Офшорний «общак». Що пов'язує українських податківців з мільярдною аферою у Молдові

Офшорний «общак». Що пов'язує українських податківців з мільярдною аферою у Молдові

Куди ведуть сліди таємних офшорів українських топ-податківців

На офшорних компаніях, до яких українські податківці переказували корупційні кошти, лежить тінь гучного міжнародного скандалу на мільярд доларів.

Вчора Генпрокуратура відрапортувала про екстрадицію з України громадянина Молдови В'ячеслава Платона (екстрадиція відбулась 29 серпня), підозрюваного у причетності до мільярдної афери у банківському секторі цієї країни.

Не виключено, що таке рішення було передчасним, оскільки молдаванин міг бути дуже корисним і для українського слідства. Річ у тім, що за скандальною аферою у Молдові, яка спровокувала протести у Кишиневі минулого року, можуть стояти люди, які водночас причетні до іншого гучного злочину в Україні – створення розгалуженої схеми вимагання хабарів на митниці та виведення корупційних коштів вітчизняних фіскалів до офшорів.

Громадянина Молдови В'ячеслава Платона екстрадували з України. Він був затриманий у Києві 25 липня через декілька годин після того, як у Кишиневі видали ордер на його арешт, а Інтерпол оголосив його міжнародний розшукГромадянина Молдови В'ячеслава Платона екстрадували з України. Його було затримано у Києві 25 липня через кілька годин після того, як у Кишиневі видали ордер на його арешт, а Інтерпол оголосив його в міжнародний розшук

На початку серпня Національне антикорупційне бюро отримало доступ до рахунків компаній Iris Assets Limited та Abital LP у банку Baltic International Bank (Латвія). Детективи просили для ознайомлення номери рахунків, дати їх відкриття/закриття, документи з інформацією про бенефіціарів, рух коштів за рахунками, призначення траншів та інше. Суд дозволив доступ з огляду на матеріали розслідування, відповідно до якого саме в цих компаніях посадові особи Державної фіскальної служби ховали одержані хабарі.

Так, за даними НАБУ, українські фіскали за сприяння співробітників Київської митниці створили схему істотного заниження митної вартості імпортованих товарів: вони закривали очі на підробку або заміну супровідних документів на вантаж, підміну товару на більш дешевий товар-прикриття. За сліпоту митники отримували неправомірну вигоду від імпортерів, яка перераховувалася нерезидентам кількома вітчизняними компаніями з використанням кореспондентських рахунків провідних банків світу.

Офшорні структури, за інформацією правоохоронних органів, «контролюються посадовими особами ДФС України та особами з їхнього близького оточення». До таких компаній-«общаків» НАБУ віднесло Abital Lp та Iris Assets Limited.

У свою чергу голова Державної фіскальної служби Роман Насіров уже заявив про готовність співпрацювати з Національним антикорупційним бюро і доручив провести внутрішнє службове розслідування у ДФС. При цьому топ-податківець запевняє, що дізнався про скандал із засобів масової інформації.

Роман Насіров переконує, що був не в курсіРоман Насіров переконує, що був не в курсі

Із засобів масової інформації Насіров міг би дізнатися про ще один факт, важливий для розслідування скандального злочину.

Річ у тім, що обидві компанії зареєстровано у Сполученому Королівстві в травні 2015 року. Донедавна британською «офшоркою» Iris Assets Limited керували 27-річний виходець з Пакистану Adeel Mushtaq і 28-річна уродженка Латвії Alise Ilsley. Останню було призначено директором, але в кінці минулої осені вона поступилася пакистанцеві своїми повноваженнями.

Водночас, за даними молдавського виданняZiаrul de garda, британка латвійського походження Alise Ilsley представляється як репрезентант компанії Arran Consult, що спеціалізується на створенні офшорних компаній, відкритті рахунків, підключенні компаній до систем електронних платежів (PayPal, WebMoney і т.д.), отриманні ліцензій у сфері грального бізнесу, казино, лотерей, фінансових ліцензій на території ЄС. Офіс фірми Arran розташований у Санкт-Петербурзі.

При цьому у розслідуванні молдавських журналістів, які посилалися на дані відомого міжнародного детективного бюро Kroll, зазначається, що «Alise Ilsley є директором понад 50 офшорних фірм у Великобританії і, схоже, має стосунок до фірм, через які відмивалися кишинівські гроші». Йдеться про скандал, що розгорівся два роки тому за фактом виведення з молдавських банків – Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank – $1 мільярда.

Як описувало схему злочину видання Ziаrul de garda, у 2010–2014 рр. низка акціонерів придбала пакети акцій трьох місцевих банків – Unibank, Banca Socială і Banca de Economii – під позики від маловідомих британських офшорів, переведені через три латвійські фінустанови (ABLV, PrivatBank і Pasta Banka).

Так, наприклад, у травні 2013 року п'ятеро громадян України і двоє громадян Росії стали акціонерами молдавського Banca Socială, заплативши за акції по €650–660 тис. Як повідомляла «Європейська правда», власниками стали люди, які взагалі не мали стосунку до бізнесу. Гроші вони отримали як кредит від офшорних компаній, зареєстрованих у Домініканській Республіці, Панамі, Белізі, на Маршаллових і Сейшельських островах.

Доповідь Kroll вказує на те, що кредитні кошти для нових «акціонерів» згодом було використано для погашення попередніх позик, одержаних іншими організаціями у Молдові. «Кульмінацією цієї каруселі позик на купівлю акцій трьох банків стала серія фінансових подій, що відбулися у листопаді 2014 року. Тоді, у розпал парламентської виборчої кампанії, гроші з трьох молдавських банків почали шлях до інших маловідомих офшорних фірм», – писали молдавські журналісти.

У причетності до масштабної махінації правоохоронні органи країни підозрюють колишнього прем'єра Влада Філата. Його звинувачують у передачі одному з найбагатших бізнесменів Молдови Ілану Шору контролю над трьома банками країни і отриманні за це хабара у розмірі 250 млн доларів.

Варто зазначити, що В'ячеслава Платона, якого Україна екстрадувала на батьківщину, місцеві правоохоронні також підозрюють у причетності до цього злочину та у коордінації крадіжки грошей з Banca de economii («Ощадний банк»).

Після того, як Генпрокуратура і український суд відправили молдаванина додому, Національне антикорупційне бюро України стратило можливість отримати від нього будь-яку інформацію про згадану вище Alise Ilsley, яка може бути одночасно причетна до двох схем: «крадіжки століття» з молдавських банків і виведення з України корупційних потоків на офшори в британській юрисдикції.

Звертають на себе увагу не лише менеджери британських офшорів, на яких, за версією НАБУ, ховали свій «общак» українські податківці (Iris Assets Limited та Abital LP), а й адреси їхньої прописки (1 Straits Parade, Bristol, BS 16 2 LA, Великобританія).

За цією ж адресою прописані ще кілька не чужих для українського бізнесу компаній. Так, наприклад, у цьому офісі влаштувалася фірма Tulipa LP, яка наразі судитися з ПАТ «Зовнішньоторговельна фірма КрАЗ» – одним з найбільших постачальників автомобільної та броньованої техніки до зони АТО. Відповідно до інформації із судового реєстру, британці наразі вимагають стягнути з «КрАЗу» майже півмільйона доларів за поставки комплектуючих. Як з'ясувалося, заборгованість виникла через контракт на виготовлення броньованої техніки для Організації Об'єднаних Націй.

Там же прописана компанія Mattiola LP, якій українська компанія «Алтонс-Компані» продавала ячмінь 2015 року врожаю. Наразі «Алтонс-Компані» судиться з фірмами «Медіа Дабл» та Mattiola LP щодо стягнення 68 млн гривень.

Ще одна компанія, прописана за тією самою адресою, – 1 Straits Parade, Bristol, BS 16 2 LA – Denatex LP, яка мала бізнес-відносини з українськими компаніями «Техмолпром» та «Гелеан».

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: