Чому гуде Бориспіль. Головний аеропорт країни перенесуть у село?

Скандал дня
Чому гуде Бориспіль. Головний аеропорт країни перенесуть у село?

Конфлікт за сотні мільйонів податків «Борисполя» вилився на вулицю

Сьогодні, 10 жовтня, більше 500 мешканців Борисполя вийшли на Європейську площу свого міста під стіни райдержадміністрації. Причина: спроба перереєстрації державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Стратегічне підприємство, крупний платник податків, яке сорок років було приписане до міста, хочуть приписати до села Гора. Боротьбу за фінансові надходження аеропорту наразі ведуть міська та районна влада: за кожною стороною бовваніють патрони зі столиці. Районне начальство підтримують губернатор Горган та його покровителі на Банковій, міську – підконтрольне «Батьківщині» керівництво облради, яка і веде відкриту війну з президентською вертикаллю.

Конфлікт у стосунках міста обласного значення Бориспіль та Бориспільської райдержадміністрації учора на публіку виніс мер Борисполя Анатолій Федорчук. Разом із головами фракцій міськради та лідерами місцевих політичних організацій він звернувся до громади. За його даними, райдержадміністрація 10 жовтня намагатиметься перереєструвати державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» у село Гора, в результаті чого, за словами мера, місто втратить понад 100 млн гривень.

Гендиректор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін підтвердив «Главкому» такий порядок цифр. «Аеропорт «Бориспіль» є одним із найбільших платників податків України. Велика частина податків, які ми сплачуємо, перераховуються до місцевих бюджетів. Зокрема, це кошти, які повинні спрямовуватися на соціально-економічний розвиток регіону, в якому фактично розташоване підприємство - будівництво доріг, шкіл, дитячих садків, лікарень тощо. Протягом 2014-2017 років ми перерахували більше 250 млн податків до місцевих бюджетів, з них тільки за 9 місяців 2017 року було перераховано близько 80 млн. грн. Щорічно збільшуючи чистий прибуток підприємства, ми збільшуємо відповідно суму відрахувань до державного та місцевих бюджетів», - зазначив він.

За словами ж мера Борисполя, голова Бориспільської райдержадміністрації Олександр Туренко «з перших днів його діяльності» поклав око на ці суми. «Ним робляться спроби рейдерського захоплення аеропорту «Бориспіль», що призведе до загрози подальшої життєдіяльності міста», - скаржиться мер, який боїться, що бюджет міста тепер обміліє.

«Над Борисполем зависла реальна загроза призупинення фінансування і розвитку нашого міста, будівництва, школи, дитсадків, доріг та об’їзних шляхів, покращення благоустрою наших домівок і зарплат медиків, вчителів і працівників комунальних підприємств, - зазначив вчора секретар Бориспільської міської ради Ярослав Годунок. - Рейдери з адміністрації намагаються віджати... аеропорт «Бориспіль», який побудований руками наших містян... Прошу і звертаюсь до усіх патріотів та активістів Борисполя - 10 жовтня... прибути під стіни Бориспільської РДА та винести з кабінету ворогів нашого міста, які намагаються шантажем і погрозами перереєструвати аеропорт «Бориспіль» в село Гора».

Сьогодні люди не тільки вийшли під райадмінісрацію, але й зносили туди шини. Прямо під стінами адмінбудівлі проходило і позачергове засідання сесії міськради. Головними питаннями поряду денного стали: незаконна перереєстрація аеропорту «Бориспіль», який більше 40 років підпорядковувся місту Бориспіль»; звернення про недовіру Олександру Туренку.

«42 роки тому місто і район були розділені, для них були встановлені державою правила. Але Туренко вирішив це змінити. Через перереєстрацію місто втратить 100 мільйонів», - звертався до громади, яка зібралась під стінами адміністраціх, мер Борисполя Анатолій Федорчук. Громада ж вимагала відповідей вже від очільника райдержадміністрації.

Проте керівник району, якому не підпорядковується місто, виходити до натовпу не поспішав.

Частина людей, що вийшли на протест, рушили до кабінету Туренка. Та знайшли там, як засвідчили стріми місцевих ЗМІ, спочатку лише 28 пляшок коньяку.

Врешті, людям вдалося знайти у будівлі і голову райдержаміністрації Олександра Туренка та фактично змусити його вийти на вулицю і прокоментувати процес перереєстрації аеропорту.

Павло РябікінПавло Рябікін

«Генеральний директор «Борисполя» (Павло Рябікін. - «Главком») сказав мені, що не може вирішити жодного питання в райдержадміністрації, - звернувся до Туренка мер Борисполя Федорчук. - Бо Туренко поставив ультиматум: або аеропорт перереєстровується в село Гора, або з їхнього боку не буде жодної печатки чи підпису».

Місцеві депутати звинуватили Туренка в тому, що він разом із своїм заступником Сергієм Білецьким забрали у головного архітектора печатку і відмовляються погодити генеральний план аеропорту «Бориспіль». «Голова району при всіх шантажував керівництво аеропорту, говорив, що він не погодить генеральний план розвитку підприємства. Забрав навіть печатку у відділу містобудування і архітектури, - зазначив у розмові з «Главкомом» Ярослав Годунок. - Це корупція. Як це: він забрав печатку, вона лежить у нього в кабінеті і він нею користується? Безумовно, не безкоштовно. 300 доларів печатка!».

Факт передачі печатки архітектора і знаходження її у себе Туренко визнав, зазначивши, що зараз «головний архітектор ставить підпис, потім все перевіряється і ставиться печатка».

Та у відповідь на звинувачення про спроби перереєструвати аеропорт відповідав лише, що не має до того ніякого відношення. «Я не можу нічого ні в кого забрати, не займаюся перереєстрацією. Я що, видавав якийсь документ? Земельний податок аеропорт сплачує в Мартусівку (село в Бориспільському районі. - «Главком»), в Гору. Але як усі крупні платники податків зареєстрований в Києві. Екологічний податок? Район податок не отримує», - виправдовувався голова райдержадміністрації перед людьми.

Історія так і не скінчилась сьогодні. «Голова районної адміністрації та його заступник втекли», - повідомив «Главкому» депутат міської ради Ярослав Годунок. А депутати та активісти наразі збираються їхати до аеропорту «Бориспіль» - щоб поговорити із керівником, який, за даними «Главкома», щоправда, зараз знаходиться у відрядженні.

«А до кого їхати? До райдержаміністрації? Вона відмежувалась, там кажуть, що перереєстрацією займається аеропорт. От ми і поїдемо в аеропорт, - розповів «Главкому» депутат міськради. - З моменту існування аеропорту «Бориспіль» він у нас, гази газують у нас, злітна смуга у нас, фекалії, вибачте, течуть до нас, а ми повинні віддати його селу Гора. З яких-таких підстав? От і плануємо їхати до аеропорту «Бориспіль», щоб вимагати від його керівництва не перереєстровувати, не виконувати злочинні вказівки голови району».

Проте поїздка цілком може виявитися дещо запізнілою. «Главком» також звернувся за коментарем про процес перереєстрації аеропорту до його керівництва. З отриманої відповіді можна зробити висновок, що фактично вона… вже відбулась.

«Під час внесення змін до Статуту державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» відбулося уточнення фактичного місця знаходження підприємства згідно із інформацією Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Водночас, дані зміни не впливають на обсяг нарахованих податків та будуть перераховані до бюджетів відповідного рівня виключно у відповідності до вимог Податкового кодексу України. Ми як державне підприємство є і надалі будемо благонадійним платником», - повідомив Павло Рябікін.

Війна за «Бориспіль»: хто уособлює сторони конфлікту?

Олександр Туренко, голова Бориспільської районної державної адміністрації

Народився в 1966 році в Луганську. Вищу освіту здобув у 2012 році Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті, спеціаліст з економіки підприємства. До 1992 року працював електрозварювальником, слюсарем-електриком, учнем маляра. В 2006 році очолив ТОВ «Азбор» в місті Українка Обухівського району. В 2016 році став головою Обухівської райдержадміністрації. 30 червня 2017 року був призначений Порошенком на посаду голови Бориспільської районної держадміністрації. Працювати до адміністрації Туренко прийшов після АТО, де, за його словами, пройшов полон, у нього стріляли, його автівки згоріли, він втратив друзів.

У вересні Київоблрада несподівано звернулась до президента з вимогою відставки губернаторв Олександра Горгана. Першим претендентом у випадку, якщо Порошенко підпишевідставку голови Київської ОДА протягом найближчого часу, є голова Васильківської райради Наталія Баласинович, яка зайняла друге місце у конкурсі на посаду обласного керівника (як відомо, за законом, якщо попередній керівник перебував на посаді менше року, то кандидат №2 автоматичну займає цю посаду). Та якщо рішення з відставкою Горгана затягнеться до кінця жовтня, цей кадровий сценарій «згорить». І саме голову Бориспільскої РДА Олександра Туренка називають людиною, яку команда президента намагатиметься «тягнути» через новий конкурс на цю посаду.

Анатолій Федорчук, міський голова Борисполя

Народився в 1959 році на Хмельниччині. В 1985 році закінчив Київський державний педагогічний інститут ім. Горького за спеціальністю «Історія, суспільствознавство та методика виховної роботи». Працював вчителем, служив в правоохоронних органах. У 2000-х займав посади від начальника відділу безпеки до заступника гендиректора з персоналу ЗАТ «ПентоПак» (виробник ковбасних оболонок). З квітня 2006 року посів посаду мера Борисполя - голови Бориспільської міської ради і її виконкому. Вперше балотувався як висуванець БЮТ. В 2010 році був переобраний головою Бориспільскої міськради, на вибори пішов від Партії регіонів (залишив її 20 лютого 2014 року). В листопаді 2015 року знову очолив міськраду Борисполя. На місцевих виборах балотувався від партії «Наш край».

У вересні 2015 року в Борисполі розгорівся скандал, пов’язаний із передачею 20 га міської землі ООО «Бісквітний комплекс «Рошен» - дочірньому підприємству «Кондитерської корпорації «Рошен», що належить президенту Порошенку. Міськрада проголосувала за виділення цієї земельної ділянки під будівництво комплексу без проведення аукціону.

Катерина Пешко, «Главком» 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: