоє власне серйозне порушення, тобто у цій сфері майже ніколи не можна відповідати порушенням на порушення», - зазначив Гнатовський.

Він сподівається, що Україна зі своїми розбереться сама. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: