Білль про Україну. Американські конгресмени закладають міну під Кремль

Білль про Україну. Американські конгресмени закладають міну під Кремль

Чи стане проукраїнський законопроект законом?

14 вересня палата представників Конгресу США (американський парламент) одностайно ухвалила законопроект H.R.5094 «Про підтримку стабільності і демократії в Україні». Ініціатором законопроекту виступив співголова Комітету у закордонних справах, демократ Еліот Енгель. Законодавчу ініціативу демократів підтримали республіканці. Конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер взяв участь у внесенні законопроекту H.R.5094 до палати представників. Розробляло документ понад 40 конгресменів від Демократичної та Республіканської партій.

Мета – зупинити агресію Росії

Білль H.R.5094 проголошує пріоритетом у політиці США надавати допомогу Україні для відновлення територіальної цілісності та стримування агресії Росії. Залежно від ситуації та умов ця американська допомога включатиме збереження антиросійських санкцій, дипломатичну підтримку і навіть постачання летального оборонного озброєння. 

Згідно з біллем, забороняється визнавати Крим частиною Росії. В тексті документу чорним по білому прописується те, що США не визнаватимуть півострів російським, як не визнали приєднання Латвії, Литви та Естонії до СРСР у 1940 р. (т.зв. «Доктрина Стімсона»). Жодна типографія не має право друкувати карти та інші матеріали, де півострів зображується у складі РФ.

Чинні санкції щодо РФ залишатимуться, доки президент США не надасть Конгресу інформацію про те, що Україна відновила свій суверенітет над Кримом. Антиросійські санкції залишатимуся чинними, доки Росія не виконає Мінські домовленості та не поверне під контроль України захоплені ділянки українсько-російського кордону. Згідно із законопроектом, США залишають за собою право впроваджувати санкції щодо будь-якої юридичної особи, котра надає допомогу сепаратистам та сприяє російській агресії на будь-якій території України.

Білль H.R.5094 забороняє США здійснювати поставки озброєнь до Росії, співпрацювати у військовій сфері, доки будь-яка територія України перебуватиме під російською окупацією. Документ регламентує тісну співпрацю США з іншими країнами – членами НАТО у справі допомоги України. США зобов’язуються залучити союзників по Північноатлантичному альянсу до припинення військових поставок до РФ.

У законопроекті пропонується стратегія для допомоги Україні у боротьбі з російською пропагандою та дезінформацією в російськомовних регіонах на сході. США планують співпрацювати з локальними ЗМІ, проводити роботу з держслужбовцями та надавати підтримку в скороченні інформаційного впливу Росії на українські державні інститути, мас-медіа та фінансові інститути.

Дипломатична перемога України

Розробка та прийняття білля H.R.5094 американськими конгресменами свідчить про те, що Україна спромоглася переконати частину Заходу в неефективності йти на поступки Росії. Законопроект цілком відповідає інтересам України в питаннях відновлення територіальної цілісності та боротьби з російською агресією.

Україна здійснювала протягом останнього місяця чітку інформаційну кампанію, спрямовану на дискредитацію спроб Росії легалізувати анексію Криму та зірвати виконання Мінських домовленостей. Банкова закликала міжнародне співтовариство не визнавати результати виборів у Криму.

«Ми закликаємо вас не визнавати легітимність російських виборів, які було проведено кілька днів тому в окупованому Криму. Якщо ви визнаєте їх, це зіграє на руку агресії та заохочуватиме подальші репресії», – Петро Порошенко, президент України.

Заклик міністра закордонних справ Франції Жан-Марка Еро виконати свою частину Мінських домовленостей не зробили Київ більш схильним до поступок за рахунок власної територіальної цілісності. Позиція України безкомпромісна. Доки російські війська перебуватимуть на Донбасі, конфлікт триватиме.

«Умовою політичного характеру є підготовка й ухвалення українського законопроекту про місцеві вибори на Донбасі і надання особливого статусу цьому регіону», – Жан-Марк Еро, міністр закордонних справ Франції.

На полях 71-ї сесії ООН українська сторона акцентувала увагу на обставинах російської агресії в Україні та неоголошеної «гібридної війни» на Донбасі. Президент Порошенко зауважив, що, незважаючи на відмову від ядерної зброї за Будапештським меморандумом, Україна не отримала дієвого механізму гарантій національної безпеки.

petr_poroshenkoПетро Порошенко

«Шокуюча реальність така, що іноземні терористи, передусім з Росії, становлять значну частину приблизно 38-тисячного незаконного військового формування на Донбасі, озброєного до зубів. В їхньому розпорядженні перебуває близько 700 танків, 1200 бойових броньованих машин, понад 1000 артилерійських систем і більше 300 реактивних систем залпового вогню. Зброя, боєприпаси і персонал продовжують поступати ешелонами з Росії в Україну через неконтрольовану частину українсько-російського кордону», – Петро Порошенко, президент України.

Україна домоглася значної міжнародної підтримки. Наміри України відновити територіальну цілісність публічно підтримали перші особи США, Словаччини, Угорщини, Австралії, Нової Зеландії, Туреччини, Латвії, Хорватії, Японії протягом останніх днів. У НАТО підтрималипродовження антиросійських санкцій до виконання Мінських домовленостей.

Чи стане законопроект законом?

Поки що білль H.R.5094 – це звичайний законопроект, який не має сили закону. Для того, щоб законопроект став законом США, його мають затвердити в Сенаті. Останнє слово за президентом США. Лише його підпис остаточно надає законопроекту статус закону.

Скоріш за все, білль H.R.5094 прибережуть для майбутнього господаря Білого дому. Його підпише демократ Хілларі Клінтон, якщо вона переможе на президентських виборах у листопаді. На відміну від опонента Дональда Трампа, вона дотримується жорсткої лінії щодо Росії. Клінтон підтримує ідею продовження антиросійських санкцій та стримування агресії РФ в Україні. Під час зустрічі з Петром Порошенком на 71-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, Хілларі Клінтон висловила намір допомогти у протистоянні російській агресії.

47_main.Петро Порошенко та Хілларі Клінтон

«З нетерпінням чекаю можливості обговорити прогрес України, виклики, які стоять перед вами, реальні проблеми і загрози російської агресії. Також дуже хочу знати, як ми можемо підтримати вас у цьому», – Хілларі Клінтон, кандидат у президенти США від Демократичної партії.

До президентських виборів США спостерігатимуть за процесом виконання Росією та сепаратистами рамкового рішення Трьохсторонньої контактної групи про розведення сил та засобів. Нове рішення передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, в яких стрілецька зброя не може використовуватися для обстрілу. Білль H.R.5094 має ультимативний характер. Якщо російсько-терористичні війська знову розпочнуть воєнні дії, то H.R.5094 стане законом, який зробить антиросійські санкції безстроковими.

За американським прикладом можуть піти ЄС та Японія. Конгресмени США ухвалили білль H.R.5094 з наміром створити прецедент прийняття аналогічних документів у парламентах інших країн, які підтримують відновлення територіальної цілісності України. Україна підготувала ґрунт для цього процесу на міжнародній арені.

Георгій Кухалейшвілі, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: