Остерігайтесь змій та павуків!

Остерігайтесь змій та павуків!

Якщо гадюки бояться людей так само, як і вони їх, і в основному тікають, то павуки одразу кусають, заповзаючи в одяг та взуття

Цього року від укусів змій та павуків вже постраждали 10 українців, хоча пік активності цих небезпечних створінь розпочнеться тільки на початку липня. Отруйними на території України є гадюка звичайна, гадюка степова та медянка, а серед павуків – каракурт, тарантул та аргіопа, яку вже можна зустріти на Київщині. Якщо гадюки бояться людей так само, як і вони їх, і в основному тікають, то павуки одразу кусають, заповзаючи в одяг та взуття та мігруючи по Україні в ящиках з фруктами та овочами із півдня.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіла зоолог сектору «Акватераріум» Київського зоопарку Оксана Мороз.

Оксана Мороз: «Дуже небезпечним є укус в шию або голову, тканини напухають і людина може не вижити»

В Україні є три види отруйних змій, це - гадюка звичайна, гадюка степова та медянка. Особливу небезпеку викликають гадюка звичайна та гадюка степова, при чому гадюка звичайна в більшості випадків, тому що вона найбільш розповсюджена.

Також є три види отруйних павуків, вірніше два види: каракурт (чорна вдова) і тарантул південноросійський. Є ще аргіопа, але це скоріше рід павуків. Вони великі, до 1,5 сантиметри, жовто-чорного кольору, у них дуже довгі посмуговані ноги. Вони плетуть досить великі сітки, на яких сидять всередині.

Каракурт невеликих розмірів: самець 5-7 міліметрів, а самиця - десь до 1,5 сантиметри. Вони чорні, у самиці є ще чотири червоних плямки на черевці, хоча деякі особини можуть бути зовсім без плямок. Ніжки у них тоненькі, звужені на кінцях. Тарантул – це великий павук, він зустрічається в норах, не плете сітки, будує лише невеличкі павутинки біля входу в свою нірку, маскуючи вхід, для того, щоб туди потрапляли комахи.

Дуже небезпечним є укус в шию або голову, тканини напухають і людина може не вижити, бо можна не встигнути довести її до медпункту. Раніше панацеєю вважалося накладання джгуту, але деякі медики за останні роки зазначають, що джгут не бажано накладати, якщо за 1-1,5 години є можливість доїхати до медпункту.

Зовнішніми ознаками укусу гадюки є запаморочення, підвищення температури, розширення зіниць, підвищення частоти дихання, біль в м’язах, особливо тих, які найближче до укусу, і, звичайно, в укушеної людини може виникати паніка. В більшості випадків людину вдається врятувати. Особливо небезпечними є ті випадки, коли це дитина до 12-ти років, бо у неї несформований імунітет і їй важко боротися з такою сильною отрутою, якщо це хвора людина, особливо хронічно хвора, або це застуджена людина, у якої нежить з підвищеною температурою. Крім цього, особливо небезпечними ці укуси є для людей з астматичними проявами.

Як відрізнити гадюк від інших плазунів? В Україні є приблизно 13 видів різноманітних змій. На природі з них ви можете зустріти два види вужів – це вуж водяний і вуж звичайний. Всі знають про так звані «вушка», які знаходять позаду голови, але крім того, що вони можуть мати різне забарвлення, їх може просто не бути. Характерною відмінністю вужа від гадюк є форма голови: у вужа голова видовжена, а у гадюки вона трикутна, причому трикутник починається з ніздрів і розширюється до місця прикріплення голови до шиї. Можна також розрізнити за зіницею, тому що у гадюки високопоставлена зіниця, щіляста, як у кішки, вона вертикальна. А у вужа зіниця кругла, і у всіх полозів також.

Тіло гадюки не довге, рідко досягає 1 метра. У степової гадюки класичне забарвлення сіре і по спині іде чорна зигзагоподібна смужка. У звичайної гадюки - сіро-оливкове, чорне забарвлення. Є також меланізовані форми, які мають повністю чорне забарвлення. У медянки низ тіла охристий, верх - жовтувато коричневий. Вона також недовга, в середньому її довжина 1 метр, максимум - до 1,5 метра.

Гадюка у більшості випадків не нападає, вона намагається уникнути зустрічі з людиною. Але ви можете ненароком на неї наскочити, тоді, звичайно, вона буде кусати. Так як довжина зубів у неї 12-15 міліметрів, а в місці, де вони починаються, розташовані отвори отруйних залоз, тому укус відбувається за долі секунди, як пневматичний. Тобто зреагувати на таку несподівану зустріч дуже важко, тому треба захищати своє тіло від укусу або цупкою матерією, якщо ви в штанах, бажано захищати щиколотки. В лісі потрібно брати якусь палицю і промацувати кущі, якщо ви ідете по гущині, тоді змія обов’язково залишить своє місце перебування.

На відміну від цього, полози, яких в Україні 6 видів, можуть виявляти агресивну поведінку, особливо агресивним є жовтобрюхий полоз, який може сягати до 2,5 метрів завдовжки. Він зустрічається на півдні, може ховатися в печерах, грітися на сонці на кам’янистих місцях. Він не чекає, поки ви до нього підійдете, він нападає зразу і попереджає про це шипінням. Якщо ви бачите, якщо якась змія на вас намагається напасти, то це у 90% випадків - полоз. Я б дуже просила вас не вбивати змій, бо у більшості випадків, якщо ми вживаємо застережних засобів, то укусів не буде. Медянка, наприклад, має отруйні зуби, але вони знаходяться далеко під початку пащі і в принципі вона не може спричинити якихось ушкоджень людині. Медянки можуть полювати на березі Каховського моря, я часто спостерігала, як вони полювали у воді на риб.

Сироватка проти укусу каракурта дуже дорога, і мені невідомо про те, щоб її завозили останнім часом в регіони. В регіонах при укусу каракурта людина зразу доставляється до медичного пункту, в більшості випадків потрапляє до реанімації. Медики роблять деінтоксикацію організму – це переливання, крапельниці, для того щоб якнайшвидше вивести отруту з організму.

Ознаки укусу каракурта: синіє лице, вражається дихальний центр, людині важко дихати, сильний біль в м’язах, який починається з болю в животі і розповсюджується до рук, ніг. Якщо кусає тарантул, то одразу виникає сильний біль у м’язах, при цьому запаморочення майже не виникає. Якщо кусає каракурт, окрім цих ознак ще й виникає сильна паніка, перезбудження організму, людина задихається, синіє обличчя. Всі прояви дії отрути виникають приблизно через 30-40 хвилин після укусу.

Зараз існує небезпека укусів каракуртів, починаючи з півдня і ближче до центральної частини України. Наприклад, на Харківщині та Дніпропетровщині вже є каракурти на устепнених та південних ділянках. Вони також зустрічаються на присадибних ділянках, причому можуть заповзати в одяг та взуття, в будинки, дуже часто на садових культурах та городині, таким чином і можна отримати укус.

Момент укусу каракуртом не болючий, на відміну від тарантула, який одразу болить та наступає сильна м’язова реакція. Укус аргіопи також сильно болючий. У всіх випадках укусів павуків та змій потрібно людину якнайшвидше доставити до лікарні чи медичного пункту.

Скільки укусів павуків та змій було вже цього року?

Оксана Мороз: За даними МОЗ, нараховується уже близько 10 укусів павуків та змій, але це лише початок літа. Минулого року за весь сезон було біля 20-ти укусів. Вони не є летальними. Через складну ситуацію з укусами минулого року сироватку проти укусів гадюки звичайної закупили і вже вона почала надходити з другої половини липня. 1,5 тисячі доз сироватки проти укусів гадюки звичайної надійшло в Україну і розповсюджено по регіонах. МОЗ планувало закупити аналогічну сироватку польського виробництва, яка мала бути вироблена на початку цього року і з березня уже мала надходити в Україну. Але мені невідомі дані про її надходження.

Яка перша медична допомога може бути надана постраждалому до втручання медиків?

Оксана Мороз: Рекомендується в момент після укусу змії кінцівку привести у нерухоме положення, можливо навіть прибинтувати до тіла. Ні в якому разі не піднімати кінцівку вгору, бажано, щоб вона була опущена вниз. По-друге, накладається шина. По-третє, можна обкладати льодом уражене місце для того, щоб отрута якнайменше поширювалась по організму. Бажано постраждалого перенести в тінь і якщо є можливість, то знизити температуру навколишнього середовища до 15-17 градусів. Наприклад, якщо це будинок відпочинку з кондиціонером, то бажано доставити його туди до приїзду «швидкої». Можна накладати джгут протягом години-двох вище місця укусу на 10 см, якщо укус дуже сильний і є сильна алергічна реакція, щоб уникнути смерті пацієнта. Причому дві години – це вже крайній випадок, тому що за годину некрозу м’яких тканин не відбувається, але він може розпочатися через більше часу. Не бажано, щоб місце укусу було затиснене.

Якщо укушена шия і голова, то треба прикладати побільше льоду і охолоджувати організм, більше ви нічого не зможете зробити. Щодо укусів змій, є ще народний засіб – відсмоктування отрути. В принципі 50/50, що він спрацює, бо треба, щоб не було ранок у роті в того, хто допомагає, бо отрута зайде. По-друге, ви на око ніколи не визначите, на яку глибину проникли зуби гадюки, тому що м’які тканини після укусу сходяться назад. Чим глибше вона вкусила, тим менш ефективним буде відсмоктування. Припікання ранок вважається також неефективним.

Щодо павуків, то їхня отрута розкладається при підігріві, і раніше сірниками припалювали місце укусу, наприклад, каракурта. Але ж отрута каракурта в 15 разів сильніше, ніж отрута гримучої змії за своїми проявами, тому вважається неефективним припалювання. Лише доправлення людини до лікарні та проведення реанімаційних заходів є необхідним в даному випадку. Накладання джгуту також вважається неефективним. Отже, треба прикладати холодне та знерухоміти ту частину тіла, в яку була укушена людина. Особливо треба ретельно до цього поставитися, якщо це дитина чи хвора людина і якнайшвидше доправити до медичного закладу.

Чи були в останні роки летальні випадки через укуси змій та павуків?

Оксана Мороз: Ні, мені такі випадки невідомі.

В яких регіонах можна зустріти найнебезпечніші види змій та павуків?

Оксана Мороз: Гадюка звичайна зустрічається зараз фактично у всіх регіонах. Раніше був розподіл: у більшості випадків південь займала гадюка степова, а північ – гадюка звичайна. Зараз, у зв’язку з потеплінням, ці два види почали сходитися. В деяких регіонах почалося перекривання ареалів. Це не є небезпечним для людини, якщо вживати застережних заходів, бо змія ніколи не нападає сама.

На гадюк можна натрапити в хащах, у штучних посадках, в лісах та балках. Гадюку степову можна зустріти на степових відкритих ділянках, на луках. Але ж на мокрих луках і близько до води в переважній більшості випадків ви зустрінете два види вужів, переважно один з них – вуж водяний, 90% його раціону складає риба. Хоча інший вид – вуж звичайний харчується не тільки рибою, а також різними видами хребетних та безхребетних тварин.

Павуки – тарантули та каракурти поступово наближаються до півночі України, але поки що деякі випадки їх появи зареєстровані тільки в центрі України. Ще далеко до того, щоб вони поширились на всю країну. В Кіровоградській, Харківській, Дніпропетровській та Сумській областях зареєстровано перебування цих видів. В більшості випадків вони там з’явились через завіз із фруктами та овочами з південних регіонів, бо легко можуть сховатися в ящиках, якими перевозиться продукція. Павуки можуть приїхати тільки з тарою. Наприклад, привезуть мелітопольську черешню чи абрикоси, тому оглядайте товар, коли ви його купуєте.

Аргіопи в більшості випадків зустрічаються на півдні України, хоча вже є на Сумщині, Харківщині, Кіровоградщині та Волині, навіть в деяких остепнених ділянках на Київщині. Але ж екземпляри цих видів плетуть дуже красиві великі сітки, які розташовуються досить високо в траві, тому їх можна побачити здалеку.

Коли найбільша активність павуків та змій?

Оксана Мороз: Найбільша активність павуків наступає з другої половини червня, залежно від того, наскільки спекотною є погода. Цього року можна очікувати, що на початку липня буде пік їх чисельності.

Активність змій починається з липня і триває до кінця вересня, залежно від погоди.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: