Кінофестиваль «Молодість»: зіркові гості та фільми про геїв

Кінофестиваль «Молодість»: зіркові гості та фільми про геїв

Яку програму підготували організатори головного кінофестивалю країни

24 жовтня в столиці відкриється 45-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», який вже традиційно проводиться практично без державного фінансування. Держагентство з питань кіно виділило лише 550 тисяч гривень, в той час, за словами директора фестивалю Андрія Халпахчі, для проведення кінофестивалю на більш-менш солідному рівні потрібно хоча б мільйон доларів. Тож нинішня «Молодість» отримала лише 5% від необхідної суми від держави. Крім того, фестиваль розраховує на підтримку Київської міської державної адміністрації. Поки що сума, на яку сподівалися організатори майже в десять разів менше очікуваної. «Ми можемо організувати що завгодно. Але все вимагає грошей. Сьогодні, враховуючи ті гроші, які ми маємо, йдеться виключно про проведення робочого фестивалю», - підкреслює Халпахчі.

Міжнародне журі Національного конкурсу «Молодості», у якому братимуть участь 195 фільмів, очолить український режисер Роман Балаян. Загалом організатори отримали понад тисячу заявок в усі номінації, в тому числі бажання взяти участь виявили автори 32 російських фільмів. Проте, чи покажуть їх на сцені головного фестивалю столиці, адже в Україні є заборона на демонстрацію пропагандистських фільмів. Як розказує гендиректор фестивалю, торік була введена позаконкурсна програма «Кіно морального неспокою», яка мала на меті показати, що в Росії є критичне кіно. Але через назву деякі продюсери і дистриб'ютори відмовилися подавати свої фільми. Зокрема, з цієї причини на «Молодості» не був показаний фільм Андрія Звягінцева «Левіафан». А продюсери фільму Юрія Бикова «Дурень» розірвали домовленості про показ фільму за кілька днів до фестивалю.

-- 45-ту «Молодість» відкриє фільм «45 років»

Відкриється 45-й фестиваль показом стрічки британського режисера Ендрю Хея «45 років». Виконавці головних ролей Шарлотта Ремплінг та Том Кортні отримали два Срібних ведмеді Берлінського фестивалю за найкращі жіночу та чоловічу ролі.

«45 років» – це стрічка про пару похилого віку Кейт та Джефа, яка готується відзначити 45-річний ювілей весілля. Напередодні святкувань Джеф отримує листа з повідомленням, що в швейцарських Альпах знайдено тіло Каті - німкені, з якою багато років тому його пов'язували романтичні відносини. Дівчина трагічно загинула в їхній спільний похід за п'ять років до його весілля з Кейт, провалившись в льодовикову тріщину. Джеф поринув у спогади, які змусили його по-новому поглянути на деякі аспекти його відносин з Кейт, для яких ця ситуація виявилась серйозним випробуванням.

-- «Фестиваль фестивалів» відкриє переможець цьогорічних Канн

Позаконкурсну програму «Фестиваль фестивалів» відкриє французька стрічка Жака Одіяра «Діпан», яка стала володарем Золотої Пальмової гілки - головного призу Канського кінофестивалю-2015.

«Діпан» - історія трьох тамільських біженців зі Шрі-Ланки, що оселилися в Парижі. Бойовик-сепаратист з «Тамільських тигрів», який втратив дружину і дітей, у пошуках кращого життя тікає до Франції. Разом з ним – жінка з дитиною, які видають себе за його сім'ю. Чоловік сподівається, що в такий спосіб швидше отримає притулок. Діпан – це їхнє нове прізвище, яке записане у фальшивих документах. Проте спокійного життя їм годі сподіватися. Незабаром біженцям доведеться згадати, хто вони та звідки. Головну роль у фільмі зіграв Джесутасан Антонітасан – непрофесійний актор, колишній солдат збройного формування на Шрі-Ланці та безпосередній учасник бойових дій.

-- Rosenn відкриє французькомовну програму

Цьогорічну франкомовну програму кінофестивалю відкриватиме фільм Rosenn бельгійського режисера Івана Ле Муана. Це стрічка про втомленого актора, котрий замість гастролей утікає на острів. Проте там йому не вдається віднайти очікуваного спокою. Життя лицедія перевертає зустріч із чарівною учителькою Розенн. Особисто представити стрічку завітає сам режисер разом із акторами. Також очікується приїзд і виконавиці головної ролі Беатріс Даль. Іван ле Муан уже був гостем «Молодості» зі своїм дебютним фільмом «Червоний карлик».

-- «Скандинавську панораму» відкриє канський лауреат

Цьогоріч «Скандинавську панораму» відкриє фільм Грімура Хаконарсона «Барани», номінант від Ісландії на іншомовного Оскара-2016. Стрічку в Києві представлять режисер, а також виконавець однієї з головних ролей Теодор Юліуссон.

Світова прем'єра «Баранів» відбулася на цьогорічному Каннському кінофестивалі, де фільм переміг у програмі «Особливий погляд». «Барани» - історія двох братів, які не розмовляли один з одним протягом 40 років, хоча й жили поруч у віддаленій ісландській долині. Чоловіки доглядали за елітними отарами баранів, які вважаються одними з найкращих в країні. Коли по всій долині поширилась епідемія смертельної хвороби, що вражає овець, брати змушені об'єднатися, щоб врятувати найдорожче - своїх баранів.

-- Свою «Подію» представить Сергій Лозниця

Фільм українського режисера Сергія Лозниці «Подія», світова прем’єра якого відбулася на 72-му Венеційському кінофестивалі, покажуть у позаконкурсній програмі «Молодості» у рамках Спеціальних подій фестивалю. «Подія» змонтована з кадрів хроніки, знятої шістьма режисерами кіностудії «Лендокфільм» під час серпневого путчу 1991 року в Ленінграді. Режисер проводить паралелі із київським Майданом та показує, якими були ті переламні для радянської історії три дні безвладдя. Представляти кінострічку у Києві буде сам режисер. Сергій Лозниця є володарем Гран-прі 40-го фестивалю «Молодість» за фільм «Щастя моє», який став дебютом режисера в ігровому кіно.

-- Програму ЛҐБТ-фільмів «Молодості» відкриє стрічка Coming Out

Конкурсну програму «Молодості» ЛҐБТ-фільмів «Сонячний зайчик» відкриватиме стрічка німецького режисера Хайнера Карова Coming Out. Картина стала першим та останнім фільмом Східної Німеччини про геїв - за кілька годин після прем’єри Берлінську стіну зруйнували.

Історія «Камінг-ауту» обертається навколо молодого вчителя Філіпа Клапмана, який закохується в 19-річного Матіаса. Чоловік стикається з вибором – кохання чи обов’язок. Його подруга вагітна, а східнонімецьке суспільство осуджує гомосексуальність. Філіп мусить переосмислити свої життєві пріоритети та усвідомити, котрий зі шляхів приведе його до самого себе.

За матеріалами організаційного комітету кінофестивалю «Молодість»

Джерело фото – прес-служба фестивалю «Молодість»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: