Де взяв ракету Кім Чен Ин? Американці вийшли на слід Путіна

Ядерна загроза
Де взяв ракету Кім Чен Ин? Американці вийшли на слід Путіна
Де взяв ракету Кім Чен Ин?

Американці готуються до ядерної війни

Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин щосили намагається переконати світ у тому, що відтепер його країна належить до так званого ядерного клубу, що в нього є найсправжнісінькі міжконтинентальні балістичні ракети з атомними боєголовками, і через те його слід поважати й боятися. Так це чи не так – експерти в усьому світі сперечаються між собою. А доки вони сперечаються, американці таки повірили войовничому Кіму й почали готуватися до справжнісінької ядерної війни з Північною Кореєю.

Чіткішого сигналу для Північної Кореї, певно, не можна й вигадати: два американські надзвукові стратегічні бомбардувальники B-1B Lancer вирушили цього тижня до Південної Кореї, аби взяти участь у спільних із південнокорейськими та японськими бойовими літаками маневрах. У супроводі американських же винищувачів F-16, південнокорейських F-15 та японських F-2 вони показово відпрацювали навчальні удари по північнокорейських цілях. Ці машини, які базуються на тихоокеанському острові Гуам, будь-якої миті можуть вилетіти на бойове завдання й дістатися території Північної Кореї за лічені хвилини. Саме такою була реакція США на останні випробування північнокорейської балістичної ракети, яку Пхеньян назвав «міжконтинентальною».

Американські бомбардувальники B-1B Lancer провели навчання біля кордонів КНДР. Фото: Aircraft InFormationАмериканські бомбардувальники B-1B Lancer провели навчання біля кордонів КНДР. Фото: Aircraft InFormation

Насправді, західні експерти не повірили в «міжконтинентальність» нової ракети – вже хоча б тому, що вона для того виявилася замалою. Окрім того, під час випробувань вона спромоглася подолати менше 900 км, а за силуетом у ній впізнали не «нову розробку північнокорейських вчених-ракетників» (в існуванні яких у світі теж багато хто сумнівається), а стару радянську ракету середньої дальності Р-14: свого часу вельми грізну зброю, яка, проте, не могла й не може претендувати на звання «міжконтинентальної».

«Якщо хтось каже «я тебе вб’ю», повір йому»

Та попри сумніви, американці вирішили про всяк випадок перестрахуватися і вжити заходів проти ядерної загрози з боку КНДР. Окрім показових маневрів стратегічних «Лансерів», вони планують протестувати систему перехоплення ракет, яка розташована поблизу узбережжя Аляски, на острові Кодьяк. Ці навчання мають відбутися в останні вихідні липня, тож екіпажі всіх морських суден в районі поміж Гавайями та цим островом отримали попередження про можливу небезпеку для судноплавства.

На острові Кодьяк поблизу Аляски випробували протиракетну систему THAAD. Фото: BBCНа острові Кодьяк поблизу Аляски випробували протиракетну систему THAAD. Фото: BBC

Газета Kodiak Daily Mirrorпояснює, що системи, розташовані на острові, є частиною великої протиракетної мережі THAAD, фрагменти якої розташовані також у Південній Кореї та на острові Гуам. Вона була створена саме для того, аби реагувати на будь-яку потенційну загрозу з боку КНДР. Представник командування цієї системи пояснив газеті, що проведений нещодавно тест підтвердив: THAAD в змозі перехоплювати міжконтинентальні ракети. Нинішні випробування мають на меті перевірити можливості для перехоплення саме ракет середньої дальності – таких, яку насправді щойно випробували північні корейці.

Але найбільше ці північнокорейські випробування налякали жителів американських Гавайських островів. Саме вони відтепер опиняються під безпосередньою ядерною загрозою з боку КНДР, тому місцева влада, недовго думаючи, розпочала інформаційну кампанію, яка має на меті підготувати населення до можливої атомної війни. Вони виклали в інтернет покрокову інструкцію, що саме треба робити в разі ядерного нападу: щойно пролунають сирени, жителі Гаваїв мають виконати три кроки.

Гавайський уряд випустив для жителів островів покрокову інструкцію на випадок ядерної війни з КНДРГавайський уряд випустив для жителів островів покрокову інструкцію на випадок ядерної війни з КНДР

По-перше, сховатися в будівлю (найліпше - бетонну), по-друге, залишатися там, якщо можливо, до двох тижнів поспіль, по-третє, ввімкнути радіо та телебачення.

Шеф гавайської Служби захисту від катастроф Верн Міягі пояснив в інтерв‘ю газеті Hawaii News Now, що міжконтинентальній ракеті вистачить 20 хв., аби дістатися з Північної Кореї до Гаваїв.

Росія віддала зброю Кім Чен Ину?Росія віддала зброю Кім Чен Ину?

Тож мешканцям після отримання попередження залишиться 8-12 хв., аби дістатися безпечного притулку. За його словами, КНДР має змогу будувати ядерні заряди потужністю від 10 мегатонн. Для порівняння – американська атомна бомба, яку скинули на Хіросіму, мала потужність в 16 мегатонн. Починаючи з листопада цього року, на Гавайях будуть проводити регулярні цивільні навчання з евакуації.

«Хто платитиме?»

Цікаво, досі вважалося, що всі старі радянські ракети Р-14 середньої дальності, одну з яких, цілком ймовірно, отримали та запустили північні корейці під виглядом «міжконтинентальної», перебувають на складах у Росії. Тож одразу виникло запитання – звідкіля такий екземпляр раптом взявся в КНДР? Пхеньян на це запитання відповідати не квапиться, стверджуючи, що це, мовляв, цілком аутентична вітчизняна розробка, а хто не вірить – той дурень. Москва теж не визнає свого «копірайту» щодо «ввічливої зеленої ракети», хоч і підтверджує - те, що злетіло з території Північної Кореї на початку липня, навряд чи може бути міжконтинентальною балістичною ракетою. Але в чергову московську байку про «настамнєт» уже ніхто не повірив – і недарма новий закон США про санкції, який щойно ухвалив Конгрес більшістю в 419 голосів проти трьох, а Сенат – більшістю в 98 голосів проти двох, стосується гамузом як Ірану з Північною Кореєю, так і Росії.

Більш того: у п‘ятницю, 28 липня, Північна Корея знову запустила балістичну ракету –ту саму, яку північні корейці називають міжконтинентальною балістичною ракетою «Хвасонг-14» та кажуть всім, що то є їх розробка, а весь світ вважає її радянською ракетою середньої дальності «Р-14». До того ж, південнокорейська розвідка напередодні помітила, як до полігону, з якого було проведено цей запуск, прямували великі транспортери з двома ракетними контейнерами – але контейнери ці не відповідали типові Р-14, а нагадували засоби для транспортування набагато потужнішої зброї: в одному підозрювали китайський «Дуньфен-31» - справді міжконтинентальну ракету, яких в самого Китая в наявності є лише 36 примірників, другий же контейнер, як повідомив Сеул, міг зберігати... російський «Тополь-М». Проте, стартувала в п‘ятницю все ж таки ракета «Хвасонг-14». Можливо, КНДР вирішила приберегти «туза в рукаві»?

Виникає ще одне питання. Балістичні ракети та засоби їх запуску – це все речі недешеві. Навряд чи можна уявити, що Росія, яка наразі є економічно ослабленою, віддала невстановлену кількість цієї смертельної машинерії Пхеньяну просто так, «за красиві очі» Ким Чен Ина. Чим же віддячує північнокорейський диктатор своїм «старшим братам» за право хизуватися, погрожувати і називати свою країну «ядерною державою»?

Можливо, відповідь на це вже дала газета New York Times. Вона з‘ясувала, що наразі в Росії відбувається справжнісінький бум північнокорейських гастарбайтерів. За даними цього видання, в Росії зараз працюють до 50 тис. північних корейців. Ці люди, як то кажуть, «за гамбурзьким рахунком», є справжнісінькими рабами: їхній заробіток належить не їм, а Кім Чен Ину. З того, що вони заробляють у Росії, вони змушені віддавати «на потреби держави» 80%. Непоганий гешефт і для диктатора, і для Москви... і чистісіньке рабство для цих людей.

Північнокорейський будівельник у Владівостоку, один із майже 50 тисяч «рабів», які працюють у Росії. Фото: The New York TimesПівнічнокорейський будівельник у Владівостоку, один із майже 50 тисяч «рабів», які працюють у Росії. Фото: The New York Times

У своїй статті на цю тему NYT посилається на дослідження, яке провели правозахисники з Південної Кореї: останні б‘ють тривогу, розповідаючи про це рабство. Водночас, щоправда, вони зазначають, що у самій Північній Кореї панує така вражаюча бідність, що рабська праця в Росії є для жителів цієї країни справжньою мрією. Вони навіть сплачують хабарі, аби опинитися в списках тих, кого доправляють на ці роботи. В основному, як зазначає газета, це лісоруби, які працюють у Сибіру, та будівельники, зайняті на зведенні... спортивних та інфраструктурних об‘єктів для футбольного Мундіалю, який має відбутися в Росії наступного року. Всі ці люди віддають левову частку своєї злиденної платні «сонцесяйному товаришеві» (саме так звучить офіційне титулування Кіма), а з того, що залишається, змушені платити ще й за житло, за харчування тощо... і навіть це ще не край: є ще й якийсь «фонд лояльності» - щось на зразок профсоюзного внеску.

Путін та Кім Чен Ин домовилися міняти ракети на людей?Путін та Кім Чен Ин домовилися міняти ракети на людей?

Що ж, слід визнати, що два диктатори – московський та пхеньянський – чудово між собою порозумілися. Перший отримує які-не-які зиски, замінюючи центральноазіатських гастарбайтерів, та водночас розпалює чергову «гарячу точку» на світовій мапі, використовуючи свою улюблену підступну тактику «асиметричної відповіді». Другий  «заробляє» на рабах-співвітчизниках, отримуючи нагоду помахати ядерним дрючком перед носом у американців та відчути себе великим-могутнім світовим лідером. Врешті-решт, певно, це скінчиться погано для обох.

Борис Немировський, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: