Музей, на вихід! Що не поділили Мінкульт і Державний архів

конфлікт
Музей, на вихід! Що не поділили Мінкульт і Державний архів
Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України може опинитися на вулиці

Міністерство культури та заповідник «Софія Київська» відмовляються продовжувати договір оренди приміщень, де вже багато років квартирується Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України. Чиновники міністерства та керівництво заповідника пояснюють: приміщення на Володимирській, 22а, які використовує архів, перебувають в аварійному стані. Натомість рівноцінної альтернативи музейникам не пропонують, через що вони б’ють на сполох. Мовляв, якщо не знайдуть рішення до 29 вересня цього року - терміну закінчення договору оренди з Фондом держмайна - над тисячами експонатів, книг, брошур, архівних документів нависне загроза знищення.

Тим часом поповзли чутки, що Центральний державний архів-музей хочуть перевезти, аби у звільнених приміщеннях облаштувати міні-готель. Апартаменти у самому центрі столиці, на території заповідника «Софія Київська», - прибутковий бізнес. Однак у Мінкульті цю інформацію категорично спростовують. Там запевняють: статус об’єкта, який перебуває під охороною ЮНЕСКО, забороняє віддати приміщення в приватні руки або використовувати не за призначенням. Але як саме використовуватимуть відремонтовані приміщення чиновники наразі точно не знають.

Хто і чому хоче виселити музей

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України заснований 1966 року постановою Ради міністрів УРСР. Відтоді музей-архів розміщується в приміщеннях на Володимирській, 22а, які перебувають на балансі Національного заповідника «Софія Київська». Архів-музей унікальний тим, що його фонд налічує майже 1,5 млн документів, понад 110 тис. книг, майже 90 тис. примірників періодичних видань періоду XVIII – ХХІ століття. Серед колекції - меморіальна спадщина Миколи Лисенка, Левка Ревуцького, Олександра Довженка, Івана Багряного, Павла Загребельного, картини Миколи Глущенка і Тетяни Яблонської, документи представників української діаспори...

До останнього часу орендний договір між регіональним відділенням Фонду державного майна в місті Києві та архівом-музеєм продовжувався автоматично після закінчення строку дії попереднього. Останній договір оренди був підписаний у 2008 році і він спливає наприкінці вересня цього року. Однак тепер начебто з причини аварійності приміщень заповідника оренду продовжувати відмовляються. «Ситуація погіршилася після 2002-го, з початком будівельних робіт, а потім і зведенням неподалік заповідника «Софія Київська» фітнес-центру «Софіївський», каже в розмові з «Главкомом» заступник міністра культури України Тамара Мазур і додає, що незабаром ми отримаємо офіційний висновок Держслужби з надзвичайних ситуацій щодо аварійності.

В архіві-музеї кажуть, що переїзд навіть в разі ухвалення такого рішення – справа щонайменше кількох місяців. Улітку 2016 року відділення Фонду держмайна у столиці вже пропонувало музейникам достроково розірвати договір оренди. Це було потрібно, аби з’явились правові підстави підібрати для фондів архіву-музею інші приміщення. Проте музей на це не погодився, адже до завершення орендного договору залишалося більше року. Та й попередній досвід автоматичної пролонгації вселяв надію.

Справжньою ж несподіванкою для музейників стала поява 16 березня 2017 року листа-звернення заповідника «Софія Київська» до Міністерства культури з приводу небажання продовжувати орендну угоду. Міністерство лише повторило позицію «Софії», заявляючи «недоцільним продовження дії зазначеного договору оренди на наступний термін».

Музей хочуть виселити з порушенням закону?

Державна архівна служба, яка є органом управління Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, неодноразово зверталася до Фонду держмайна, аби він запропонував рівноцінні приміщення для розміщення установи. На початку квітня цього року Фонд, як розпорядник будівлі на Володимирській, 22а, запропонував музейникам низку варіантів для переїзду.

Але на жоден із них архів-музей не погоджується, заявляючи про неналежний стан запропонованих приміщень. Представники архіву звинувачують Фонд держмайна у порушенні одразу кількох законів, зокрема, статті 13 Закону «Про Національний архівний фонд та архівні установи», яка забороняє «розміщення архівних установ, у яких зберігаються документи Національного архівного фонду, в приміщеннях, що не відповідають вимогам зберігання таких документів…». А також статті 14 Закону «Про музеї та музейну справу», в якій ідеться про те, що право оперативного управління приміщеннями музеїв, що є у державній чи комунальній власності, може бути вилучене лише за умови надання музею іншого рівноцінного приміщення. Іншими словами, за відсутності рівноцінної альтернативи, попри завершення дії договору оренди, про переїзд мова йти не може.

«Коли опонують тим, що запропоновані приміщення не відповідають вимогам для подібних установ, то треба звернути увагу на те, що приміщення, у якому на сьогоднішній день перебуває архів, також не відповідає вимогам архівних установ. Там теж є грибок, аварійні конструкції, які несуть загрозу перебуванню людей у цих приміщеннях», - пояснює Тамара Мазур. Натомість музейники наполягають: приміщення, в яких нині зберігаються цінності, в абсолютно прийнятному стані

Як вирішити конфлікт?

Якщо рівноцінних приміщень для фондів не буде знайдено, єдиним прийнятним рішенням музейники бачать у переїзді до комплексу споруд центральних державних архівів України у Києві. Однак проблема полягає в тому, що ці будівлі ще не готові. Їхнє будівництво на вулиці Солом’янській, 24 було передбачене ще постановою Кабінету міністрів у 2007 році, однак ведеться воно надто повільно через брак фінансування. За висновком державного підприємства «Укрдержбудекспертиза», яке проаналізувало вартість добудови із врахуванням інфляції 2014-2016 років, для завершення будівництва необхідно близько 1,9 млрд грн. Однак нині Держархів просить хоча б частину цієї суми. «900 млн грн треба для будівництва половини комплексу. Цю суму ми зараз і просимо у Кабміну», - сказав в коментарі «Главкому» в.о. голови Державної архівної служби Ігор Бондарчук. За його словами, 21 червня Держархів офіційно звернувся до Міністерства юстиції, і надав відповідні розрахунки. «Ще при уряді Яценюка ми виходили з проектом добудови цього комплексу, але кошти так і не були виділені. Кожен рік ми звертаємося і кожен рік нас викреслювали (з пріоритетів фінансування)», - каже Бондарчук. Один із корпусів недобудованого Центрального архіву готовий на 80-90%, говорить заступник директора - головний зберігач фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України Тамара Малярчук, і вже в найближчому майбутньому міг би нам замінити приміщення «Софії Київської». Однак наразі це ніяк не вирішує конфлікт архіву-музею з Мінкультом.

У Міністерстві культури обіцяють знайти музеї, які були б готові надати свої площі для тимчасового зберігання фондів архіву-музею. Але такий варіант небажаний. «Будь-який переїзд – це великий ризик. До того ж ми категоричні, що розвезти наші фонди по різних місцях недопустимо. Бо тоді втрат не уникнути. Однак Фонд держмайна нам каже, що рівноцінного приміщення такої площі, яку ми маємо нині, надати не може», - пояснює Тамара Малярчук.

Що станеться після завершення орендного договору?

Як вийти із ситуації, якщо до 29 вересня не буде ухвалене компромісне рішення, сторони не знають. Державна архівна служба України вже звернулася по підтримку до комітету Верховної Ради з питань культури та духовності. Його голова Микола Княжицький визнає, що ситуація, яка виникла, є патовою, оскільки не існує простого вирішення. «Перемістити (музей) потрібно тому, що будинок аварійний», - каже депутат.

Він разом зі своїм колегою з комітету Сергієм Тарутою збираються звернутися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, аби впродовж найближчого місяця уряд знайшов вихід із ситуації: надав пристосовані для музею приміщення, а не «ті, не придатні, які пропонував Фонд державного майна». Водночас народний депутат запевняє, що заповідник «Софія Київська», в разі необхідності, погодиться пролонгувати орендний договір на короткий термін, якщо музейникам допоможуть знайти ефективний варіант переїзду. «До тих пір, поки питання не буде вирішене, ніхто, очевидно, ці архівні матеріали викидати не буде», - запевнив «Главком» Микола Княжицький.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: