Запис про нейтралітет України в Декларації про суверенітет не можна пов’язувати з прагненням вступити в НАТО – експерти

Запис про нейтралітет України в Декларації про суверенітет не можна пов’язувати з прагненням вступити в НАТО – експерти

В Конституції, що є вищим законом України, нічого не сказано про позаблоковість та нейтралітет.

У Декларації про державний суверенітет України записано, що Україна проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках. Але цей намір вона вже виконала ще в 2010 році. А в Конституції, що є вищим законом, нічого не сказано про позаблоковість та нейтралітет. Тому апелювати до запису в Декларації як до неможливості вступу України в НАТО немає сенсу.

Такі переконання висловили Сергій Джердж, голова Громадської Ліги Україна – НАТО, Іван Заєць, народний депутат кількох кликань, колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, екс-член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу виконання Рекомендацій парламентських слухань «Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО» та Плану дій Україна-НАТО під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Іван Заєць звертає увагу на дві обставини, на які треба зважати. Перша, - у Декларації про державний суверенітет України  було проголошено лише намір. А намір може бути або реалізований, або нереалізований.

«Подальша діяльність України і української влади показала, що від цього наміру відмовилися, зокрема і в Конституції  України. Відмовилися також в цілій низці законів, написавши, що Україна реалізує політику євроатлантичної інтеграції у 2003 році. У 2002 році був указ президента Кучми, який зафіксував курс на вступ до НАТО. Потім були слухання у ВРУ у жовтні 202 року. Потім у 2003 році був запис про Основи національної безпеки,  де і визначалася мета. Тому відійшли від цього наміру», - говорить Заєць.

Отже, прямої зв’язки між записаним наміром у Декларації та Конституції немає абсолютно.

По-друге, треба розуміти, що і Декларація про державний суверенітет України , і Конституція це не просто правовий, а політико-правовий документи.

«Коли писалася Декларація про державний суверенітет України записувалося положення про намір бути постійно нейтральною державою та позаблоковою державою, яка дотримується трьох без’ядерних принципів, писалося для того, щоб нам вийти з Радянського Союзу. Адже у нас була інша спадщина, яка могла нас утримувати в сфері впливу», - продовжує колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО .

Джердж додає, що Конституція є вищим законом. У ній про позаблоковість та нейтралітет не йдеться. Але намір про нейтралітет уже був реалізований.

«У 2010році Янукович прийшов до влади і ми тоді проголосили про позаблоковість, а це фактично форма нейтралітету. І як бачимо на сьогодні це все призвело до того, що проти нас розв’язали війну. Тому варто переписати свої наміри, щоб залишитися живими», - підсумував експерет.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: