Чи буде війна? Екс-міністри оборони і військовий експерт про ракетні випробування над Чорним морем

Чи буде війна? Екс-міністри оборони і військовий експерт про ракетні випробування над Чорним морем
Ракетні стрільби
Фото: УНІАН

«Випробування потрібно проводити за будь-якої погоди»

Міністерство оборони України має намір провести 1-го та 2 грудня над Чорним морем випробувальні ракетні стрільби. Однак Росія, яка окупувала Крим, виступає категорично проти цього. 26 листопада міноборони РФ надіслало відповідного листа до Міноборони України, пригрозивши, що в разі навчань збиватиме українські ракети, а також атакуватиме українські ракетні пускові установки. Офіційний Київ висловив занепокоєння подібною реакцією. Мовляв, Україна діє на своїй території, всім повідомила про намір провести навчання. При цьому у Києві не виключають, що заяви Росії можуть бути матеріалізовані. «Враховуючи дії РФ за ці роки, від неї можна очікувати багато чого поганого і негативного», – заявив заступник міністра оборони України Олександр Дублян.

Та, судячи з усього, Україна не збирається відмовлятися від навчань. Спікер Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко був ще більш категоричним у заявах. «У нас є територія, і ніхто не буде вказувати нам, що робити», – сказав він. За словами секретаря РНБО України Олександра Турчинова, відповідно до всіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки. Тим часом війська протиповітряної оборони Росії в окупованому Криму перейшли на посилений режим роботи. Про це із посиланням на джерело в силових структурах Росії передає інформагентство ТАСС.

Військові експерти розповіли «Главкому», наскільки реальним є те, що погрози Росії буде втілено у реальні дії, чим відповідатиме на це Україна.

Наскільки доцільними є подібні навчання в час, коли на Кримському півострові агресор сконцентрував багато зброї і називає дії України окупацією?


Сергій Згурець

Сергій Згурець,

директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express

В Україні дуже мало території, де ми можемо забезпечити проведення випробувань. Зона, у якій вони проводитимуться, обиралася з урахуванням низки обставин – від безпеки до спроможності випробувати зразки ракет певної дальності. У нас же іншої території для таких випробувань немає. Раніше ми проводили випробування у районі Феодосії, тобто всі випробування відбувалися у Криму. Після анексії впродовж тривалого часу ми шукали полігон для проведення і цих випробувань, і інших, пов’язаних із розробками ракетної техніки різного призначення. Це новий полігон, який було обрано з урахуванням багатьох чинників. Але де саме розташований полігон, я не казатиму.

o-00125950-a-00019428Ігор Тенюх

Ігор Тенюх,

в.о. міністра оборони України (27 лютого – 25 березня 2014 р.):

Навчання, проведення яких заплановане Збройними силами України, є доцільними і правильними. Те, що Росія має там війська… це її проблеми. Ми не порушуємо міжнародного законодавства. Там, де Україна збирається провести навчання, є простір України, визнаний усім світом. Україна має право проводити повноцінні навчання, які вона вважає доцільними.

o-00009976-a-00002400Олександр Кузьмук

Олександр Кузьмук,

міністр оборони України (11 липня 1996 р. – 24 жовтня 2001 р.; 24 вересня 2004 р. – 3 лютого 2005 р.):

Почнімо з того, що ми проводимо навчання винятково на території України, суверенної держави. Що стосується процедур підготовки до них, то вони на 100% виконані. Всіх, кого потрібно, попереджено про ці навчання і з моря, і з землі. Тому жодних претензій до України апріорі бути не може.

Міноборони РФ начебто надіслала до Міноборони України листа, датованого 26 листопада, в якому йдеться про те, що якщо Україна проведе подібні стрільби, то російська сторона, по-перше, збиватиме українські ракети, по-друге, завдасть удару по українських пускових установках. Це блеф, спроба залякати чи справді реальна небезпека?

Сергій Згурець:

Питання переходить у політичну площину. Росія забрала територію, яка їй не належить. Якщо ми піддамося на цей тиск і не будемо проводити випробування, то ми визнаємо за Російською Федерацією право на Крим, який їй не належить. Суто з технічної площини питання перейшло в політичне. Я думаю, що випробування потрібно проводити за будь-якої погоди, не ігноруючи всі дії Російської Федерації. Думаю, що Україна не скасує випробування, якщо питання не буде пов’язане з готовністю чи неготовністю до таких випробувань.

Ігор Тенюх:

Це залякування з боку Росії. Чомусь Росія не запитувала у нас – прийшла і забрала Крим. Її не цікавили ніякі міжнародні правила. А ми, діючи відповідно до міжнародних правил, маємо право проводити свої навчання. Тому думаю, що це блеф і нічого Росія не вчинить.

Олександр Кузьмук:

Це ігрища з вогнем. Це пряма загроза війни, по-перше. По-друге, згадаймо, скільки навчань Російська Федерація провела безпосередньо біля наших кордонів і на території України, на Донбасі зокрема. І на цьому ставимо крапку. А якщо Росія бажає залякувати, то за ці три роки це вже неможливо. Україна твердо готує свої Збройні сили, готує війська, підвищує їхній вишкіл, тому що перебуває у стані війни. Ми маємо бути готовими до того, що РФ використає будь-який привід для того, щоб загострити обстановку. Але ще раз скажу, що це ніяк не може впливати на наше прийняте рішення (про проведення навчань).

Які засоби має Україна, аби протидіяти атакам, якщо Росія таки наважиться їх вчинити?

Сергій Згурець:

Жодна з країн світу не визнала факту анексії Криму. Якщо Росія здійснює бойові дії з території Криму, то вона поводиться по-загарбницьки, проводить неправову політику. Якщо Росіє застосує силу, то буде на це політична реакція світу, яка підтвердить неправомірність дій Російської Федерації. Питання воєнної протидії навряд чи буде реалізоване – ані з російського боку, ані з боку України. Тобто навряд чи до цього дійде. Росія просто використовує політичні заходи тиску на українську владу.

Ігор Тенюх:

І керівництво Генштабу, і керівництво Міноборони, і Рада національної безпеки і оборони перед тим як розпочати підготовку до цих навчань, знаючи реальну ситуацію і обстановку, чітко розуміючи ті чи інші дії, готова до них. Тому повністю, законно, відповідно до міжнародних правил ухвалила рішення про проведення своїх навчань. То що нам тепер навчання не проводити, бо Росії це не сподобається?

Олександр Кузьмук:

Україна має всі необхідні засоби. Готувалися протягом багатьох років до таких заходів. Питаєте, чим захищатимемося? Може, мені ще доповідну записку до міністерства оборони РФ написати? Скажу лише, що засоби протистояти цьому у нас є.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: