Нацбанк спотикання. Порошенко переламав «Батьківщину» навпіл

Нацбанк спотикання. Порошенко переламав «Батьківщину» навпіл

Всі кадрові забаганки президента депутати слухняно виконали, а от призначення голови НБУ продемонструвало розкол в коаліції

Виступаючи з трибуни Верховної Ради, Порошенко, який сьогодні навідався в парламент вперше з моменту інаугурації, поздоровив народних депутатів з початком плідної роботи. Здається, це був сарказм – адже президент неодноразово обіцяв розпустити парламент ще до кінця цього року. Однак це ніяк не вплинуло на бажання нардепів продемонструвати главі держави свою працьовитість і відданість. Ними керувала одна думка: «А може ще й не розпустить?». Отож усі кадрові забаганки Порошенка Рада голосувала конституційною більшістю і без затримок: генпрокурором став Віталій Ярема, міністром закордонних справ – Павло Клімкін.

Спотикнулись депутати лише через кандидатуру нового голови Нацбанку: через неї «Батьківщина» ледь не влаштувала демарш. Напередодні голосування, увечері 18 червня, відбулося засідання фракції «Батьківщини» на чолі з Юлією Тимошенко, де було ухвалено рішення не голосувати за звільнення однопартійця Степана Кубіва з посади голови НБУ. На той час уже було відомо, що Порошенко запропонував призначити на цю посаду Валерію Гонтарєву.

Вранці перед засіданням Верховної Ради «Батьківщина» зустрілася з Гонтарєвою, але та так і не змогла переконати депутатів віддати голоси на свою користь. Це ставило під загрозу не стільки переобрання голови НБУ (як виявилося, голосів вистачило б і без «Батьківщини»), скільки єдність діючої коаліції.

Однак вже в ході самого засідання лідер фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв попросив коротку перерву у зв’язку з тим, що, мовляв, фракція хоче розглянути нову інформацію щодо Гонтарєвої. Нарада тривала близько 10 хвилин прямо у сесійній залі і закінчилася тим, що депутатам «Батьківщини» дозволили голосувати за це питання на власний розсуд. Як наслідок – Гонтарєву підтримала майже вся фракція. Проте і за звільнення Степана Кубіва партія дала 36 голосів (проти – 8, не голосували - 31), що вкотре засвідчує існування серйозного розколу всередині партії.

Тепер Степану Кубіву пророчать посаду голови Львівської облдержадміністрації, де він змінить сумісницю від ВО «Свобода» Ірину Сех, яка так і не склала депутатського мандату попри призначення губернатором. І хоч Сех написала заяву про відставку, її звільнення викличе невдоволення у «Свободі» - особливо після того, як ще одного «свободівця» Олега Махніцького Порошенко звільнив від виконання обов’язків Генпрокурора. Це все виглядає так, ніби «Свободу» поступово видавлюють з влади.

Про саму Валерію Гонтарєву відомо не дуже багато. Вона успішний інвестбанкір, з прозахідними поглядами (підтримує вступ України до ЄС і, особливо, до НАТО). Про політичні симпатії ніколи не завляла. Про те, що Гонтарєва дуже далека від політики, говорить той факт, що деякі ЗМІ, публікуючи фото нової очільниці Нацбанку, не змогли навіть її правильно ідентифікувати – на деяких фото була львівський губернатор Ірина Сех, а на інших взагалі невідомі жінки.

Свій вибір на Гонтарєвій Порошенко, вочевидь, зупинив з тих самих міркувань, з яких головою своєї адміністрації призначив колишнього бізнес-партнера Бориса Ложкіна: діючий президент у минулому користувався послугами Гонтарєвої, яка для нього здійснювала структурування угод з фінансування підрозділів корпорації «Рошен», підконтрольної родині Порошенка, у Росії. Також компанія Гонтаревої була фінансовим радником структур Порошенка при купівлі німецької Interstarch Group, що фактично є заводом з виробництва модифікованого крохмалю.

Це зайве свідчення того, що у кадровій політиці Порошенко керується (принаймні, поки що) своїм особистим досвідом співпраці з тими або іншими людьми.

Питання просування Гонтарєвої в Нацбанк було вирішене ще два тижні тому. Саме тоді «Главком» вперше повідомив про ймовірну відставку Кубіва.

Відомо, що з вересня минулого року Гонтарєва очолювала наглядову раду банку «Авангард», а це могло б стати на перешкоді її призначенню головою НБУ. Тому саме 3 червня інвестбанкір подала заяву про відставку з цієї посади – очевидно, одразу ж після узгодження з президентом усіх нюансів свого нового призначення. В цей день і Кубів вперше стає відомо про ротацію в керівництві центробанка, про що й повідомив «Главком»

Деякі цікаві нюанси пов’язані з самим банком «Авангард» та приходом Гонтарєвої до керівництва ним. Банк був створений у липні 2013 року донецькою компанією «Сектор-Т» (будівельний бізнес), власником якої є Олексій Кир’язієв. Але вже за три місяці «Авангард» перейшов у власність кіпрської офшорки Westal Holdings, а потім, в один і той же день – до інвестиційної групи ICU, співвласником якої є Гонтарєва.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, який очолював Наглядову раду «Авангарду» до Гонтарєвої, банк від початку створювався групою ICU під себе. «Фінансова установа була створена з нуля. На якомусь етапі торгівлі цінними паперами їй (Гонтарєвій – «Главком») стало недостатньо, і вона створила банк. Процес був дуже довгий, тому я формально був головою наглядової ради в цей час. На стадії створення банк взагалі нічого не робить – це пачка паперів, їх треба носити туди-сюди і підписувати», - розповів «Главкому» Охріменко.

Таким чином виникає резонне запитання: навіщо інвестбанкіру з Дніпропетровська, компанія якого працює в Києві, залучати донецьку компанію для створення банку, який обслуговуватиме інтереси компанії, яка, як вже було сказано, працює в Києві? Логічним було б припустити у такому разі, що і компанія-засновник «Сектор-Т» має певний стосунок до Гонтарєвої.

Ще один цікавий факт – власник компанії «Сектор-Т» Олексій Кир’язієв донедавна працював чиновником – начальником відділу адміністрування державного реєстру виборців Донецької ОДА. Інший член наглядової ради банку «Авангард», який керував установою в процесі її створення - Денис Тацій. Він є власником двох інвестиційних компаній – «Укртехфінанс» та «Авангардінвест».

Сама ж компанія ICU у 2013 році представляла інтереси одеського бізнесмена Бориса Кауфмана при покупці ним Platinum Bank. А у березні цього року народний депутат Сергій Міщенко звинувачував Кауфмана у фінансуванні терористів на Донбасі.

Біографічна довідка

Валерія Гонтарєва народилася у Дніпропетровську у 1964 році. Отримала дві вищі освіти – у Київському політехнічному інституті (оптико-електронне будування) та Київському Національному економічному університеті (міжнародна економіка).

Кар’єру фінансиста Гонтарєва почала на Українській міжбанківській валютній біржі. З 1996 по 2007 рік працювала на керівних посадах в українських «дочках» іноземних банків Societe Generale Україна та ING Bank. У 2007 році разом з партнерами заснувала власну інвестиційну компанію ТОВ «Інвестиційний капітал Україна».

Згідно з декларацією про доходи, Гонтарєва у 2013 році заробила 3,8 млн грн. У її власності – будинок під Києвом, квартира та три престижних авто (Lexus Infinity і два Porsche).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: