ЗМІ: Меркель час подумати про наступника

ЗМІ: Меркель час подумати про наступника
Ангела Меркель разом з соратниками святкує перемогу

Британські ЗМІ коментують результати виборів у Німеччині

У понеділок, 25 вересня, британські газети публікують матеріали, присвячені підсумкам виборів в бундестаг, що пройшли в неділю в Німеччині.

Daily Telegraph в редакційній статті зазначає, що до Ангели Меркель тільки Отто Бісмарк і Гельмут Коль були канцлерами Німеччини так довго. Обидва ці політика асоціюються зі створенням нової держави і об'єднанням Німеччини. Ось тільки і Бісмарк, і Коль залишалися на 12 році правління безумовними лідерами країни, в той час як Меркель виходить на четвертий термін з відносним мандатом довіри.

Times в редакційній статті зазначає, що низькі результати як Християнсько-демократичного союзу, так і Соціал-демократичної партії Німеччини говорять про падіння популярності лідерів цих партій. А також про те, що, хоча партія Меркель і виграла вибори - а значить, виборець віддав перевагу стабільності і послідовності нинішнього лідера країни, - електорат серйозно стурбований проблемою імміграції.

Тепер, на думку видання, на нового старого канцлера Німеччини чекає важка робота зі створенню разом з Францією нового центру стабільності в «постбрексітовській» Європі.

Ще до виборів президент Франції Макрон запропонував Меркель завершити формування Європейського банківського союзу і створити Європейський валютний фонд. Саме робота над тим, щоб ЄС не розсипався, стає пріоритетом для канцлера Німеччини, а зовсім не переговори по «брексіту».

Times вважає, що в умовах, що склалися, коли очевидно, що можливі претензії Меркель на місце в списку світових лідерів не підкріплені електоратом, у Британії є шанс поліпшити відносини з канцлером, запропонувавши спільно протистояти антиамериканським і антинатовським настроям в Європі.

Що стосується внутрішніх справ країни, то близько 100 місць у бундестазі, які отримує «Альтернатива для Німеччини», можуть серйозно ускладнити Меркель процес формування уряду, який може виявитися нестабільним, і, на думку багатьох, в разі обрання на четвертий термін, вона не досидить його до кінця.

У зв'язку з цим Guardian вважає, що після 12 років в кріслі лідера країни Меркель пора задуматися, коли і хто стане її наступником.

Як повідомили у німецькому центрвиборчкомі, блок «Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз» (ХДС/ХСС) виграв парламентські вибори в Німеччині, набравши 33% голосів. На другому місці Соціал-демократична партія Німеччини з 20,5% голосів, права «Альтернатива для Німеччини» вперше проходить в Бундестаг з 12,6% голосів. Подолавши 5% бар'єр, в Бундестаг також проходять «Вільна демократична партія» з 10,7%, «Ліві» з 9,2% та «Зелені» з 8,9%. Остаточні підсумки голосування будуть офіційно підбито приблизно через тиждень після виборів.

Заступниця голови Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мануела Швезіґ після оприлюднення прогнозів щодо результатів виборів до Бундестагу заявила, що партія піде в опозицію.

Проте, у Меркель все ще розраховують на спільну коаліцію із соціал-демократами.

Меркель з соратниками зустріли новину про свою перемогу з сумними обличчями.

Порошенко і Гройсман привітали з перемогою на виборах «лідера миру і стабільності» Меркель.

Дивіться також: Як Німеччина обирала собі парламент. Фотогалерея

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: