Борщагівський хімфармзавод йде в тінь?

Борщагівський хімфармзавод йде в тінь?

Навіщо Борису Литовському Борщагівський хімфармзавод? Керівництво підприємства готує угоду з людиною з неоднозначною діловою репутацією

БХФЗ, який на початку року почав активно готуватися до продажу акцій, раптово вивісив у себе на сайті попередження міноритаріям: не приймати пропозицію конкурентів. При цьому наглядова рада підприємства продовжила проводити оцінку вартості активів і юридичні консультації щодо підготовки до угоди. Як з'ясувалося, це не відсутність логіки, а поява нового покупця - за даними джерела, наближеного до керівництва заводу, зараз вони ведуть переговори з бізнесменом Борисом Литовським. Ця новина означає, що пан Литовський, якого в ЗМІ називають «впливовим фарммафіозі», не тільки повертається в країну після чергової втечі від правосуддя, а й має намір легалізуватися, а значить - ринок чекає великий переділ.

Київський «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» було створено в 1947 році як невелика артіль, яка крім ліків, виробляла продукти харчування і товари широкого вжитку. Зараз він входить в двадцятку найбільших фармвиробників України, випускаючи понад сто найменувань ліків.

«Я розумію, що як раніше вже не буде, - каже джерело на підприємстві (працівник, який присвятив роботі на БХФЗ півжиття). - Зараз, поки криза, все дешевше своєї реальної вартості, тому я розумію, чому вони (конкуренти, - ред.) накинулися, як шуліки. Через окупації Криму і Сходу ми втратили 20% продажів, модернізувати виробництво зараз неможливо. І, відверто кажучи, наші старички вже не справляються з викликами ринку так само легко, як в нульових (середній вік членів наглядової ради - за 60 років, - ред.). Тому Людмила (директор БХФЗ Людмила Безпалько, - ред.) І слухає цього Литовського - він хитрий: побачив її слабкість, і поки інші мудрують з комерційними пропозиціями, в потрібний час зробив їй приватну пропозицію».

На фото: директор БХФЗ Людмила Безпалько

 Рішення про продаж 70%, контрольного пакету акцій, було прийнято власниками заводу ще в 2008 році, але за весь цей час угода не відбулася.

На сьогоднішній день найбільший пакет акцій зосереджений в руках родини Безпальків, і їх близьких друзів: трьох членів наглядової ради і бухгалтера. Номінально у них всього 2,6% акцій, але через офшори, зареєстровані на Віргінських островах («Леник груп» і «Белдор груп»), реально вони володіють 41,5% підприємства.
Другий за величиною пакет - 29,9% акцій раніше належали місту, але в минулому році їх викупила фармфірма «Дарниця» Гліба Загорія, що входить до трійки найбільших гравців ринку. Близько 26% до сих пір знаходяться у майже 300 ниніншніх і колишніх працівників заводу.
Взимку, отримавши дозвіл Антимонопольного комітету України, «Дарниця» відкрито заявила, що має намір викупити акції працівників заводу, і розіслала міноритаріям свою пропозицію, за якою одну акцію, яка офіційно оцінюється в 1,8 тисячі гривень, вони купують за 80 тисяч, що відповідає сумі дивідендів за цією акцією приблизно за 50 років.

БХФЗ замовив незалежний аудит підприємства, став проводити консультації з «Бейкер і Маккензі», вів через посередників переговори з покупцем. Але з появою в близькому оточенні власників заводу Бориса Литовського, різко змінив курс, наробивши безліч помилок.
По-перше, приховав від акціонерів результати аудиту. Чи то реальна ціна виявилася нижчою, ніж розраховували, чи то були виявлені якісь проблеми, невідомо.
По-друге, публічно заявив, що ніхто з працівників не продав свою частку, хоча кілька акцій офіційно перейшли за цей час «Дарниці».
По-третє, як розповідає достовірне джерело на підприємстві, оголосив кожному з нинішніх працівників-акціонерів, що в разі неузгодженої з керівництвом продажу акцій, у них будуть неприємності в колективі, що є, як мінімум, порушенням трудового законодавства.
Навіщо це Борису Литовському - зрозуміло: така поведінка БХФЗ може зірвати угоду з так званою «білою фармою» - ринковими гравцями, і завод сам припливе до нього в руки.

Борис Наумович Литовський народився в 1972 році в Києві. З 1991 по 1998 рік, за даними правоохоронних органів, був активним учасників організованих злочинних угруповань, гроші вклав в фармацевтику. Спочатку - в ТОВ «Випекс-фарм», яке вважалося одним з бізнес-підрозділів могутньої Солнцевський ОЗУ. У той час безпосереднім куратором місцевого «філії» банди був відомий злодій в законі Семен Могилевич.

Борис Литовський

Завдяки своїм зв'язкам Борис Литовський вийшов не тільки на ринок України, а й ряду країн СНД. Деякі джерела донині вважають його керуючим справами авторитетних «солнцевських» бізнесменів в Україні. Про це, наприклад, свідчить лобізм інтересів московського бізнесмена Ігоря Сала (ТОВ «Фармекс Груп», ТОВ «НВЦ«Біоніка») в українських тендерних конкурсах.
На початку 2000-х Литовський взяв ряд великих кредитів, за якими не розрахувався, потрапив в поле зору правоохоронних органів, і ввійшов в конфронтацію з іншою відомими угрупуванням - Киселя, тому був змушений тікати в Ізраїль, де отримав громадянство, але потім повернувся, і користуючись минулими зв'язками взявся за схеми в тендерних закупівлях МОЗ.
Наприклад, у 2004 році через офшорну компанію Бориса Литовського «Олдрідж» за бюджетні кошти було здійснено закупівлю вакцини проти гепатиту В на суму 31,1 млн. гривень, яка взагалі-то поставлялася безоплатно міжнародною організацією Gavi. У Gavi дізналися про цю аферу і призупинили співпрацю з Україною.
Таких скандалів було багато, але сильне лобі Литовського серед корумпованих чиновників МОЗ дозволяла йому спільно з групою «Здоров'я» за програмою онкології освоювати близько 40 млн. доларів щорічно, при цьому прибуток становив до 70%, хоча лікарські засоби, які закуповувались, не були зареєстровані за повною процедурою, тобто їх безпека і терапевтична ефективність не були підтверджені при допуску на фармацевтичний ринок України.
Ще одним джерелом надприбутків Литовського називають розфасовку дешевих дженериків під виглядом дорогих ліків.
Саме Литовський закуповував у 2009 році скандальний «Таміфлю» від свинячого грипу.

Час від часу, потрапляючи під «прес» прокуратури і СБУ Борис Литовський втікав з України, і кожен раз повертався з новими аферами. Зараз набирає обертів скандал навколо спроби керівництва МОЗ закупити через організацію Crown Agents сумнівні препарати за програмою «Дитяча онкологія», вироблені на підприємстві Venus Remedies Limited за замовленням компаній Бориса Литовського, які виграли тендер з порушеннями вимог робочих груп.
Навіщо Борису Литовському Борщагівський хімфармзавод? Швидше за все, це дозволить йому легалізуватися, отримувати офіційний дохід і представляти вже не мережу брудних офшорів, а велике «біле» підприємство з піввікової історією. Також це, безумовно, посилить його позиції на ринку, за цим з великою ймовірністю буде переділ сфер впливу - Литовський буде зацікавлений повернути в МОЗ досвідчених у тіньових схемах фахівців, а на ринок - старих російських партнерів.
Зараз багато залежить від колективу і акціонерів БХФЗ, які, як мінімум, повинні бути проінформовані, з ким веде переговори їх керівництво, і зажадати відкритої пропозиції нового претендента на контрольний пакет акцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: