ДАІ повертається? Все, що треба знати про нову Дорожню поліцію

реформа
ДАІ повертається? Все, що треба знати про нову Дорожню поліцію
Національна поліція України

Чи будуть поліцейські по «старій добрій» традиції влаштовувати засідки в кущах?

«В Україні повернулася ДАІ», - так відреагувало багато українців на новини про початок роботи дорожньої поліції. Але чи так це насправді і чим будуть займатися співробітники нового поліцейського утворення?

Щоб відповісти на ці питання, «Главком» проаналізував усі основні нормативні документи, в рамках яких повинні працювати спадкоємці Державтоінспекції. Звичайно, робити остаточні висновки поки рано, проте попередньо можна сказати, що у новачків є всі можливості стати «даішниками» в новій формі. Але і у водіїв після Революції гідності з'явилося більше прав.

Кому підпорядковується дорожня поліція і де її можна зустріти

Дорожня поліція - не є якоюсь абсолютно новою структурою в МВС. Фактично це підрозділ патрульної поліції. Тієї самої, з якої ще в 2015 році багато хто із задоволенням робили селфі.

Різниця лише в тому, що «звичайні» патрульні працюють в межах міст, а їх дорожні колеги відповідають виключно за міжміське сполучення. Наприклад найближчим часом дорожні поліцейські заступлять на службу на таких трасах, як:

  • Київ - Харків;
  • Київ - Зборів;
  • Луцьк - Ковель;
  • Ягодин - Сарни.

За що відповідає дорожня поліція і кого може зупинити

Дорожня поліція виконуватиме практично ті ж функції, що і «міські» поліцейські. А це означає, що коло обов'язків нових «даішників» не обмежиться контролем дотримання правил дорожнього руху. У сферу відповідальності «дорожників» включені будь-які інциденти на трасі: тобто і пограбування, і будь-який нещасний випадок, не пов'язаний безпосередньо з транспортом.

Чи будуть поліцейські по «старій добрій» традиції влаштовувати засідки в кущах? У МВС запевняють, що подібна практика більше незастосовуватиметься. Але наскільки подібним обіцянкам можна вірити, дізнаємося найближчим час. Наприклад камер стеження на дорогах, які майже рік тому обіцяв Арсен Аваков, українці так і не дочекалися.

У будь-якому випадку стаціонарні пости мають повернутися. Однак в МВС запевняють: колишні «точки» ДАІ будуть використовувати не тільки як бази для нової дорожньої поліції. «Тут буде знаходитися не тільки патрульна поліція, а й інші служби, щоб разом взаємодіяти і краще здійснювати нагляд за станом доріг», - зазначив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції. Щоправда, Білошицький не уточнив, які саме служби маються на увазі.

Ще одне питання, яке, мабуть, хвилює практично всіх водіїв, - чи буде дорожня поліція зупиняти автомобілі без будь-якої причини, як це робили «даішники». Тоді на питання про причини зупинки завжди було одне пояснення: «перевірка документів».

У цьому плані у поліцейських прав тепер менше, ніж у їхніх колег з ДАІ. Після Майдану був прийнятий закон про Національну поліцію. У цьому документі чітко виписані випадки, в яких представники правопорядку можуть собі дозволити зупинити машину. Список подібних випадків виглядає наступним чином:

  • Порушення правил дорожнього руху;
  • Немає номерного знака, або він закріплений в недозволеному місці. Також поліцейський має право зупинити авто, якщо номери заляпані брудом і цифри на них не видно;
  • Якщо є ознаки того, що ваш автомобіль несправний;
  • Якщо є підозра, що ви, ваша машина або пасажири, маєте відношення до дорожньо-транспортної пригоди або інших порушень закону;
  • Якщо автомобіль знаходиться в розшуку;
  • Якщо є необхідність опитати водія чи пасажирів, які можуть бути свідками аварії;
  • Якщо вантаж на вашому автомобілі закріплений неналежним чином;
  • Якщо ви встановили на автомобіль світлові або звукові сигнали, заборонені законом;
  • Поліцейський також має право зупинити автомобіль і попросити водія про допомогу або дати показання як свідка.

Як бачимо, такої причини, як «перевірка документів» у списку немає. Втім, не виключено, що поліцейські використовуватимуть як формальну причини для зупинки одну з перелічених. Наприклад, завжди можна сказати, що автомобіль числиться в угоні.

Хто працює в дорожній поліції і як неї потрапити

Завдяки «старанням» підопічних Арсена Авакова багатьох співробітникам МВС вдалося пройти переатестацію і залишитися працювати вже в новій поліції. Тому серед «дорожників» можна буде зустріти як нові обличчя, так і старі кадри.

Якщо ж ви хочете долучитися до дорожньої поліції, вам треба знати основні вимоги до претендентів:

  • Громадянство України.
  • Вік від 18 до 55 років.
  • Відсутність судимостей.
  • Знання української мови.
  • Повна середня освіта.

Більш детально про вимоги до бажаючих працювати в поліції читайте у статті «Главкома» про те, як стати поліцейським.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: