ЗМІ: Українці заплатять за електрику три млрд гривень компанії Януковича

ЗМІ: Українці заплатять за електрику три млрд гривень компанії Януковича

Українські споживачі тепер будуть змушені купувати у «Донбасенерго» в два рази більше електроенергії, ніж потрібно

Українські споживачі електроенергії заплатять додатково три млрд гривень компанії «Донбасенерго», підконтрольній оточенню екс-президента України Віктора Януковича. До таких наслідків призведе рішення Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ) про спеціальні умови роботи для Слов'янської ТЕС, повідомляє «Обозреватель».

«Більшістю голосів членів Ради ОРЕ було схвалено рішення збільшити в два рази обов'язковий обсяг вироблення електроенергії виключно тільки на Слов'янській ТЕС. Таким чином, українські споживачі тепер будуть змушені купувати у «Донбасенерго» в два рази більше електроенергії, ніж потрібно. У цифрах це виглядає ще значніше. Обсяг вирбництва«Донбасенерго» виросте на 2,3 млрд кВтг на рік. Це дорівнює 3 млрд додаткових грошових надходжень для команди Януковича і Гуменюка», - йдеться в статті.

Видання відзначає, що робота «Донбасенерго» тісно пов'язана з шахтами, розташованими на непідконтрольною території.

«Донбасенерго» управляє двома тепловими електростанціями (ТЕС), робота яких тісно пов'язана з «ЛНР»  і «ДНР». Слов'янська ТЕС працює виключно на антрацитному вугіллі, який поставляється з неконтрольованих територій. А Старобешівська ТЕС в принципі працює на непідконтрольній території Донецької області ... Так як основну статтю витрат в роботі ТЕС становить купівля вугілля, то тепер Слов'янська ТЕС буде купувати майже на 1 млн тонн антрациту більше. «Донбасенерго» купує антрацит для своєї ТЕС за перевіреними схемами. У переважній більшості вугілля цей видобувається на колишніх державних шахтах, що залишилися на неконтрольованих територіях Луганської та Донецької областей. З початку АТО всі ці державні шахти були захоплені бойовиками «ЛНР» і «ДНР», - підкреслює  видання.

Компанія «Донбасенерго» була приватизована в середині 2013 року за часів президентства Віктора Януковича. Фонд держмайна продав 60,8% акцій компанії Енергоінвест Холдинг екс- депутата Верховної Ради від Партії регіонів Ігоря Гуменюка. За словами голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, 34% «Донбасенерго» належать старшому синові екс-президента Олександру Януковичу.

Як повідомлялося, 1 вересня в Україні відбувся черговий етап підвищення тарифів на електроенергію для населення. Вартість електроенергії для побутових споживачів збільшилася на 5-30% в залежності від обсягу споживання в порівнянні з тарифами, що діяли з 1 березня поточного року.

Перший етап підвищення відбувся 1 квітня 2015 року. Останнє підвищення заплановано на 1 березня 2017 року. За цей час вартість електроенергії до квітня 2017 року зросте в 3,5 рази в порівнянні з рівнем на початок 2015 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: