На Новий рік уряд …засівав!

Українські селяни 31 грудня …. сіяли озимину.

Українські селяни 31 грудня …. сіяли озимину. Принаймні так виглядає зі звітів українських чиновників про об’єми засіяних площ. Як таке теоретично взагалі можливе? А дуже просто - замість аграріїв під новорічною ялинкою ударно трудилися чиновники.

На днях Тетяна Чорновіл написала дуже повчальну статтю про те, як уряд Азарова інфляцію підраховує, зменшуючи її в рази. Там вся афера сплила на поверхню тільки тому, що одна область надала правдиві дані, а не намальовані зі стелі.

Якщо хтось думає, що нинішні керманичі пудрять мізки тільки даними щодо інфляції, то глибоко в цьому помиляються. Найнеймовірніший приклад – нинішні дані щодо сільського господарства. До останнього часу в одному з райцентрів Черкащини в управлінні сільського господарства працювала дуже близька знайома. Так ось, з часу приходу команди професіоналів до влади, звичні для цього відомства приписки врожайності і тому подібних цифр стали справою буденною. Якщо раніше таке було іноді, та й то в незначних масштабах, то цієї осені і зими масштаби фальсифікацій статистики по сільському господарству просто вражають.

Ще коли губернатор області Тулуб восени рапортував про мільйонний врожай, знайома сміялась і розповідала, як управління ударними темпами збирали врожай в кабінетах, дотягуючи до потрібної цифри, скинутої з Черкас. Добре, зібрали мільйон тонн, але після обов’язкової сушки зерна стало на 20% менше. Але кого то цікавило, сказали домалювати 20%, значить так треба. Це до слова про українське зерно і те, чому влада так панічно забороняє його експорт, якщо на папері врожай ніби і не дуже поганий.

Але вершиною всього цього статистичного цинізму став передноворічний тиждень, через що знайома і звільнилася з державної служби. Поки 31 грудня всі нормальні люди готувалися до Нового року, всі управління сільського господарства Черкаської області, та й, мабуть, усіх інших, займалися зовсім не новорічними клопотами. Справа у тому, що коли управління подало в міністерство реальні дані щодо засіяних озиминою площах, то керівництво вжахнулося.

Селяни після заборони експорту зерна і їх «кидка» з боку влади практично перестали сіяти, бо пшениця для них стала абсолютно невигідною культурою. Тим більше, показник засіву 2010 року виявився набагато меншим показника минулого, Тимошенківського року. А тому 30 грудня з Києва прийшов документ з вимогою до 14.00 останнього дня року збільшити площі засіяної озимини в області на 30%! Хтось міг би подумати, що 5 градусний мороз та сніг на полях міг завадити посівній. Але не такі наші чиновники. Все, за кілька годин засіяли, подали звіти куди треба, й міністерство відрапортувало про успіхи вітчизняних хліборобів.

Знайома навіть не могла уявити, що потрібно буде робити літом, коли «засіяну» 31 грудня доведеться збирати. А ще жахливіше, що цією «зібраною» пшеницею доведеться когось годувати. Знайома не витримала цього безладу і звільнилася. Цікаво, а що думає творити з таким сільським господарством пан Азаров. Може, теж звільниться?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: