Віртуальна допомога. Як Гройсман відбудовує зруйнований Донбас (документи)

Віртуальна допомога. Як Гройсман відбудовує зруйнований Донбас (документи)
Зруйнований Донбас

Центральна влада демонструє безпорадність у питанні відновлення звільнених районів Донбасу

Міністерство фінансів та Міністерство регіонального розвитку, будівницта та житлово-комунального господарства оприлюднили суми, які планують направити на відновлення східної частини України.  Про це сказано в відповіді урядовців на запит «Главкому».

За даними Мінрегіону, ще у грудні 2014 року між Україною та Європейським інвестиційним банком було підписано фінансову угоду (проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України») на залучення кредитних ресурсів на суму 200 млн. євро. До першого етапу увійшло 68 проектів на загальну суму 667,8 млн. грн., у тому числі, у Донецькій області – 17 проектів з кошторисом 245,3 млн. грн., у Луганській області – 26 проектів на суму 90,1 млн. грн.

Для перегляду списку натисніть на зображення

Разом з тим, у Мінфіні визнали: протягом 2016-2017 років жодної копійки у рамках реалізації проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» місцевим бюджетам не перераховувалося. Хоча у 2016 році планували виділити 350 млн. грн, а в 2017 році - 2,1 млрд. грн.

Офіційно урядовці заявили про відсутність порядку та розподілу коштів між місцевими бюджетами. Тобто немає самого механізму освоєння грошей. У міністерстві фінансів додали, що головним розпорядним цих коштів є Міністерство регіонального розвитку, будівницта та житлово-комунального господарства, яке і мало би розробити відповідний порядок.

Для перегляду списку натисніть на зображення

При цьому, на сайті Кабміну констатується: на третьому році війни з Росією триває лише підготовчий етап з реалізації проектів. Додається, що «Мінрегіон вживає необхідні заходи для підписання угод щодо фінансування решти проектів».

Крім того, Мінфін звітує, що на 9 червня залишок коштів на казначейських рахунках у Донецькій області становив 392,8 млн. грн., у Луганській області  - 122,4 млн. грн. Ці кошти можуть спрямовуватися на відновлення об’єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду, систем забезпечення життєдіяльності.

Як повідомляв «Главком», у результаті бойових дій, які з 2014 року спровокували війська та найманці Російської Федерації на більшій частині Донецької та Луганської областей, знищено понад 15 тис. об’єктів інфраструктури. Попередня сума збитків перевищує 13 млрд грн.

За підрахунками глави Донецької обласної ВЦА Павла Жебрівського, на повне відновлення інфраструктури Донбасу потрібно понад $20 млрд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: