Мандат за подачки. Чи купляться виборці 17 липня на старі схеми

Мандат за подачки. Чи купляться виборці 17 липня на старі схеми

У всіх семи округах уже можна визначити фаворитів

Наступної неділі, 17 липня, відбудуться довибори в семи округах. Колишні депутати, обрані від них, отримали високі посади у владі. А округ Ігора Єремєєва на Волині звільнився у зв’язку із передчасною смертю депутата.

Власне, своє небажання змінювати зараз склад ЦВК в Раді пояснюють якраз цим виборчим процесом. Те, що ці вибори відбуваються в «мертвий сезон», не могло не накласти на них свій відбиток.  Багато хто з кандидатів роблять ставку на патерналістський електорат, який задобрюють традиційними дитячими майданчиками, концертами, швидкими допомогами... Щоправда, про масове засівання традиційною «гречкою» не чути – може, через її дорожнечу? Тим не менш, попри всі революції та «зростання суспільної свідомості» все одно в провінції люди продовжують клювати на випробувані схеми та «господарників», які надто піклуються про них під час виборчої кампанії. Звісно, треба дочекатись результатів виборів, але поки у фаворитах саме «ресурсні» кандидати. За тиждень до виборів «Главком» вивчав ситуацію у всіх семи округах, де вже можна визначити фаворитів та аутсайдерів.

Округ № 23 (Волинська область). Жіночі бої

Цей округ після смерті Ігоря Єремєєва та тривалої паузи Банкова віддала на відкуп групі «Приват». Тут у фаворитах ставлениця голови Волинської облради Ігоря Палиці Ірина Констанкевич, що на минулих виборах ледь не виграла на сусідньому 22-му окрузі у «фронтовика» Ігоря Лапіна. Мережа «Опора» вже фіксувала факти непрямого підкупу виборців з її боку, але це було прогнозовано. Констанкевич, що балотується від «Укропу», – заступник голови правління іменного фонду Палиці «Тільки разом», що займається різноманітною благодійністю, під якою є спокуса проводити агітаційну діяльність. Представники цього фонду були помічені в роздачі талановитим дітям путівок до табору «Артек-Буковель», що належить «приватівцям». Також фонд виступив одним з організаторів свята у селі Малевичі.

Що цікаво, тут не виставила своєї кандидатури група «Континіум», фронтменом якої був покійний Єремєєв. Навряд чи такою можна вважати висуванку «Батьківщини» колишню голову Маневицької райдержадміністрації Людмилу Кирду, яка 2014-го року якраз була найуспішнішою конкуренткою Єремєєва. На відміну від Констанкевич, Кирда має на цьому окрузі ядерний електорат, до того ж її партійний бренд зараз демонструє позитивну динаміку в рейтингах. Але за Констанкевич – на порядок більша «ресурсність», до якої ще за часів Єремєєва звикли мешканці цього округу.

У 23-му зареєстрована найменша кількість кандидатів із семи округів (19, один уже знявся), але навіть із них не всі ведуть активну кампанію. В агітаційних діях, окрім двох лідерів, були помічені Олександр Пирожик («Свобода»), Сергій Була (Радикальна партія), Юрій Кулачек (БПП) та самовисуванець Федір Веніславський, що посів на цьому окрузі на минулих парламентських виборах третє місце. Кожен із них може розраховувати на свій шмат виборчого пирога, але скласти конкуренцію Констанкевич та Кирді їм буде важкувато. Можливо, враховуючи, що основне змагання проходить між жінками, великих скандалів на волинському окрузі поки що не зафіксовано.

Округ № 27 (Дніпро). Подарунок від «Привату»

У Дніпрі веселіше. Якщо на Волині «Блок Порошенка» виставив проти кандидатки «приватівців» відверто слабкого кандидата, то тут все навпаки – Коломойський і Ко зробили реверанс у бік Банкової. Із самого початку тут була зареєстрована від «Укропу» адвокат Геннадія Корбана Оксана Томчук, але буквально днями вона зняла свою кандидатуру на користь волонтерки Тетяни Ричкової, радниці міністра оборони. Ричкова йде як самовисуванка, але насправді є креатурою Банкової, а також не викликає несприйняття у «приватівського» мера Дніпра Бориса Філатова, довіреною особою якого була 2014-го року. Хоча в «Укропі» й висловили здивування «несподіваним» вчинком Томчук, слабо віриться, що тут обійшлося без домовленостей з Ігорем Коломойським.

Тепер Ричковій, окрім трьох своїх клонів, доведеться боротися з відомим місцевим політиком Загідом Красновим, який має конфлікт із Філатовим і фракція якого в міськраді «Громадська сила» співпрацює з «Опозиційним блоком». «Опоблок», який у регіоні очолює Олександр Вілкул, нікого не виставляв в окрузі й підтримав Краснова, проти якого також зареєстровані кілька клонів. Після зняття Томчук, що розмивала умовне патріотичне електоральне поле, боротися з Красновим Ричковій буде простіше, хоча прямого перетікання електорату може й не відбутися. За обома кандидатами стоять хороші ресурси, але впізнаваність Краснова в регіоні, звісно, вища. Хоча відомий він не тільки з позитивного боку, а відверта підтримка його одіозним Вілкулом може зіграти в мінус. Проте Краснов може розраховувати на солідну медіапідтримку – сюжет про те, як за наказом Філатова зрізають його рекламні конструкції, з’являвся на телеканалі «Інтер». «Відкушувати» голоси у Краснова будуть перебіжчики з «Опозиційного блоку» Світлана Єпіфанцева та Анжела Пилипенко. Вони вже балотувались на цьому окрузі, і консервативний електорат, на який розраховує Краснов, може пам’ятати про них як про представників «синьо-білої» команди.

Мережа «Опора» фіксувала непрямий підкуп виборців з боку Краснова та екс-першого заступника Дніпропетровського міського голови Анатолія Крупського, якого висунуло «Відродження». Агітатори Крупського спокушають виборців безкоштовним медичним обслуговуванням, а Краснов запустив «соціальні маршрутні таксі» з логотипом своєї «Громадської сили». Також прізвище Краснова згадується в кумедній поліграфії: на одній листівці він називає себе правнуком козацького генерала, на іншій – його кандидатуру нібито підтримують Юрій Луценко та «Блок Порошенка».

Ричкова, що раніше називала комбатів, які під час війни балотувались до Ради, «дезертирами», розпочала свою кампанію раніше за інших кандидатів, ще навіть до офіційної реєстрації. До речі, у своїй агітаційній кампанії вона активно використовувала зелений колір, який асоціюється з «Укропом». Власне, після зняття Томчук буде великим сюрпризом, якщо переможцем на цьому окрузі стане хтось не з цієї пари. Хоча зареєстрований тут був аж 61 кандидат.

Округ № 85 (Івано-Франківська область). Брат на брата

Нинішній міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, завдяки якому і звільнився округ, благословив на балотування свого брата Сергія. Насалик-старший свого часу виграв тут вибори з великим запасом, набравши понад 50 % голосів, тож надії на те, що спрацює «магія прізвища», небезпідставні. До того ж, якщо Ігор Насалик кілька років успішно працював мером Калуша, то Сергій – чинний міський голова Рогатина. Обидва міста входять до 85-го округу, що дає цьому сімейству підстави для оптимізму.

Без «Привату» не обійшлось і тут. Протистоїть Насалику інший «брат-2» – депутат облради від «Укропу» Віктор Шевченко. Він також є молодшим братом відомого політика – депутата, обраного по 83-му округу, і співвласника гірськолижного комплексу «Буковель» Олександра Шевченка, який став широко відомий після душевного ляпасу Олегу Ляшку. Якщо Насалики для мешканців цього округу – свої, то Шевченко – варяг, який живе в Івано-Франківську. Шевченки намагаються здобути прихильність виборців прогнозовано – безкоштовними поїздками на «Буковель», де на них очікує екскурсія та обід. Таку ж технологію використовував і Шевченко-старший, коли балотувався сам.

Ще одна стовідсотково місцева кандидатка – Ольга Сікора від «Батьківщини», яка вигравала вибори на цьому окрузі в 2012-му році. Сікорі навіть вдалося залучити як ВІП-агітатора Надію Савченко, яка зробила «виснажливий» дводенний тур по селах. Герой України розповідала, що «Батьківщина – не найгірша партія», тож непогано б підтримати її кандидата. Сама ж Сікора на зустрічах із виборцям напирає на те, що не можна продавати голоси багатим кандидатам, які багато обіцяють, але потім нічого не роблять. Утім важко спрогнозувати, наскільки рейтинги Савченко та Тимошенко додадуться Сікорі.

Савченко – не єдиний нардеп, що засвітився на окрузі. Підтримувати Шевченка приїжджав позафракційний нардеп Віталій Купрій, а кандидата від «Народного руху» Олега Савку – колишні представники «Самопомочі», а нині «Блоку Порошенка» Павло Кишкар та Віктор Кривенко.

Округ № 114 (Луганська область). Перша кров

Поки що найскандальніший округ. Рекордні 107 кандидатів, багато з яких не мають до Луганщини жодного стосунку, роздули бюлетень до неймовірного розміру, а дрібний шрифт зробить голосування важким для людей поважного віку. Остання гучна новина з округу – звіряче побиття голови окружної комісії Євгена Байрамова, унаслідок якого він втратив око. Байрамова вважають давнім політтехнологом нардепа від «Опозиційного блоку» Сергія Дунаєва, що очолює обласну організацію партії, а 2014-го року був помічений на деяких сепаратистських збіговиськах і, подейкують, був серед організаторів відповідного «референдуму». Тож реакція екс-луганського губернатора Георгія Туки на цей інцидент була далеко не співчутливою: «Не знаю, хто саме поклав кінець діяльності Байрамова, але це – закономірний фінал безкарності дій Шлакоблока на Луганщині». Байрамова звинувачували в підготовці фальсифікацій на користь кандидата від «Опозиційного блоку» голову Новопсковського району Бориса Лебедєва, а Комітет виборців України фіксував виключення зі складу дільничних комісій представників від кількох політсил.

За інформацією групи «Інформаційний спротив», Лебедєв – двоюрідний брат опального міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва. До того ж, йому закидають, що навесні 2014-го, будучи депутатом Луганської облради, він вимагав від Путіна «захистити» Луганщину, а райрада, якою керує Лебедєв, відмовилась розглядати питання про визнання Росії агресором. Тож нардеп Дмитро Тимчук б’є у дзвони щодо можливого «реваншу сепаратистів і банди Януковича». Тим не менш, у «Опоблоку» дуже хороші шанси поповнити свої парламентські ряди ще одним штиком, а вибори на 114-му окрузі перебувають під особистим контролем голови фракції, одіозного Юрія Бойка.

Кандидатів, які зможуть скласти Лебедєву конкуренцію, не так багато. По-перше, це колишній «литвинівець» Валерій Мошенський. На парламентських виборах 2012-го року, в самий розквіт режиму Януковича, він став одним із двох переможців-мажоритарників у Луганській області, які не були висуванцями Партії регіонів. Щоправда, округ був інший – 108-й. А в 114-му окрузі він балотувався 2014-го року, коли програв тут нинішньому голові Луганської обладміністрації Юрію Гарбузу. Мошенський намагається нагадати про себе виборцям через власний «Фонд Валерія Мошенського», який діє за вже випробуваною багатьма забезпеченими кандидатами схемою – дарує машини швидкої допомоги, щоправда, дивного вигляду, встановлює дитячі майданчики…

Ще один потенційний конкурент «опоблоківця» – місцевий бізнесмен та депутат Сєвєродонецької міськради Сергій Шахов. Його висунуто пропрезидентською партією «Наш край», яка, до речі, отримала непогані результати на виборах до райрад на територіях, що входять до цього округу. Він «задобрює» виборців через соціальні картки благодійного фонду «Наш край», яка надають деякі пільги. Схему з такими картками було «обкатано» на виборах чернігівського міського голови колишнім мером Олександром Соколовим, щоправда, вибори він програв.

Інші кандидати, включаючи екс-в.о. голови Луганської обладміністрації Ірину Веригіну, колишню заступницю губернатора Туки Єлизавету Пушко-Цибуляк та колишнього міністра аграрної політики Ігоря Швайку, тут, скоріше, для тла. Не кажучи вже про цілу купу відвертих «технарів».

Округ № 151 (Полтавська область). Під міністерським крилом

Серед фаворитів тут колишній депутат від «Батьківщини» та фігурант так званої «справи педофілів» Руслан Богдан, за якого також приїжджала агітувати Надія Савченко. Він заздалегідь розпочав свою кампанію та, за даними «Опори», входить до трійки кандидатів, які виявляють найбільшу активність на окрузі.

Двоє інших – Олександр Березянський з «Опозиційного блоку» та Сергій Мамоян із «Партії простих людей Сергія Капліна», що популярна в цьому регіоні. Але є ще один кандидат, якого вважають одним із фаворитів і на якого зробив ставку попередній переможець на цьому окрузі Тарас Кутовий, що нині працює міністром аграрної політики. Спочатку вважалось, що Кутовий зупинить вибір на заступнику губернатора Романі Товстому, але після того як ЦВК відмовила тому в реєстрації через неправильно оформлену біографію, підтримку Кутового отримав міський голова Пірятина Олексій Рябоконь, який досі є членом Соцпартії, але йде на вибори як самовисуванець. Міністр офіційно підтримав Рябоконя, на бігбордах вони зображені поруч під лозунгом «Працюємо разом для громади».

Після буревію в Чорнухинському регіоні одразу кілька кандидатів роздавали постраждалим від нього листи шиферу. А Березянський регулярно влаштовує «Свято морозива», на якому безкоштовно можна поласувати цим продуктом та скористатись дитячими атракціонами. «Каплінець» Сергій Мамоян, своєю чергою, побудував гойдалки на дитячому майданчику. Доволі активну кампанію провадить місцевий юрист Олександр Ольшанський, який 2014-го року балотувався на цьому окрузі від Радикальної партії й посів почесне третє місце. Наразі він іде на вибори як самовисуванець, а «радикали» висунули Руслана Ляшка. Однофамілець голови партії розклеїв по хлібних крамницях, що нібито належать його сім’ї, плакати з власним зображенням і гаслом «Політик з іншого тіста».

Округ № 183 (Херсонська область). Ківа місцевого розливу

У 183-му окрузі між собою конкурують колишні губернатори – чинний голова Херсонської облради Андрій Путілов («Блок Порошенка») та Юрій Одарченко («Батьківщина»), а також special guest star в особі імпозантного екс-голови департаменту протидії наркозлочинності МВС Іллі Ківи. В Одарченка був зареєстрований майже повний клон, але його зняли з виборів. В «Опорі» зазначають, що Путілов, який уже ставав нардепом на цьому окрузі від «Удару», не гребує роздаванням обіцянок щодо фінансування ремонту корпусів, добудови приміщень для шкіл та дитячих будинків, побудови нових квартир та проведення заходів розважального характеру (школа плавання на найбільшому міському пляжі, концерти, футбольні матчі). Також зазначається, що активно бере участь в кампанії Путілова херсонський мер Володимир Миколаєнко.

Утім, міського голову було помічено й на прес-конференції Ківи. Наприклад, на телеканалі «Херсон+» був розміщений сюжет під назвою «Володимир Миколаєнко та Ілля Ківа створюють робочу групу з контролю монополіста «Херсонобленерго». Цікаво, що серед кандидатів зареєстрований також «фальшивий» Володимир Миколаєнко.

Одарченко також грає в «благодійника» – організував «Академію ігор» для сімейного відпочинку та розвитку дітей. Він провадить свою кампанію в стилі «Батьківщини» –  критикує владу й конкретно план об’єднання територіальних громад, що ухвалила облрада, яку очолює Путілов. При цьому Одарченко розраховує не стільки на міський електорат округа, скільки на сільський (Білозерський район), і з бігбордів обіцяє, що здатен зупинити «геноцид села».

Ще один кандидат, на якого варто звернути увагу, – голова корпорації «Укрмостбуд» Михайло Опанащенко від «Відродження». В 2012-му він уже ставав депутатом від Партії регіонів по одному із сусідніх округів, а 2014-го року посів на 183-му друге місце, пропустивши вперед лише нинішнього губернатора Гордєєва. Гасло «господарника» Опанащенка «Працюємо! Будуємо!» не вирізняється оригінальністю, а ось опоненти вирішили нагадати виборцям про його минуле й розклеїли листівки з нагадуваннями, що цей колишній «регіонал» голосував за «диктаторські закони».

Округ № 206 (Чернігів). По стопах Березенка

«Опора» назвала чернігівський округ одним із найпроблемніших. Окружна комісія тут порушила строки утворення дільничних комісій, чим спровокувала судові позови від деяких кандидатів. Суд визнав протиправною та скасував постанову ОВК в частині відхилення подання кандидатур до складу ДВК від кандидата Віталія Тімоши, і поки що незрозуміло як судові рішення відіб’ються на подальшому виборчому процесі. Також спостерігачі зафіксували втручання в діяльність ОВК одного з кандидатів – Максима Микитася.

Президент державної корпорації «Укрбуд» Максим Микитась – неофіційний ставленик Банкової в цьому окрузі, звільненому після того, як мером Чернігова було обрано соратника Порошенка Владислава Атрошенка. Формально «Блок Порошенка» висунув тут директора одного з комунальних підприємств Сергія Гаруса, який працював у парламенті помічником Атрошенка. Але мер агітує не за свого колишнього помічника, а за Микитася й навіть здав тому в оренду свій благодійний фонд «Поліський оберіг». Під емблемою цього фонду Микитась відкриває дитячі майданчики, ремонтує дитячі садочки, передає обладнання місцевим фельдшерсько-акушерським пунктам. Попіарився кандидат і на нещодавньому святі Івана Купала в селі Кархівка, де частував селян кулешем. Тобто «творить добро», яке згодом, за його задумом, має конвертуватись у депутатський мандат. Подейкують і про використання піраміди підкупу виборців, у чому свого часу звинувачували іншого «порошенківця», що виграв округ на Чернігівщині – Сергія Березенка, який курує кампанію Микитася. Чернігівська міськрада навіть прийняла звернення до МВС, НАБУ та ГПУ щодо фактів підкупу виборців, яке Микитась палко підтримав.

Конкуренцію забудовнику-самовисуванцю намагається скласти ціла низка партійних кандидатів. Від «Батьківщини» тут балотується очільник міського партосередку Юрій Власенко, від Радикальної партії – депутат облради Дмитро Блауш, за якого приїжджає агітувати особисто популярний на Чернігівщині Олег Ляшко, від «Самопомочі» – директор «Чернігівської індустріальної молочної компанії» Олександр Кириндась, від «Демальянсу» – замголови партії Ігор Андрійченко, від «Укропу» – директор підприємства «Деолік-трейд» Ярослав Гірич. Самовисуванцем по цьому округу йде екс-депутат від «Блоку Порошенка» Єгор Фірсов, якого партія зі скандалом позбавила мандата. Фірсов робить ставку на зустрічах із людьми, які, за його словами, намагаються зірвати провокатори, та «біле» фінансування кампанії за допомогою добровільних пожертв. Судячи з усього, із цим поки що складно, якщо він змушений продавати свій «легендарний» велосипед. «Опора» відмічає Фірсова, як одного з небагатьох кандидатів із прозорим фінансуванням, але перемогу цей факт навряд чи до нього наблизить. Колишні колеги Фірсова по фракції шуткують, що кеди, якими він намагався витоптати собі перемогу, потонули в першому ж чернігівському болоті.

Таке різномаїття кандидатів, безумовно, грає на руку грошовитому Микитасю. Від того ж Фірсова лунали заклики до всіх інших кандидатів об’єднатись і  виставити проти президентського ставленика єдиного кандидата, але, хоч консультації і відбувались, поки що ні до чого домовитись не вдалося. 

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: