Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Соціальний захист
Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували
Ілюстраційне фото

За мовними баталіями парламентарі проґавили «жирні бонуси» для освітян?

Навколо проголосованого на початку минулого тижня у Верховній Раді закону «Про освіту» розгорівся скандал. Стосувався він болючого для України «мовного питання». Зокрема, дискусії викликало, у першу чергу те, що документ гарантував право на навчання в комунальних закладах дошкільної, початкової освіти мовою відповідної національної меншини лише до 5-го класу. Подальше навчання передбачено лише державною – українською. Цей момент обурив не тільки нацменшини (переважно на Закарпатті). Занепокоєння також висловили глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії. Щоправда, за цими бурхливими суперечками навколо мови, в інших деталях закону вже ніхто й не розбирався. Тим часом, документ містить солідний перелік «бонусів» для педагогів, мова зокрема, про вчителів сільської місцевості.

Першим на це звернув увагу народний депутат від БПП, член бюджетного комітету Віктор Пинзеник. «Здогадайтесь, що це: право виходу на пенсію у віці 50 років; звільнення від сплати за житло та житлово-комунальні послуги; безоплатне отримання у власність земельної ділянки; безоплатне забезпечення окремими предметами вжитку незалежно від доходів; пільговий проїзд незалежно від доходів; безоплатне харчування (за окремим рішенням)? Думаєте, це пункти ІІ Програми КПРС щодо будівництва світлого комуністичного майбутнього? Ні. Це норми нещодавно прийнятого депутатами після напруженого літнього відпочину закону», - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Сам Пинзеник, як відомо, під час голосування за закон «Про освіту» утримався. На відміну від інших членів його ж фракції, які дружно підтримали реформу.

Що ж саме гарантує закон «Про освіту» вчителям?

По-перше, держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам:

  • належні умови праці на профілактичний медогляд;
  • оплату підвищення кваліфікації;
  • правовий, соціальний та професійний захист;
  • диференціацію посадових окладів (ставок зарплати) відповідно до кваліфікаційний категорій, встановлення підвищених посадових окладів (ставок заробітної плати) за педагогічні звання, надбавок за почесні звання, доплат за наукові ступені, вчені звання;
  • щорічну грошову винагороду в розмірі до одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання обов’язків;
  • виплату допомоги на оздоровлення в розмірі місячної зарплати при наданні щорічної відпустки;
  • надання пільгових дострокових кредитів на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла або надання службового житла у порядку, передбаченому Кабміном;
  • пенсію за вислугу років;
  • та інші гаранті, визначені законами України.
Також за працівником освіти зберігається попередній середній заробіток у разі захворювання, яке тимчасово унеможливлює виконання посадових обов’язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації. У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

До того ж, педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу (та пенсіонерам, які також раніше працювали педагогами в цих населених пунктах і після того залишилися там) забезпечується безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Ця пільга надається в разі, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку не перевищує величини доходу, який дає право на податку соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабміном.

Все ті ж працівники мають право і на безоплатне одержання у власність земельної ділянки (в межах земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, установи та організації, розташованих на території відповідної ради, із земель сільгосппідприємства, що приватизуються, або земель запасу чи резервного фонду).

Якщо людина раніше вже набула право на земельну частку (пай) та земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства чи для ведення особистого селянського господарства, крім випадків успадкування права, дана норма для неї не діє.

Також, згідно із законом, органи місцевого самоврядування забезпечують пільговий проїзд до місця навчання і додому не тільки для учнів, вихованців, студентів, а й для педагогічних працівників.

Щоправда, чинний закон «Про освіту», в принципі, в цих аспектах не надто і відрізняється від нового, так само гарантуючи вчителям на селі безплатне користування житлом та право на отримання земельної ділянки, а також пільговий проїзд для освітян.

З повним текстом закону «Про освіту» можна ознайомитися тут.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: