Головна червона доріжка країни. Як відкривали 45-ту «Молодість»

Головна червона доріжка країни. Як відкривали 45-ту «Молодість»

«Наступного року буде більше», - не витримав натиску ведучої і пообіцяв кращу бюджетну підтримку фестивалю віце-прем’єр Кириленко

Вчора в Києві відкрився 45-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість». Це - найавторитетніша кіноподія країни. І хоча організатори постійно скаржилися на брак фінансування, відкриття фестивалю аж ніяк не поступалося минулорічним. Згадати хоча б церемонію в столичному кінотеатрі «Київська Русь» в 2011 році , коли через холод у залі фільм-відкриття змогли додивитися далеко не всі глядачі. Вчора ж у театрі імені Франка яблуку не було де впасти.

«Молодість» вже традиційно проводиться практично без державної підтримки. Всі спроби закріпити за фестивалем постійне фінансування з державного бюджету, навіть при Вікторі Ющенко, який є Почесним президентом «Молодості», не увінчалися успіхом.

Цього року держава підтримала фестиваль на 550 тисяч гривень, хоча, за словами Гендиректора фестивалю Андрія Халпахчі, для проведення більш-менш солідної кіноподії потрібно близько мільйона євро. Фестиваль також просив гроші у столичної влади, адже кінофестиваль традиційно проводиться в Києві. Але з двох обіцяних мільйонів гривень міський голова виділив… 200 тисяч. Тому за два тижні до відкриття Андрій Халпахчі не виключив, що наступного року кінофестиваль може змінити прописку і переїхати і інше місто. «Нам запропонували переїхати. І ми зацікавлені в тому, щоб проводити фестиваль там, де є оточення людей, які переживають за культурну політику свого міста», - зазначив він. Також в останній момент «Молодість» відмовилася від послуг кінотеатру «Жовтень». В інтерв’ю «Главкому» Халпахчі зазначав, що КМДА так поспішала з його відкриттям саме через те, що «Жовтень» завжди позиціонувався як ключова локація фестивалю. Але, як виявилося, кінотеатр не надав необхідну глядачам кількість сеансів та не прийняв запропоновану фестивалем програму.

Тим не менш, попри всі негаразди та холодну дощову погоду кінознаменитості завітали на найбільший кінофестиваль України та Східної Європи. Чого не скажеш про українських політиків. Більшість з них відкриття «Молодості» проігнорували. Мабуть, були надто зайняті виборчими перегонами. Президент України Петро Порошенко передав привітання фестивалю через віце-прем’єр-міністра, міністра культури України В’ячеслава Кириленка. Не прийшов на «Молодість», хоча і обіцяв, міський голова Києва Віталій Кличко. Зате вже традиційно головну кіноподію країни удостоїв своєю присутністю почесний президент фестивалю Віктор Ющенко. Колишній глава держави вручив «Скіфського оленя» за внесок у світове кіномистецтво. Але про це пізніше.

В огороджений парканом сквер на площі Франка правоохоронці пускали не одразу – чекали команди. Близько 18 години для поважних гостей нарешті відкрили червону доріжку, де їх чекали студенти столичного театрального вишу імені Карпенка Карого. Цього вечора вони зустрічати всіх гостей бурхливим оплесками.

Однією з перших на червоній доріжці з’явилася співачка і народний депутат Злата Огнєвич. На церемонію вона прийшла сама.

Далі один за одним почали з’являтися відомі в кіногалузі люди, актори і режисери.

Режисер Роман Балаян, який, до речі, очолює цьогорічне журі Національного конкурсу «Молодості» відразу опинився в центру уваги журналістів.

Як і Наталя Сумська, яка прийшла на відкриття з сином Вячеславом.

В компанії двох дівчат, трохи спантеличений від кількості спалахів фотокамер, ступив на доріжку режисер Мирослав Слабошпицький. Він ще не знає, що за кілька хвилин Міністр культури вручить йому Державну премію імені Олександра Довженка.

Всіх гостей біля центрального входу осипав обіймами і поцілунками директор кіноподії Андрій Халпахчі. А майже годинна церемонія позування перед камерами поступово перемістилася у фойє театру. Там гостей фестивалю мучила питаннями Катерина Осадча.

Відвідав відкриття Фестивалю екс-віце-прем’єр, представник України в Мінських перемовинах Роман Безсмертний з дружиною Тетяною.

Для організаторів вже стало звичним дивувати гостей фестивалю. У 2013 році «Молодість» відкривав величезний хор Полтавського Педагогічного університету в українському національному вбранні. Цього року вирішили бути більш сучасними, і тому розмістили на сцені діджейський пульт, а публіці показали аудіовізуальну композицію з уривками фільмів, починаючи від 1970 року і до сьогодні. Ведучими вечора були телеведуча Яніна Соколова, яка встигла двічі змінити вбрання, та екс-міністр культури України Євген Нищук.

На сцену одразу запросили В’ячеслава Кириленка. Зачитуючи привітання від Президента України, він подякував «Молодості» за підтримку українського режисера Олега Сенцова, якого «Росія кинула у в’язницю за боротьбу за незалежність і суверенітет Батьківщини». Слова на підтримку ув’язненого до 20 років режисера зала стоячи вітала гучними оплесками мінімум тричі.

Далі Яніна Соколова змусила міністра пообіцяти, що наступного року держава дасть більш солідну суму на проведення фестивалю. «Наступного року буде більше», - не витримав натиску ведучої Кириленко. Після чого настала пора почесних нагород.

«За видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва» державну премію отримав Мирослав Слабошпицький. Його минулорічний фільм «Плем’я» за рік облетів весь світ і очолив список переможців програми «Тиждень критики» Каннського кінофестивалю. Окрім того, картина виграла Гран-прі Nespresso, премію «Одкровення» та грант від фундації Gan.

Тим часом, на сцену піднявся Віктор Ющенко, який вже кілька років поспіль вручає нагороду за внесок у світове кіномистецтво. Цього року приз дістався українському кінорежисеру Кірі Муратовій. «Користуючись рішенням нашого журі хочу вручити приз видатному майстру кіно Кірі Георгіївні Муратовій», - зазначив він. Хоча режисер не змогла приїхати на відкриття, зала вітала кінематографіста оплесками.

Нагорода за внесок в українське кіно цього року дісталась культурному центру «Київ», який є одним з головних майданчиків кінофестивалю. Не залишився без уваги і головний директор фестивалю Андрій Халпахчі. Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон вручила йому французьку державну нагороду - звання Кавалера ордена мистецтв і літератури.

Після того, як всі нагороди були вручені, ведучі перейшли до представлення програми 45-ї «Молодості». Нагадаємо, за Скіфського оленя в рамках Міжнародної програми поборються 14 повнометражних, 21 студентських та 17 короткометражних фільмів. Міжнародне журі очолила французький продюсер Катрін Дюссар. Разом з нею фільми кіно роботи судитимуть польський режисер і сценарист Даріуш Гаєвський, німецький актор Матіас Фрайгоф, директор фестивалю в Іск'є Мікеланджело Мессіна і оператор Ярослав Пілунський. Конкурсну програму «Сонячний зайчик» відкриє стрічка «Камінґ-аут» Гайнера Карова. В рамках Національного конкурсу будуть змагатися 195 стрічок, в тому числі 23 короткометражних фільми, серед яких знайшлося місце 4 анімаційним роботам і 5 документальним картинам. Програму «Молодість - дітям» вчора в кінотеатрі «Сінема-Сіті» відкрила перша леді Марина Порошенко. Також, як повідомляв раніше «Главком» , цього року в програмі «Молодості» - вісім фільмів-номінантів на «Оскар».

Фестиваль відкривали роботою Ендрю Хея з символічною назвою «45 років». Стрічка брала участь у конкурсній програмі 65-го Берлінського кінофестивалю. Виконавці головних ролей Шарлотта Ремплінг і Том Кортні отримали два «Срібних ведмедя» за кращі жіночу та чоловічу ролі.

Протягом наступного тижня відбудуться покази конкурсних стрічок в столичних кінотеатрах «Київ», «Кінопанорама», «Сінема Сіті», «Кронверк» і «Ліра». Загалом же 45-та «Молодість» триватиме до 1 листопада.

Більше фото з відкриття кінофестивалю «Молодість» дивіться тут - Главный кинофестиваль страны: кто прошел по красной дорожке

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: