Оборона Порошенка. Команда президента намагається обернути офшорний скандал на користь главі держави

Оборона Порошенка. Команда президента намагається обернути офшорний скандал на користь главі держави

Порошенко вдався до послуг офшорів, бо намагався виконати обіцянку продати Roshen?

Вже доба минула після оприлюднення у ЗМІ гучного розслідування журналістів-міжнародників про виведення активів президента України Петра Порошенка в офшори, але реакції глави державі на звинувачення досі немає. Між тим наближені до президента політики і його прихильники серед журналістів та блогерів активно коментують злив у пресу документів про власність українського лідера. Мовляв, юридична база в розслідуванні заслабка і максимум, що може загрожувати Порошенкові – це адміністративна відповідальність через не вказані в декларації відомості про активи.

Примітно, що серед гучних фігурантів глобального розслідування значиться і російський президент Володимир Путін, а також його оточення, в тім числі і прес-секретар Дмитро Пєсков. Щоправда, на відміну від резонансу, спричиненого інформацією про оборудки українського президента, який стався у вітчизняних ЗМІ, про офшорні пригоди Путіна і його друзів кремлівські ЗМІ не пишуть. Виключення опозиційні ЗМІ - «Новая газета», телеканал «Дождь», радіо «Эхо Москвы» чи сайт Михайла Ходорковського «Открытая Россия». Цікаво, що за кілька днів до публікації пан Пєсков спробував зіграти на випередження, завбачливо попередивши, що Кремль знає про матеріали, які готуються до виходу, проте вважає розслідування «вкиданнями», «зрежисованою» інформаційною атакою. А вже після виходу матеріалу в Кремлі повідомили, що нічого нового ці матеріали не несуть.

Нагадаємо, міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ - International Consortium of мInvestigative Journalists) в неділю, 3 квітня опублікував «Панамські документи» - результати масштабного розслідування щодо приховування коштів та активів відомими політиками з різних країн. В їх числі опинився і президент України Петро Порошенко, який вдався до послуг офшорів. Згідно з матеріалами розслідування, фінансові та юридичні консультанти українського лідера створили кілька офшорних компаній на Британських Віргінських островах, Кіпрі та в Нідерландах, куди були виведені активи Roshen, щоб, як передбачають журналісти, не платити податків з можливого подальшого продажу компанії. В розслідуванні не йдеться про факт продажу, а утворення так званого сліпого трасту, якому Петро Олексійович передав в управління свої активи може слугувати тільки опосередкованим доказом про намір глави української держави продати Roshen, не сплачуючи податки в український бюджет.

«Панамські документи» - це документи, які були отримані від юридичної фірми Mossack Fonseca в Панамі, яка надає послуги з реєстрації та ведення офшорних компанії. Документи були отримані німецькою газетою Süddeutsche Zeitung і надані Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP - The Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Розслідування про бізнес Порошенка було опубліковано одночасно з розслідуваннями щодо офшорних активів президента Росії Володимира Путіна, його близького друга, віолончеліста Сергія Ролдугіна, прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, депутатів Держдуми РФ Олександра Бабакова і Віктора Звагельського, Павла Лазаренка, бізнесмена Мохаммада Захура та інших. Примітно, що у цьому списку «любителів офшорів» є зірка світового футболу, гравець «Барселони» і збірної Аргентини Ліонель Мессі. Всього розслідуванням займалися більше 400 журналістів з усього світу протягом одного року.

Між тим, Панама уже заявила, що готова якомога активніше співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами в розслідуванні діяльності офшорних компаній на своїй території. Про це заявила адміністрація президента країни. «Уряд Панами проводить «політику нульової толерантності» у всіх сферах правової та фінансової діяльності, які не вирізняються високою прозорістю», - ідеться в повідомленні. А от Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зі свого боку заявило, що не розслідуватиме оприлюднені факти, оскільки глава держави не підслідний НАБУ. «Є окрема процедура імпічменту, яка прописана в Конституції», - пояснила прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра. Окрім того, один із високопосадовців Генеральної прокуратури заявив, що факти, оприлюднені в розслідуванні, не показують, що пан Порошенко здійснив якийсь злочин.

Скандал спричинив значний резонанс в Україні. Вітчизняні політики і журналісти в своїх коментарях розділилися на декілька таборів. Одні критикують президента, вимагаючи навіть імпічменту. Другі кажуть, що докази непереконливі і максимум, що може «світити» Порошенку – це адмінвідповідальність за невнесення офшорів в декларації. Треті ж лише констатують, що скандал, фігурантом якого став президент України негативно позначиться не тільки на його іміджі, а й на іміджі держави.

-- Доказів для імпічменту недостатньо?

Імпічменту, зокрема, вимагає лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Він також закликає до утворення у парламенті Спеціальної тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів існування таємних офшорних компаній та рахунків президента України Петра Порошенка.

Фракція Радикальної партії вимагає негайного скликання позачергового засідання парламенту, на якому ініціює початок проц...Опубликовано Олегом Ляшко 4 апреля 2016 г.


Святослав Олійник, колишній заступник голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського називає президента брехуном. «Найголовніше – не довіряє власній державі в питанні ведення бізнесу. Тобто президент – розумний, а громадяни – лохи», - так інтерпретує останні події Олійник.

Три вопроса по информации с президентскими оффшорами: 1. Вместо государственных дел, он занимается частными, 2. Врет...Опубликовано Svyatoslav Oliynyk 3 апреля 2016 г.


Депутат Сергій Лещенко каже, що в разі, якщоби в Україні діяла система електронного декларування, незадекларований офшор Петра Порошенка уже завтра міг би стати частиною кримінальної справи. «Але ви пам'ятаєте, як цей інструмент антикорупційної боротьби знищували - спочатку руками бюджетного комітету, а потім «законом Денисенка». Тепер зрозуміло - чому», - написав політик.

Скандал #PanamaPapers теперь объясняет, почему Банковая руками марионеток устроила этот позор с электронными декларациям...Опубликовано Сергій Лещенко 3 апреля 2016 г.

А от депутат Мустафа Найем з президентської фракції в парламенті переконує, що в документах розслідування немає доказів кримінального злочину, а значить розпочати процедуру імпічменту буде неможливо.

«Намір здійснити таку угоду довести буде складно і, швидше за все, це прив'яжуть до «сліпого трасту» і підготовці до продажу, що президент і обіцяв. Що стосується не зазначення в декларації, згідно з чинним законодавством, це не кримінальний злочин. З чого випливає, що почати процедуру імпічменту - про що у же багато написали - буде неможливо. Це безвідносно до того, що закону про імпічмент в українському законодавстві в принципі немає», - каже колишній журналіст Найем.

Еще раз прочитал все документы #panamapapers по Петру Порошенко. В этом скандале есть два аспекта - юридический и полит...Опубликовано Mustafa Nayyem 3 апреля 2016 г.


В той же час народний депутат з БПП Володимир Ар’єв дивується, що намір реально продати Roshen у 2014 тепер став «злочином». «Мда. А про ухилення від оподаткування не може йтися, бо за українськими законами, продаж корпоративних прав не оподатковується взагалі», - вважає він.

Намір реально продати Roshen у 2014 тепер став "злочином". Мда. А про ухилення від оподаткування не може йтися, бо за ук...Опубликовано Volodymyr Ariev 4 апреля 2016 г.


Підтримує президента і депутат БПП Світлана Заліщук. На її думку офшорний скандал – це частина гібридної війни. «І головного удару з тилу цього разу завдав той, хто очолює оборону», - написала вона, тримаючи зуб на журналістів.

Офшорний скандал – це якраз точно частина гібридної війни. І головного удару з тилу цього разу завдав той, хто очолює о...Опубликовано Svitlana Zalishchuk 3 апреля 2016 г.


З критикою на адресу розслідувачів виступив і блогер Юрій Романенко. «Тупоголовий єврооптимізм мислить рамками медійного ажіотажу, що виражається в прагненні набрати більшу кількостей лайків, інтерв'ю, коротше медійного резонансу за яким криваво набухає організаційна порожнеча», - пише він.

Самое страшное в этой ситуации, что раскачивавая лодку все эти Лещенки, Гнапы, Найемы, все эти сраные еврооптимисты, не...Опубликовано Юрием Романенко 4 апреля 2016 г.


Окремий допис на «Економічній правді» зробив юрист громадської організації «Реформи проти корупції» Анатолій Родзинський. Він називає розслідування «начебто сенсаційним» і обвинувачує журналістів, які його опублікували, в некомпетентності. «Журналісти встановили, що Порошенко в жовтні 2104 року утворив Prime Asset Partners Limited - компанію на Британських Віргінських островах (BVI), яка створила CEE Кондитерська Investments Limited - компанію на Кіпрі, а кіпрська компанія створила Рошен Europe BV - компанію в Нідерландах. При цьому самі ж журналісти в своєму розслідуванні заявляють, що документи Asset Partners Limited, створеної Порошенко на БВО, були спрямовані Ротшильдам. В результаті розслідувачі звинувачують Порошенко в тому, що він не передав Roshen в сліпий траст, а також ухилився від сплати податків в Україні. Обидва твердження - це брехня. Більш того, цим же журналістам, нічого не коштувало в цьому самим розібратися…», - каже він.

Журналіст Сергій Сидоренко також не вважає, що президент порушив закон. «Наразі бачу у ЗМІ лише згадку, що він створив три трасти для того, щоби виконати свою обіцянку про передачу Roshen в управління чи то сліпому, чи то напівзрячому трасту. Згадок про порушення закону я в ЗМІ не знайшов, доказів несліпого трасту - не знайшов, слів про виведення держкоштів в ЗМІ не бачу, натяків на корупцію не помітив», - написав він.

Соррі гайз, у мене наївне питання про "зраду Порошенка".Хтось пояснить, в чому полягає його #зрада за панамськими доку...Опубликовано Сергеем Сидоренко 3 апреля 2016 г.


Між тим редакційна рада «Громадського» 5 квітня збирається вивчити якість розслідування про офшори президента.

-- Через скандал програє Україна?

Журналіст Сергій Щербина вважає, що наслідком скандалу, фігурантом якого став український президент стане послаблення його переговірної позиції в міжнародному плані.

Посмотрел картинки Зюддойчецайтунг, почитал реакцию публики на сюжет про оффшоры, и пришел к двум выводам. Первый: у Пет...Опубликовано Сергій Щербиной 3 апреля 2016 г.


Відомий блогер Євген Іхельзон переконаний, що через скандал хоч імпічменту й не буде, дострокових парламентських виборів не уникнути.

сухой остаток разорвавшейся бомбы- импичмента не будет- скорее всего, будет следственная комиссия, которая изучит вопр...Опубликовано Евгением Ихельзоном 3 апреля 2016 г.


Засновник Інституту світової політики Віктор Шлінчак із сумом констатує, що нині в обвинуваченнях виникла ситуація, коли «змішалися в купу коні, люди». «Не хочу конспірологій, але йде повна дискредитація усіх і кожного. І поки хтось буде розбиратися в цій бочці гною, ми отримаємо реванш по повній. До речі, якраз те, що обіцяв Путін своїм олігархам пару тижнів тому...».

Не захищаючи Порошенка, є відчуття, що головне зараз для декого зробити все, щоб "смешались в кучу кони, люди". Не хочу ...Опубликовано Viktor Shlinchak 4 апреля 2016 г.


Журналіст Юрій Бутусов додає, що при всій складності ситуації для президента виходом може стати вихід до преси і визнання об’єктивності опублікованого розслідування. На його думку, президентові потрібно нарешті почати вести з суспільством реальний відвертий діалог, а не постановочні інтерв'ю зі спеціально підібраними людьми і спеціально підібраними питаннями.

Как укрепить имидж президента, и как поступит президент?На самом деле офшорное расследование "Громадського" может и не...Опубликовано Юрием Бутусовым 3 апреля 2016 г.


Натомість жодної реакції Петра Порошенка на скандальне розслідування наразі немає.

Між тим, світові лідери уже реагують на факти, опубліковані в розслідуванні.

Після публікації матеріалу з'явилася перша реакція глави держави. Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook заперечив приховування сплати податків. Він нагадав, що ставши Президентом, відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. "Очікую, що вони нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси", - написав Порошенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: