Таємнична історія поглинання України Росією

Таємнична історія поглинання України Росією

Володимир Путін лише в середині 2011 року перестав підтримувати Юлію Тимошенко і зробив ставку на Віктора Януковича.

Володимир Путін лише в середині 2011 року перестав підтримувати Юлію Тимошенко і зробив ставку на Віктора Януковича, повідомила у вчорашньому номері «Gazeta Wyborcza». Той (Янукович- ред.) взамін погодився на роботу російських радників у спеціальних службах України, координацію та узгодження призначень в українському уряді з Москвою.

Така картина вимальовується після оприлюднених порталом Wikileaks повідомлень американського аналітичного центру Stratfor, який ще називають тінню CIA (ЦРУ). Stratfor діє від імені урядів і приватних клієнтів, а зібрана ним інформація важається дуже вірогідною.

14 вересня 2011 року аналітик по Євразії Лоурен Гудріх (Lauren Goodrich) відправив емейл до керівника відділу аналітики Ріів’є Бала ( Reeve'a Balla), в якому пише: « Путін ніколи не хотів, аби Янукович був при владі без противаги. Існування такої противаги в особі Тимошенко мало б зміцнити позиції Кремля в Києві».

З донесень виникає, що Путін давав собі звіт у тому, що колишній прем’єр – міністр, і пізніше керівник опозиції, не є такою проросійською, як президент України, але вважав, що для здобуття влади і перемоги над Януковичем Тимошенко буде готова порозумітися з Росією.

Мало значення також і те, що в січні 2009 року Путін і Тимошенко підписали надзвичайно вигідну для Росії газову угоду. У Києві дотепер вважають, що, пішовши на такий збитковий для України крок, Тимошенко хотіла купити підтримку або, принаймні, нейтральність Кремля на час президентських виборів в Україні 2010 року.

Обидвом українським претендентам на владу – Тимошенко і Януковичу – вкрай необхідна була така підтримка Москви наприкінці 2009 року. Схоже, що російські керівники саме тоді й запевнили Януковича, що не робитимуть ставку на Тимошенко, якщо той буде угоджувати з ними кандидатури на посади ключових урядовців в майбутньому українському уряді. Янукович змушений був погодитися.

Але Путін й надалі ставив на Тимошенко, аби тримати під контролем Януковича. Тоді втрутився президент Росії Дмитро Медведєв і російський прем’єр врешті погодився змінити позицію, але за умови, що російські радники будуть відряджені до керівництва Служби Безпеки України (спадкоємниці КДБ), а посади в українському уряді, особливо в силових міністерствах і армії, будуть займати особи абсолютно узгоджені з Москвою. Список таких кандидатів мав затвердити особисто Путін.

Інформацію, викрадену хакерами і розповсюджену Wikileaks, підтверджують усі наступні події в Україні.

Про наявність російських радників в центральному офісі спецслужби в Києві говорять вже більше року. В результаті останніх змін у силових міністерствах крісла міністрів отримали люди, що ще донедавна були громадянами Росії, а це, між іншим, новий шеф СБУ Ігор Калінін і новий міністр оборони Дмитро Саламатін. Останній - Саламітін - аж до кінця 90-х років займав керівні посади в Москві.

Донесення Stratforu може підтвердити й доля самої Тимошенко – з осені минулого року вона відбуває семирічне тюремне покарання за підписання газової угоди з Росією, яку прокуратура і суд визнали неприйнятною і збитковою для України.

Інформацію Stratfor також підтверджує й те, що минулого року, коли Україна намагалася підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом , відмовивши Росії увійти до Митного Союзу Росії, Білорусії та Казахстану, Путін був одинаково розлючений як на Януковича, так і на Мєдвєдєва. І рішуче зажадав від президента Росії, аби той закликав керівника України до порядку. До схожої розмови поміж Мєдвєдєвим і Путіним доходило ще влітку 2011 року в Сочі, яка тоді переросла в обмін взаємними образами.

За матеріалом Gazeta Wyborcza підготував і переклав Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: