Перші тижні на волі. За кого грає Савченко?

Перші тижні на волі. За кого грає Савченко?

Суспільство з допомогою Савченко готують до непопулярного сценарію розв'язання конфлікту на Донбасі?

Перші два тижні на волі Надії Савченко ознаменувались її дебютом як народного депутата Верховної Ради, неординарною поведінкою, гучними заявами та обіцянками. Увага ЗМІ до Надії завдяки такому «джентльменському» набору була гарантована: українське суспільство в реальному режимі часу захоплено спостерігає, як льотчиця перетворюється на політика. Емоції при цьому виникають різнополярні – від захоплення і схвалення до звинувачень у зраді.

Альянс Савченко-Тимошенко?

Невдовзі після звільнення Надії Савченко з російського полону експерти, особливо близькі до Банкової, почали вибудовувати сценарії конфлікту між нею та Юлією Тимошенко.  Нагадаємо, що саме завдяки Тимошенко та її партії полонянка Путіна стала депутатом. Колишній народний депутат Тарас Чорновіл, наприклад, вважає, що між Надією Савченко та Юлією Тимошенко відбулася «складна розмова».

Однак якщо проаналізувати перші заяви Надії Савченко після приземлення в Україні, напрошуються геть протилежні висновки. Під час гучної прес-конференції Надія Савченко заявила, що залишиться в «Батьківщині» і планує ефективно працювати саме в тій партії, яка підставила їй плече в тяжкий момент. Більш того, Надія відхрестилася від версії, що вона начебто планує очолити партію замість Юлії Тимошенко, і тим самим визнала беззаперечний авторитет лідерки. А під час нещодавнього несподіваного виходу в ефір радіо Ера FM Надія Савченко ще раз заперечила конфлікт з Юлією Тимошенко. Так, вона погоджується не з усім, що відбувається в парламенті, але підтримує політику, яку проводить партія «Батьківщина».

«Я не прийшла сьогодні в «Батьківщину», а зараз кажу «дякую, я зараз піду у третю, десяту партію». Якщо мене буде щось не влаштовувати в моїх колегах, то я буду говорити, будемо вчитися і боротися разом…» – Надія Савченко, народний депутат від партії «Батьківщина».

Заяви Савченко на користь партії «Батьківщина» підтверджують і її дії.  У фарватері інтересів партії Надія Савченко порушила незручне для президента і його оточення питання про створення так званої «комісії з офшорів». У контексті нещодавнього скандалу, коли була оприлюднена інформація про бізнес Петра Порошенка в офшорних зонах, такі дії Савченко можна сприймати як спрямовані проти президента та БПП. Раніше створення Тимчасової слідчої комісії з офшорів підтримувала партія «Батьківщина».

Також Надія Савченко не випадково проголосувала в парламенті проти ухвалення закону про судоустрій, який було внесено президентом, та зміни до Конституції. Річ у тому, що Савченко підтримала таким чином позицію лідера партії «Батьківщина», яка теж не підтримала реформу в такому вигляді та вважає, що президентський законопроект має на меті проведення лише «косметичних» змін судової системи. Партія «Батьківщина» має власне бачення судової реформи.

Більш того, минулої суботи Надія Савченко взяла участь у політичному мітингу в Лохвиці на Полтавщині, де агітувала мешканців підтримати Руслана Богдана, кандидата в народні депутати саме від «Батьківщини».

Отже,  Савченко та Тимошенко поки що працюють у тандемі, а не конкурують за посаду лідера партії «Батьківщина». І прогнози скептиків не справдились. Більш того, тепер у них з’явився привід звинуватити обох у підіграванні Путіну… Але про це згодом.

Сьогодні Савченко – певною мірою допінг для «Батьківщини». За інформацією Ера FM, результати першого тижня депутатства Надії Савченко на поточний момент схвалюють 82% українців. Отже, партія чудово розуміє потенціал і зацікавлена в тому, аби конвертувати цю підтримку в конкретні відсотки на виборах. Питання лише в тому, на скільки вистачить цього «допінгу» і чи зможе Надія втриматись у фарватері партії тривалий час..

За що незручно «Батьківщині»

Тим часом на правах Героя України та людини, яка пройшла через жахи російського полону, Надія Савченко робить досить сміливі заяви та дає обіцянки, за виконання яких не ризикнула би брати на себе відповідальність жодна політична сила:

- Урегулювання конфлікту на Донбасі. В ефірі Ера FM Надія Савченко висловила начебто власне бачення повернення окупованих територій Донбасу у правове поле України. Савченко пропонує вести прямі переговори з лідерами терористичних угруповань «ДНР» (Олександр Захарченко) та «ЛНР» (Ігор Плотницький) про повернення контролю над кордоном, обмін військовополоненими та встановлення миру на Донбасі без посередництва третіх сторін (Німеччина, Франція та РФ). На її думку, подібні переговори мають проводитися на депутатському рівні й вона особисто виражає готовність брати в них участь.

Це свого роду альтернатива не зовсім ефективним Мінським домовленостям, ідеї Правого Сектору щодо військового повернення окупованих території та законопроекту Опоблоку з перетворення Донбасу на особливий регіон і сферу впливу Росії.

Правда, у «Батьківщині» коментувати таку сміливу ідею вчора виявились не готові. А соцмережі вибухнули постами розчарування в Надії, яка начебто втілює план Путіна. Нагадаємо, російський президент вже давно намагається посадити за один стіл легітимну українську владу з терористами на Донбасі. «План Савченко» також ударив і по Тимошенко. Пул блогерів Банкової дружно почав вчергове шукати зв'язок по лінії Путін-Медведчук-Тимошенко, рупором яких начебто стала визволена Савченко.

Повернення Криму. Під час прес-конференції Надія Савченко припустила, що Крим повернеться до України тільки після початку Третьої Світової війни. Народний депутат допускає повернення півострова до України силовим шляхом. Надія Савченко обіцяла українцям мир за будь-яку ціну, та якщо політичні методи все ж таки будуть неефективними, тоді, на її думку, треба бути використовувати військові засоби для відновлення територіальної цілісності України.

- Збереження дії «закону Савченко» (Закон України №3413 від 26.11.2015). За даним законом один день перебування в слідчих ізоляторах дорівнюється двом дням перебування у в’язниці. За «законом Савченко» було звільнено 866 засуджених за навмисне вбивство. Однак Надія Савченко вважає, що дія цього закону дозволить покращити процес розслідування та не допустити, щоби затримані, провину яких ще не доведено, роками тримались в неволі.

У заявах та виступах Надії Савченко протягом останнього тижня звучали обіцянки соціально-економічного та соціокультурного характеру, у тому числі готовність до сприяння підвищенню рівня гідного життя в Україні, популяризації української мови на телебаченні, вихованню особового складу війська в патріотичному дусі.

- Звільнення українських громадян із російського полону. Надія Савченко повторює свій намір сприяти в парламенті роботі з повернення взятих у полон українських вояків російсько-терористичними військами в прямому ефірі радіо Ера FM. Савченко вважає, що саме звільнення заручників має бути першочерговим завданням у діяльності чинної влади і вона готова просити про це навіть лідерів сепаратистів.

«За себе я б ніколи не стала навколішки. Але я знаю, що таке в'язниця. Я знаю, що таке полон. Я знаю, як зараз там хлопцям. За своїх хлопців у мене спина не зігнеться поклонитися ворогові, якщо я їх заберу. Людське життя більш коштовне аніж піар…» – Надія Савченко, народний депутат від партії «Батьківщина».

Оскільки Савченко є членом «Батьківщини», то її обіцянки водночас лягають тягарем і на Юлію Тимошенко.

Заручниця Путіна-Медведчука?

Не випадково в останній заяві Надії Савченко на радіо Ера FM лунала пропозиція діалогу з ватажками бойовиків та повернення українських військовополонених. Така позиція перекликається із заявами Віктора Медведчука, лідера громадського руху «Український вибір». На посаді спеціального представника з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Віктор Медведчук, починаючи з 2014 року, зміг домовитися про повернення 400 людей із російського полону.

Звільнення Надії Савченко також є результатом діяльності кума Путіна. Принаймні, Росія доклала максимум зусиль, аби ситуацію змалювати саме таким чином. Російський економіст та блогер Слава Рабинович упевнений, що звільнення Надії Савченко через прохання, яке передали у Кремль через Віктора Медведчука, є частиною політичної гри Володимира Путіна та його українського кума. За цією версією, Володимир Путін вкотре демонструє Києву, що готовий домовлятися лише з Медведчуком.

«Ситуація з обставинами цього телевізійного шоу за участі родичів загиблих журналістів і з присутністю Медведчука, подання прохання про помилування через Медведчука – ще одна спецоперація Кремля, при якій Путін говорить: ось наш кандидат на пост президента України, якщо ви його поставите, то ми знову будемо у дружніх стосунках», – Слава Рабинович, російський блогер.

Пропозиція Надії Савченко спробувати вступити в переговори з лідерами «ЛНР» та «ДНР» із приводу мирного врегулювання на Донбасі схоже на спробу підготувати українське суспільство до ідеї налагодження відносин із Росією та легалізації сепаратистських режимів заради досягнення миру. Саме те, про що невтомно твердить Віктор Медведчук.

«Керована опозиція». Невже Савченко?

Незважаючи на певну критику дій президента Петра Порошенка щодо змін до Конституції України та проведення виборів на Донбасі, Надія Савченко у своїй скандальній промові на радіо Ера FM запевнила українське суспільство, що не має наміру відкрито йти проти курсу президента та особисто поважає Петра Олексійовича як людину.

Не виключено, що саме Савченко з позиції опозиціонера транслюватиме ідеї нерадикального українського націоналізму, представники якого здатні домовлятися та співпрацювати з політичними силами, які сповідують різну ідеологію. Чи не є це початком підготовки українського суспільства до не зовсім популярних кроків чинної влади в питанні розв'язання конфлікту на Донбасі?

Автор - Георгій Кухалейшвілі, політолог-міжнародник, магістр політичних наук

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: