Зростання інфляції вдарить по малозабезпечених громадянах - економіст

Зростання інфляції вдарить по малозабезпечених громадянах - економіст

Олег Устенко 

Фото: Главком

Цьогорічне підвищення комунальних тарифів негативно вплинуло на рівень інфляції - вважає експерт

На рівень  інфляції вплинуло зростання мінімальної заробітної плати, зростання комунальних тарифів, підвищення оплати бюджетників та збільшення продовольчих цін на світовому рівні. Такий коментар зробив Олег Устенко, економіст, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера у коментарі для «Главкому».

Збільшення мінімальної плати та зарплатні бюджетникам вплинула на рівень інфляції.

«По-перше,  не могло пройти безслідно збільшення мінімальної заробітної плати. Це був плюсовий ефект для інфляції. По-друге, купівля лояльності бюджетників не проходить боком.
Збільшення заробітної плати, про яке рапортує Кабінет Міністрів України, пройшло в основному не за рахунок збільшення заробітної плати по секторах економіки, а за рахунок бюджетника. Ось чому я вважаю, що влада намагається купувати лояльність бюджетників. Це характерна ознака того, що це початок входу в політичний цикл, коли починають активно витрачати гроші на бюджетників», - говорить Олег Устенко.

Також експерт зазначає, що потрібно не забувати про вплив зовнішніх чинників

«Ціна на світових продовольчих ринках збільшилася, а оскільки ринки відкриті, то збільшення ціни на світовому ринку мала позначитися на збільшення цін і в Україні», - розповів експерт.

Підвищення комунальних тарифів також негативно вплинуло на рівень інфляції.

«Також я думаю, що зіграло роль збільшення тарифу на комунальні послуги. Це також позначилося на інфляції. Я думаю, складова збільшення грошей  в обороті – мала. Це економічна інфляція, не монетарного характеру», - говорить Устенко.

Він зазначив, що особливо інфляція вплине на малозабезпечених громадян.

«Великий рівень інфляції буде означати  те, що бідні стануть ще біднішими. Чому так відбувається? Тому що хоч ми і кажемо, що вона може бути в межах 12%, але проблема в тому, що по бідних людях вона б’є особливо боляче. Споживчий коршик в Україні так влаштовано, що більше половини його складають продукти харчування. Це характерно для слабко розвинутих країн.  Люди починають витрачати кошти не на одяг та техніку, а на їжу. Вони намагаються покращити якість свого харчування. А якщо попит збільшується на певну продукцію, то зрозуміло, що ціна буде вище. А оскільки половина споживчого кошика складається з продуктів, то зрозуміло, що відчувається збільшення рівня інфляції», - розповів економіст.

Також експерт висловив занепокоєння стосовно наступного року.

«Потрібно думати стосовно наступного року. На наступний рік інфляцію закладено на рівні  7%. Так от, питання, наскільки можна довіряти цифрі 7%, якщо на це й рік очікували 8%, а отримали в 1,5 вище. Виникає дискусія стосовно реалістичності чи не реалістичності макроекономічних параметрів закладених на наступний рік», - говорить Устенко.

Нагадаємо, що у Нацбанку попередили про підвищення інфляції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: