ЗМІ: Україна зриває обіцяну МВФ реформу управління держбанків

ЗМІ: Україна зриває обіцяну МВФ реформу управління держбанків

Згідно з нинішньою версією меморандуму з МВФ, дедлайн був встановлений на кінець вересня, але досі законопроект про реформу управління держбанків не зареєстрований в парламенті

Реформа корпоративного управління держбанків, судячи з важкого і натужного просування в нинішньому уряді (терміни імплементації вже неодноразово відкладалися і переносилися), серйозно ризикує опинитися повністю проваленою, або стати жертвою чергової профанації, пише DT.UA.

Реформа корпоративного управління держбанків (як частина реформи управління держсектором в цілому) — одне з важливих зобов'язань офіційного Києва перед МВФ, незважаючи на те, що термін його виконання вже неодноразово переносився. Відповідний законопроект №4162 раніше вже подавався до Верховної Ради урядом Арсенія Яценюка. Але прийняти його, як це було обіцяно МВФ, до кінця березня 2016 року не вдалося.

Після приходу уряду Володимира Гройсмана законопроект був відкликаний за стандартною процедурою. Однак процес доопрацювання та узгодження нової версії пішов ще більш тяжко, ніж раніше.

Згідно з нинішньою версією меморандуму з МВФ, дедлайн був встановлений на кінець вересня. Але станом на 30 вересня законопроект все ще не зареєстрований в парламенті. Більш того, за даними DT.UA документ навіть ще не подавався на розгляд Кабміну. З чого напрошується висновок, що виконуються ці зобов'язання тільки з-під МВФ'івської палиці.

У неформальному спілкуванні представники міжнародних фінансових організацій, які беруть участь у процесі, діляться відчуттями, що небажання його просувати йде з самого верху нинішньої української піраміди влади.

Масштаби багатомільярдних вливань в капітал державних банків з держскарбниці з 2008-го по 2016 рік оцінюються в понад 88 млрд грн (або $8,7 млрд за курсом гривні до долара на момент рекапіталізації). Виходить, що кожному з нині врахованих Держстатом 42,7 млн українців утримання держбанків обійшлося більш ніж у $200.

За даними DT.UA, це далеко не межа, оскільки затверджена Нацбанком програма докапіталізації за підсумками минулорічного стрес-тестування ще далеко не виконана в тому числі і держбанками.

Одна з останніх версій законопроекту, що розробляється за участю експертів МФО, з якою вдалося ознайомитися DT.UA, у числі іншого передбачає явне посилення повноважень президента в управлінні держбанками.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що у Меморандумі по співпраці між Україною та МВФ немає положень про підвищення пенсійного віку та продажу землі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: