Пенсія не за горами. Як чиновники знущаються над переселенцями

Пенсія не за горами. Як чиновники знущаються над переселенцями

Пенсіонери–переселенці залишились без своїх законних виплат через колізію в законодавстві

У старому мультфільмі «У країні невивчених уроків» життя маленького героя залежало від того, чи правильно він поставить кому у відомому вислові: «Стратити неможна помилувати». Власне, реальність від казки знаходиться не так вже й далеко. І звичайна кома чи недостатньо чітко прописана в законі фраза  дозволяє тлумачити  цей документ догори дригом. Саме через недолугість законодавства і його різне трактування різними державними органами частина пенсіонерів–переселенців наразі залишилась без своїх законних виплат.

Для початку трохи екскурсу. Раніше для того щоб отримати пенсію (або соцвиплати) вимушені переселенці мали оформити довідку внутрішньо переміщеної особи та раз на певний період часу – як підтвердження перебування саме на підконтрольній Україні території – ставити на її зворотному боці штамп в Державній міграційній службі (ДМС).

Система працювала в такому режимі, аж поки з 13 січня не набрав чинності прийнятий Верховною Радою в грудні минулого року закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Зокрема, він установлював, що довідка, яка видається внутрішньо переміщеним особам (ВПО), є безстроковою, а вимога про відмітку про реєстрацію скасовується.

Наразі в статті 4 закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» зазначається, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік таких осіб, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього ж документа.

Але при цьому співробітники управлінь праці та соцзахисту населення продовжили вимагати у переселенців довідки зі штампами міграційної служби. Обґрунтування – прийнята урядом ще в 2014 році постанова №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», де вказано, що органи ДМС мають ставити на зворотному боці довідки відмітки про реєстрацію місця проживання переміщеним особам, і що довідки без цієї відмітки є недійсними.

Отже, через те що два державні органи не можуть прийти до порозуміння з одного питання, певна кількість переселенців була позбавлена своїх законних пенсійних виплат. Певна – бо точної кількості постраждалих у результаті цієї законодавчої колізії не можуть назвати ані в Пенсійному фонді, ані в Міністерстві соцполітики.

«Ситуація змінюється щодня. Але якщо брати в масштабах держави, то кількість цих людей невелика», - зазначив у розмові з «Главкомом» голова Пенсійного фонду України Олексій Зарудний, одночасно визнаючи наявність такої проблеми.

Проте ситуація, що не є критичною в рамках загальнодержавного рівня, може бути надкритичною для конкретної особи, яка протягом кількох місяців не отримує пенсію.

«У мене також немає точних даних, але мені телефонують люди з усієї країни, - розповідає «Главкому» позаштатний радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб Олександра Магурова. – За чотири місяці лише особисто до мене надійшло близько 300 таких звернень. Загалом, таких випадків набагато більше. За нашими даними, затримки через це (колізію в законодавстві, - «Главком») навіть по Києву сягають 3-4 місяці. Така ж ситуація і в інших регіонах. І питання швидкості врегулювання цієї проблеми є надзвичайно важливим, бо телефонують люди, у яких немає іншого, окрім цих виплат, джерела фінансування. Переселенці ж не можуть прогодуватися тим, що виростили в себе на городі».

«Пінг-понг» переселенцями

У своєму свіжому інтерв’ю «Главкому» віце-прем’єр Павло Розенко звинуватив у припиненні пенсійних виплат переселенцям ДМС. «Міграційна служба має виконувати нормативні акти, які на сьогодні діють… Справді, у законі було раніше написано, що ДМС повинна ставити штампи в довідки переселенцям. Після того були зміни до закону. Цю норму викреслили і написали, що порядок оформлення довідок установлюється – увага – Кабінетом міністрів. А в постанові уряду № 509 чітко зазначено, що Державна міграційна служба має ставити відмітки про реєстрацію постійного місця проживання вимушених переселенців», - зазначив урядовець на прохання «Главкому» чітко роз’яснити ситуацію.

Отримавши скарги від вимушених переселенців щодо кількамісячної затримки, «Главком» звернувся за роз’ясненнями до причетних держорганів: Державної міграційної служби, Мінсоцполітики та Пенсійного фонду.

Головні питання до чиновників:

- Чи має ДМС ставити штамп на довідку переселенця для того, щоб внутрішньо переміщена особа могла отримувати пенсію?

- На підставі яких законодавчих актів відділення ДМС на місцях відмовляють у цьому штампі?

- На підставі яких законодавчих актів управління соціального захисту, відділення ПФУ на місцях вимагають наявності штампа від ДМС у довідці?

- Якою є кількість вимушених переселенців, які через цю колізію в законодавстві зараз не отримують пенсії? Скільки часу вони не отримують пенсії? Коли планується поновлення виплат?

- У які органи і з посиланнями на які законодавчі акти потрібно звертатися внутрішньо переміщеним особам, щоб їм було поновлено виплату пенсій?


У Державній міграційній службі –

повідомили, що законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» було виключено законодавчі норми щодо необхідності проставляння територіальними підрозділами ДМС у довідках переселенців відміток про реєстрацію. А також нагадали про прийнятий в грудні 2015 року закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», згідно з яким з 4 квітня 2016 року повноваження у сфері реєстрації чи зняття з неї передано органам місцевого самоврядування.

У документі за підписом заступника голови ДМС Тетяни Нікітіної зазначено, що Кабінету міністрів було доручено протягом трьох місяців від дня набрання чинності закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нього. І ці акти не мають суперечити цьому закону.

У Пенсійному фонді –

повідомили, що, згідно зі статтею 6 закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують її спецстатус, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції, за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.

Та нагадали, що постановою Кабміну №637 визначено порядок призначення та продовження виплат, зокрема, пенсій внутрішньо переміщеним особам. Такі виплати здійснюються на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО, затвердженим уже згаданою постановою уряду №509. Як сказано у відповіді ПФУ, відповідно до пункту 7-1 Порядку довідка про взяття на облік не є дійсною без відмітки територіального підрозділу ДМС про реєстрацію місця проживання на її зворотному боці.

У Міністерстві соціальної політики –

також нагадали, що територіальними підрозділами ДМС скасовано норму щодо проставляння в довідці про взяття на облік відмітки про реєстрацію місця фактичного проживання ВПО. Але зазначили, що порядок оформлення виплат прописаний у згаданій постанові Кабінету міністрів №509.

Чи є політична воля?

У відповіді Міністерства соціальної політики на запит «Главкому» також ішлося про те, що відомство вже розробило й направило на погодження проект постанови Кабміну про внесення змін до постанови №509. Але у зв’язку зі зміною уряду наразі проект доопрацьовується з урахуванням нових пропозицій.

Проте, незважаючи на це, виникає цілком логічне запитання: чому державні органи протягом кількох місяців не можуть дійти згоди в одному питанні, перекидаючи відповідальність один на одного?

«Мені дуже прикро, що бездіяльність Державної міграційної служби призвела до того, що люди масово скаржаться до управлінь соцзахисту на те, що їм не ставлять ці штампи, - зазначив у розмові з «Главкомом» Павло Розенко. – Але повторюю ще раз: це завдання, які повинна робити ДМС. Державна міграційна служба, якщо вона вже передала ці функції місцевим органам влади, зобов’язана була внести пропозиції щодо зміни 509-ї постанови уряду, а також синхронізувати цю роботу з місцевими органами влади. Чому вона цього не зробила? Це питання до Державної міграційної служби. Виходить, проблеми вимушених переселенців ДМС не хвилюють. Але поки вони не змінили цих постанов, не внесли відповідних пропозицій, вони зобов’язані ставити відмітки в ці довідки».

Своє бачення ситуації висловлює і радник Мінсоцполітики з питань переселенців Олександра Магурова: «Немає вищої політичної волі на вирішення цього питання. Дійсно, між двома державними органами склалась якась незрозуміла ситуація».

Голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний більш стримано коментує колізію: «Є постанова з етики поведінки держслужбовця, я не можу критикувати інші органи». При цьому він пообіцяв «Главкому», що вже на найближчому засіданні уряду проблему буде розв'язано. За інформацією «Главкому», в понеділок, 16 квітня, чиновник уже взяв участь у нараді з цього питання в Кабміні. Після врегулювання цього питання, як зазначає Зарудний, людині, що має проблеми з виплатами пенсій, треба буде звернутись до органів Пенсійного фонду, і пенсія за весь період буде виплачена в повному обсязі.

Питання ідентифікації

Ситуація із затримкою пенсійних виплат переселенцям Донбасу виникла, в тому числі, і через проблему ідентифікації переселенців з окупованих територій. За даними Пенсійного фонду, на непідконтрольній державі території свого часу мешкало близько 1 мільйона 200 тисяч пенсіонерів. І наразі на облік стала їх значна більшість – близько 1 мільйона 100 тисяч. Як зазначив Зарудний, із серпня 2014 року пенсіонерам-переселенцям було виплачено близько 38 мільярдів гривень.

Проте, за словами голови ПФУ, серед пенсіонерів-переселенців трапляються умовні «мертві душі». «Якщо пенсіонер отримує гроші на банківську картку, то раз на рік він має прийти до банку або до Пенсійного фонду й показати, що він – реальна жива людина. Це ж стосується і пенсіонерів-переселенців, - зазначив він. – Ми проводимо таку ідентифікацію. І в нас у роботі є певна кількість осіб, щодо яких здійснюється перевірка. Бо є десятки тисяч осіб, які вже кілька місяців не з’являлись до органів Пенсійного фонду, відділень банку, і ми не знаємо, чи ці люди ще є серед живих, і чи виплати дійсно доходять до них». Як розповів «Главкому» віце-прем’єр Розенко, за поданням СБУ було припинено пенсійні виплати 450 тисячам пенсіонерів, і лише 80 тисяч протягом трьох місяців звернулись до відповідних органів про поновлення виплат. Олексій Зарудний запевняє: «Як тільки людина з’являється у нас, показує, що вона є, що вона жива, усі виплати їй відновлюються».

«Наше завдання, щоб гроші дійшли до людини. Бо сьогодні є випадки, коли пенсія нараховується на картку, а знімає її людина, якій вона не належить, - розповів голова ПФУ. – І питання тут не в тому, де знаходиться людина: чи на підконтрольній Україні території, чи ні, а в тому, щоб її кошти не пускали на незрозуміло які цілі».

Щоб уникнути таких ситуацій, було вирішено перевести пенсіонерів-переселенців на Ощадбанк і видати їм картки для нарахування коштів, що водночас будуть їхніми пенсійними посвідченнями.

Разом із тим планується адаптувати реєстр Пенсійного фонду із системами МВС, СБУ та Державної прикордонної служби. Таким чином можна буде відслідковувати переміщення осіб.

«Цей механізм дозволить нам спростити труднощі, пов’язані з ідентифікацією людей, створити такі умови, щоб людині не доводилось зайвий раз відвідувати Пенсійний фонд чи банк, нести якусь довідку, та контролювати, що виплати отримає людина, якій вони належать. Якщо ми бачимо по базах, що людина перебуває на непідконтрольних територіях, а її картка 3 чи 4 місяці «працює» тут, то ми будемо на це реагувати. Коли картка в черговий раз буде вставлена в банкомат, то той видасть напис: для підтвердження вам потрібно прийти туди-то. Тим, у кого є мобільні телефони, буде приходити SMS із таким текстом. Якщо людина жива, то вона прийде, і виплати буде поновлено», - розкрив особливості роботи нової системи Олексій Зарудний, пообіцявши, що для інвалідів, людей, які не можуть пересуватися самостійно, буде розроблений інший порядок.

Та система пенсійних виплат переселенцям на базі Ощадбанку (на якій, як вже сказав віце-прем’єр Павло Розенко, будуть протестовані майбутні принципи для всієї пенсійної системи України) почне свою роботу не раніше 1 червня. А тим часом пенсіонерам-переселенцям, які позбавлені виплат, залишається лише чекати. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: