Природа «побєдобєсія». Між першим та другим «українськими фронтами»

Природа «побєдобєсія». Між першим та другим «українськими фронтами»

За цією «бєсовщиною» реально забулося, що Гітлера перемогла аж ніяк не Росія...

Вся Європа відзначає (не святкує, а саме відзначає) закінчення Другої Світової війни 8 травня – в день, коли в Потсдамі, неподалік Берліну, відбулось підписання капітуляції нацистської Німеччини. В Росії ж 9 травня з року в рік поступово перетворюється на справжнісіньку вакханалію. Чому росіяни радіють та пишаються, намагаючись відокремити десятки мільйонів жертв війни від простого факту перемоги над Гітлером?

Чесно кажучи, вже протягом декількох років очікування 9 травня перетворились для багатьох на вельми хворобливий процес. В Україні з цієї нагоди вчергове розгортається боротьба між тими, хто волів би разом з росіянами бодай ненадовго забутися в парадах, гаслах та споминах про славетне минуле, та тими, хто відкидає будь-яку можливість святкувати «савєцький празнік», нагадуючи про те, що Сталін був нічим не ліпший за Гітлера і що ці дві потвори розв‘язали в 1939 році Другу cвітову, розділивши між собою Польщу. Між цими «Першим та Другим українськими фронтами» опиняються ті, хто вшановує перемогу над нацизмом, проте не виносить отого офіційно-верескливого блюзнірства, яке зазвичай супроводжує День Перемоги.

Росія цього дуалізму не знає. В Росії все чітко: «Спасіба дєду за пабєду», ми – «хороші хлопці», які перемогли «поганих хлопців», і забути про цю перемогу ми повік нікому не дамо. А як почнуть забувати – можемо й повторити... За цим славослів‘ям вже насправді, реально забулося, що Гітлера перемогла аж ніяк не Російська Федерація, ба навіть не Радянський Союз, а цілісінька коаліція потужних держав, до того ж деякі з них воювали з Гітлером, починаючи ще з 1939 року – тоді як СРСР вступив у цю війну аж через два роки після її початку та ще й той факт, що відбулося це не на боці нацистів, пояснюється віроломством самих нацистів, а не стійким антинацизмом тодішніх радянських лідерів. Тобто, як то кажуть, «за гамбурзьким рахунком», «переможна» концепція Росії виглядає таким чином: країна, яка входила до складу імперії, яка приєдналася до коаліції тих, хто боровся проти Третього Рейху, святкує виключно свою й більш нічию перемогу над цим самим Третім Рейхом. А хто заперечує – той фашист.

 

Нісенітиць та страхітливих ідиотизмів, які з року в рік накопичуються росіянами з приводу Дня Перемоги, неможливо вже перерахувати: починаючи з фейкових «ветеранів», які під час війни ще й на світ білий не народилися, аж до висловів Путіна про те, що «Росія перемогла б Гітлера й самотуж», від бігбордів, на яких замість радянських солдат ліпили німецьких, замість російських винищувачів - ізраїльські, до п‘яних автораллі на вулицях російських міст з лементом «На Берліііін!!!».

Тогоріч, на 70-річний ювілей, здавалося, ми побачили вже все, що тільки може уявити собі хвороблива фантазія: парад на Красній площі у Москві, де парадним кроком чимчикували «країни-переможці» на кшталт Північної Кореї та Індії, «європейські гості», серед яких – сила-силенна неонацистів та правих популістів з Франції, Угорщини та Греції... На превеликий жаль, цього року «дно» знов виявилося пробитим: маленька дівчинка малює історію війни порохом свого загиблого та похованого прадіда (а патріотичні російські відвідувачі YouTube завзято лайкають ту публічну ексгумацію), а на плакатах малюють вже не тільки Йосипа Сталіна, а ще й Ісуса Христа, який тримає червоного прапора над військовим парадом з балістичними ядерними ракетами «Сатана»... Що буде у наступному році – важко собі уявити, бо жодна фантазія, як виявилось, просто пасує перед подібною реальністю.

  

Загалом, всю оту щорічну вакханалію свого часу найвлучніше, одним-єдиним словом, змалював Федір Достоєвський: «бєсовщина». І, що прикро, багато українських журналістів, політиків, численних блогерів повелися на те – кинулися палко, влучно, вельми переконливо й талановито доводити, що росіяни або звар‘ювали, або цілеспрямовано брешуть, що Перемогу здобули всі разом, що без України так само, як без інших, просто нічого б не вийшло... Все дарма. Не має жодного сенсу сперечатися – на тому боці повісили слухавку та пішли пити «за Перемогу». Всі блискучі полемічні маневри, всі глибокі знання історії Другої світової розбиваються об один-єдиний аргумент: «Ви фашисти!».

Але чому так відбувається? Як вийшло так, що сама суть перемоги над нацизмом виявилася забутою та вихолощеною, залишивши по собі лише безглузді вигуки «Діди воювали!» та гоноровиті погрози «повторити»? Адже ж почалося це все зовсім не з початком «гібридної війни» проти України, ба навіть не з нападу на Грузію. Почалось оте усе раніш, ще на початку двохтисячних, коли екрани почали заповнювати нескінченні фільми та серіали, в яких радянські солдати, наші з вами дідусі, раптом відростили собі броньову шкіру та розвили надлюдські можливості й почали весело косити німецьких, румунських, японських та ще якихось злиднів наліво й направо хіба ж не сотнями на помах могутніх правиць. Коли Сталіна знову проголосили «великим полководцем». Коли поняття «фашист» втратило свій сенс та перетворилося на синонім поняття «ворог», а потім, уже за наших часів, тихенько стало означати «всілякий, хто незгоден». Нині класичний русоватник спокійно вважає фашистами американців, українців, британців, євреїв, у той же час радо вітаючи та поплескуючи по плечу якого-небудь Удо Фойґта (німецького правого радикала, члена проводу Націонал-демократичної партії Німеччини, якого у ФРН неодноразово засуджували за заперечення Ґолокосту) лишень за те, що він десь там щось пробелькотів про те, який, мовляв, той Путін молодець.

 

Відверто кажучи, відповідей на питання – чому так сталося, може бути багато. Найпростішою думкою з цього приводу вважається така: коли сьогодення всередині Росії  складається з тотального свавілля усіх, хто бодай якось виявився причетним до влади, а зовні – з тотального неприйняття пихатої «величі» голоштанних «супердержавників», коли у майбутньому – подальще збідніння, скрути та непевність, єдине, що залишається – це несамовита гордість за героїчне минуле. Це спогади про те, як «ми їм наваляли». І неважливим стає, кому, за що, в яку ціну це обійшлося та що з того наприкінці вийшло: головне – ми круті, крутіші за всіх. Саме з непевності у своєму нинішньому житті й випливає певність у своїй «сакральній величі». І саме тому німецький неонацист, який вголос визнає, що «Путін – молодець», стає милішим за будь-якого екс-союзника, з яким вже не вельми хочеться ділитися тією перемогою, бо вона ж «одна на всєх», самим не вистачає. Є щось дитяче в тому хизуванні, в дурнуватих написах на бортах іржавих «жигулів»: «Гітлер – лох!» (не один з найстрашніших злочинців людства, не потвора, яка спаплюжила саме поняття людяності, а просто лох, бо ж програв, слабак!).

Так, все це було б смішно. Якби ж то не спогади: про те, скільки мільйонів людей в усьому світі билися, страждали, голодували та вмирали через того «лоха», скільки горя принесла та війна, як понівечила обличчя Землі. І якби не елементарне знання тієї, не такої вже й далекої від нас історії, зокрема – того факту, що саме з такого хизування своєю величчю, саме з такого, здавалося б, дитячого дурного ентузіазму та переконання, що навкруги всі – вороги, й виріс той Гітлер, з‘явився той самий нацизм. В такому розрізі гасло «Можем повторить!» набуває іншого, дедалі страшнішого значення: чий шлях повторюють нині ті російські ентузіасти?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: