На чому заробляють українські чиновники. Подробиці корупційного скандалу в Держслужбі праці

На чому заробляють українські чиновники. Подробиці корупційного скандалу в Держслужбі праці

Топ-чиновник Держслужби праці попався на тому, що шантажував фірму помічника Ксенії Ляпіної

«Главкому» стали відомі подробиці кримінальної справи, порушеної проти першого заступника голови Держслужби праці Михайла Бардонова, якого звинувачують у хабарі на 100 тис. гривень. Як з`ясувалося, чиновник вимагав гроші від фірми колишнього помічника Ксенії Ляпіної, голови Державної регуляторної служби України.

Топ-чиновника Держслужби праці Бардонова затримали 16 липня на хабарі в 100 тис. гривень. Стільки ж він встиг отримати трьома тижнями раніше, коли ще не здогадувався про стеження. Відповідно до подробиць справи, які стали відомі «Главкому», загальну суму в 200 тис. гривень топ-чиновник вимагав у українсько-німецького підприємства «Товариство технічного нагляду «Діекс»» з офісом у місті Дніпро.

Згідно з інформацією, що міститься на сайті  фірми «Діекс», спільне підприємство здійснює контроль обладнання матеріалів неруйнівними методами при виготовленні, будівництві, монтажі, ремонті, реконструкції та технічному діагностуванні об'єктів. Його клієнти – не лише в Україні. Напередодні фірма підписала в Ірані меморандум про співпрацю в сфері наукових досліджень, застосування інноваційних методів неруйнівного контролю з Інститутом нафти і газу ісламської країни.

Наприкінці березня 2016 року Головне Управління Державної служби з питань праці у Дніпропетровській області виявило низку порушень в ході позапланової перевірки компанії «Діекс». На цій підставі Держслужба заборонила фірмі здійснювати будь-яку діяльність.  

Підприємство оскаржило рішення чиновників у місцевому адміністративному суді, де вказувало на «протиправні» дії працівників Держслужби. Проте безрезультатно.

Допомога надійшла з неочікуваного боку. У середині травня перший заступник голови Держслужби праці запропонував зустріч представнику покараної компанії (ім`я не зазначене у судових матеріалах). Під час розмови у Києві Бардонов пообіцяв «вирішити питання», які виникли під час перевірки, в тому числі, «у судових інстанціях».

Сума в 200 тис. гривень була озвучена через місяць, у червні, коли чиновник та менеджер повторно зустрілись у столиці.

Представник «Діекса» на словах погодився на таку «послугу» і за кілька днів привіз першу половину суми. Водночас, про факт вимагання було проінформовано Службу безпеки України.

100 тис. гривень були передані безпосередньо у службовому автомобілі Бардонова Subaru Outback.

Не виключено, що на момент перемовин та передачі першої частини хабара Бардонов не поцікавився з ким має справу, в іншому разі важко пояснити ризик, на який пішов цей чиновник.

Річ у тім, що згідно з державним реєстром юридичних осіб, основним бенефіціаром «Спільного українсько-німецького підприємства «Товариство технічного нагляду Діекс» є Вадим Гудошник. Людина з таким прізвищем з п’ятого по сьоме скликання Верховної Ради працювала помічником народного депутата Ксенії Ляпіної. Остання, як відомо, наразі очолює Державну регуляторну службу України. Крім того, Гудошник наразі входить до складу комісії з апеляцій Національного агентства з акредитації України.

Після отримання першої частини хабара, 15 липня, Бардонов повідомив свого візаві, що підписав лист, яким Держслужба з питань праці «фактично надає мовчазну згоду (дозвіл) на виконання ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Товариство технічного нагляду Діекс» певних дій щодо здійснення господарської діяльності, у тому числі робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки».

Під час розмови чиновник розбавив цю позитивну новину проханням про надання другої половини хабара на аналогічну суму – 100 тис. гривень. І порадив передати гроші через водія автомобіля Hyundai Tucson, який чекав неподалік.  А той, своєю чергою, приніс їх згодом водію Бардонова.

До кінцевого бенефіціара цієї схеми гроші дісталися близько першої години ночі – водій привіз їх Бардонову прямо в квартиру.

Однак, вслід за водієм до квартири зайшли співробітники Служби безпеки України.

Як згодом повідомляли в СБУ та Генпрокуратурі, під час обшуків у помешканні чиновника вилучили 153 тисячі доларів, шість коштовних годинників та ювелірні вироби.

Також було проведено обшуки в керівника зазначеної служби Романа Чернеги.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: