Закон про мовні квоти: радянські кінохіти дублювати не будуть

Закон про мовні квоти: радянські кінохіти дублювати не будуть
Радянські комедії

Закон після підписання набуває чинності через чотири місяці

Відповідно до ухваленого Верховною Радою закону щодо українського телебачення, радянські фільми не дублюватимуть українською.

Про це в кулуарах Верховної Ради заявила голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, повідомляє Еспресо.TV.

Вона зауважила, що у тому разі, якщо канал повторно порушить законодавство щодо транслювання програм українською, його можуть спіткати більш жорсткі штрафи або інші заходи. 

«Закон після підписання набуває чинності через чотири місяці і впродовж року вироблені в Україні програми можуть зараховуватися до квоти української, навіть якщо вони російськомовні, для того, щоб телеканали могли перейти на українську мову», – наголосила Сюмар. 

За її словами, у цьому випадку йдеться не про російські програми та серіали, а саме про той продукт, що було створено українцями.  

«Радянські фільми в квоту україномовних не входять. У нас узагалі записано, що всі фільми має бути 100% дубльовано або озвучено українською мовою за вийнятком цих фільмів, але у квоту вони не входять», – підсумувала Сюмар. 

Нагадаємо, сьогодні народні депутати прийняли в другому читанні та в цілому законопроект стосовно встановлення 75% квоти україномовного контенту на телебаченні. За відповідний законопроект проголосувало 269 парламентарів, проти – 15.

9 березня президент Петро Порошенко запропонував увести квоти на українську мову в ефірі телеканалів. Він зазначив, що наявність державної мови на телебаченні неприпустимо низька.

16 березня Верховна Рада взяла за основу відповідний законопроект №5313. Він передбачає, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач і фільмів українською мовою має становити не менше ніж 75% на добу в кожному із проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00, а для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій – 50%.

У листопаді минулого року набув чинності закон, що стосується радіо. Він зобов'язує радіостанції виділяти частину ефірного часу для пісень українською мовою. Протягом першого року з моменту набуття чинності документа квота на україномовну музику становитиме 25%, протягом другого – 30%, із третього – 35%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: