Загострення в Криму. Експерти назвали головні заходи, які мав би вжити Київ

Загострення в Криму. Експерти назвали головні заходи, які мав би вжити Київ
Фото ua.korrespondent.net

Експерт вважає важливим звернутися до США та НАТО з пропозицією про посилення космічного моніторингу переміщення збройних сил Росії в прикордонних з Україною територіях та в окупованому Криму з публікаціями відповідних матеріалів

За умов загострення ситуації в окупованому  Криму, Україні необхідно діяти превентивно, а не чекати солідарності від конаючої Європи. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив президент Центру глобалістики  «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

За його словами, доцільним було б зробити кілька кроків, «які могли б бути здійснені в публічній площині». Зокрема, це  скасування закону України про вільну економічну зону в Криму; негайне прийняття закону про окуповані території; введення воєнного стану у східних областях України, що межують з РФ та на півдні. Крім того, він вважає доречним оголосити про вихід України з СНД та припинення будь-яких контактів з пострадянськими інтеграційними утвореннями, ініційованими Росією; а також розрив дипломатичних відносин у відповідь на вже озвучені наміри РФ.

Що стосується міжнародного аспекту, то на думку Гончара, було б доцільним звернення до США та ЄС з ініціативою про посилення режиму санкцій проти РФ у зв’язку з мілітаризацією нею окупованих територій і, зокрема, Криму, що створює загрозу не тільки для України, але й для країн Чорноморського регіону – членів ЄС та НАТО.

Далі – «ініціювання «Будапештського формату» консультацій у зв'язку із загрозою Україні з боку РФ, в тому числі, розгортанні Росією інфраструктури для розміщення тактичної ядерної зброї в Криму», з зазначив експерт.

Також Гончар вважає важливим звернутися до США та НАТО з пропозицією про посилення космічного моніторингу переміщення збройних сил Росії в прикордонних з Україною територіях та в окупованому Криму з публікаціями відповідних матеріалів.

За словами експерта, важливо також звернути увагу міжнародних правозахисних організацій, ООН, ОБСЄ, ПАРЄ тощо на посилення репресій проти корінного народу Криму – кримських татар та повернення Росії до радянських практик оголошення психічно хворими політичних опозиціонерів, інакодумців (справа Ільмі Умерова), а також на практику викрадення громадян інших країн з їх подальшим кримінальним переслідуванням за сфабрикованими звинуваченнями на території РФ.

«Спонукати Європейську Комісію до позиції відмови від розгляду будь-яких російських проектів будівництва газопроводів на Балтиці та Чорному морі до того часу, поки Росія не виведе свої війська окупованих територій України», - назвав ще один важливий крок Гончар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: