Журналісти знайшли у Шокіна низку елітної нерухомості (ФОТО)

Журналісти знайшли у Шокіна низку елітної нерухомості (ФОТО)

Шокін після Майдану декларував, що не має ні родини, ні дітей, але саме на них оформлена низка елітної нерухомості


Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін після Майдану декларував, що не має ні родини, ні дітей. Насправді ж у ході розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший» встановлено, що в нього є і дитина, і цивільна дружина. І саме на них оформлена низка елітної нерухомості, у тому числі й за кордоном.
Зокрема, в елітному районі Небушіце у Празі, столиці Чехії, будинки коштують приблизно 10 мільйонів гривень. Один із них належить українці на ім’я – Оксана Гриневич. Вона обіймає посаду заступника головного лікаря відомчої лікарні«Феофанія» в Києві. Щоправда, вже три роки перебуває в декретній відпустці. «Журналісти неодноразово називали її цивільною дружиною колишнього українського генпрокурора Віктора Шокіна. Одразу кілька джерел програми, які працювали з ним у прокуратурі, також це підтверджують», - повідомляють «Схеми».
У результаті розслідування журналісти «Схем» знайшли підтвердження, що у Віктора Шокіна та Оксани Гриневич є спільна дитина, на яку оформлена частина майна. Усе це в деклараціях про доходи та майно прокурора Шокіна не зазначено, а в розділі «майно родини» – лише прочерки.
У листопаді 2014 року, коли Шокін був ще заступником генпрокурора Віталія Яреми, Оксана Гриневич стала одноосібною власницею та директоркою чеської фірми I.B.D.P. Ця компанія є власником котеджу та землі під ним в елітному празькому районі Небушіце. «Цей будинок вони купили десь 2 роки тому. Я їх особисто не знаю, але точно бачила. Не знаю, чи це політик, чи ні, та чи з України він – але точно не чех. Знаю, що в них є маленька дитина. Але протягом літа я тут нікого з них не бачила», – каже мешканка сусіднього будинку.
Місцевий агент із нерухомості Антонін Голд каже, що міський район Праги Небушіце можна вважати містечком-сателітом.

Окрім будинку в Празі, Оксана Гриневич також володіє кількома земельними ділянками та будинком на майже 300 квадратів у селі Пилява Київської області. Пилява розташована неподалік від Сухолуччя, яке свого часу облюбував для мисливства Віктор Янукович. Спочатку Гриневич купила 29 соток, однак цього їй, схоже, стало замало. Рішенням сільради влітку 2015 року, коли Шокін уже був генпрокурором, Гриневич отримала ще 12 соток землі поруч. Нині жодних ознак, що тут хтось постійно проживає, не видно. Однак місцеві пригадують, що тут раніше бував Віктор Шокін.

24_02

Журналісти «Схем» розшукали офіційно задеклароване майно Шокіна. Зокрема, він є власником квартири на вулиці Ярославів Вал в самому центрі Києва.

25_01

А також земельних ділянок у селі Ленди Київської області.

26_01

Схоже на те, що Шокін міг якщо не постійно проживати, то часто перебувати в будинку в селі Забір’я під Києвом.

27

Цим маєтком на майже 900 квадратних метрів Шокін володів до літа 2014-го року, хоча у своїй декларації цього не відобразив. А вже за місяць після призначення на посаду заступника генпрокурора подарував цей розкішний будинок та землю під ним своїй доньці Вероніці-Анастасії Гриневич. На момент дарування їй був лише один рік. Про те, що Віктор Шокін – офіційний батько цієї дівчинки, – прямо вказано у договорі дарування маєтку, який журналістам програми вдалось знайти. Від імені дитини договір підписувала її мати – Оксана Гриневич.

28

«На які ж кошти можна було купити та утримувати все те майно, що зареєстроване на Віктора Шокіна, на лікарку в декреті Оксану Гриневич та їхню доньку Вероніку-Анастасію Гриневич? Якщо, відповідно до декларацій, у 2013 році Шокін отримав всього 400 тисяч гривень доходу, у 2014-му – 950 тисяч гривень, у 2015-му – 837 тисяч гривень. Нагадаємо, тільки маєток у Чехії, подібний до будинку Оксани Гриневич, коштує приблизно 10 мільйонів гривень. Задекларованих заощаджень прокурора Шокіна на це навряд чи вистачило б. А його цивільна дружина, працівник лікарні, свої статки публічно не декларує», - ідеться у програмі «Схеми»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: