Прощавай, «Приват»? Коломойського спровадили у політику

Прощавай, «Приват»? Коломойського спровадили у політику
«Титановий Джексон» Євген Терехов на з'їзді партії «Укроп». 25 листопада 2016 року

Проти Коломойського проголосував лише один делегат, який після цього швидко ретирувався

11-й з’їзд партії «Укроп» запам’ятався двома речами – міні-скандалом, який намагалися влаштувати прихильники Геннадія Корбана, та обранням головою одного з керівних органів Ігоря Коломойського.

«Укроп» давно асоціювався з олігархом, але досі він не був членом партії і не брав участі у її заходах. Очевидно, саме можливою появою Ігоря Валерійовича можна пояснювати посилені заходи безпеки – присутніх примушували проходити металошукач. Але Коломойського так і не дочекались, що не завадило обрати його головою комісії партійного контролю, яка перевірятиме дотримання вимог статуту, програмних документів, партійної дисципліни та етики членами партії та її керівництвом. Повноваження цього органа будуть відповідати масштабу його очільника – навряд чи Коломойський погодився б бути весільним генералом. На цю посаду його висунула чернігівська облорганізація партії, і наразі новий член партії, за словами голови політради Тараса Батенка, перебуває на обліку в одній з районних організацій Києва.

Щодо Коломойського всі делегати (близько півтисячі) були одностайні – йому співали панегірики, згадували його рішучі дії в 2014 році, інші кандидати, не бажаючи стояти на дорозі у такого авторитета, знімали свої кандидатури.

Голова Волинської обласної ради Ігор палицяГолова Волинської обласної ради Ігор Палиця

Екс-губернатор Одеської області Ігор Палиця в запалі навіть прямим текстом заявив, що влада забирає у Коломойського Приватбанк, розмови про націоналізацію якого поки що курсують лише на рівні чуток та припущень. У результаті проти Коломойського проголосував лише один делегат, який після цього швидко ретирувався.

Сміливець, який не голосував за обрання Коломойського головою Комісії партійного контролюСміливець, який не голосував за обрання Коломойського головою комісії партійного контролю

Можна по-різному оцінювати, навіщо олігарху, який і так контролював партію, знадобилася подібна легалізація. Як і припускав «Главком» напередодні з’їзду, напевно, Коломойський, вирішив чітко зафіксувати, чия це партія, враховуючи деякі ознаки розколу в «Укропі» після того, як з посади голови політради було усунуто Геннадія Корбана. До умовної команди останнього можна віднести, наприклад, мера Бориса Філатова, у якого охололи відносини з Коломойським, та нардепа Андрія Денисенка – обидва цей з’їзд проігнорували.

Кілька днів тому Корбан скликав конференцію очолюваної ним Дніпровської облорганізації, на якій під час свого прямого включення з Ізраїлю назвав нинішнє керівництво «Укропу» інтриганами, котрі повністю завалили організаційну роботу та роботу секретаріату. Тож на з’їзді можна було очікувати демаршу принаймні делегації з Дніпра, яка, до речі, є найчисленнішою – близько 40 осіб.


Голова політради Тарас Батенко і народний депутат Ірина Констанкевич

І намагання розхитати ситуацію дійсно відбулися. Вже на самому початку гості з Дніпра звинуватили головуючого Батенка в порушенні статуту, бо той пропонував затвердити новий склад політради, що був розданий усім, пакетом. Більше за всіх шуміли голова дніпровського осередку Наталія Іванова та її імпозантна соратниця Нонна Кац, що світилася в шоу «Битва екстрасенсів» та в акціях на підтримку Корбана. Дніпровці вимагали від з’їзду прийняти підготовлену ними резолюцію, проте з’їзд проігнорував таке бажання прихильників Корбана. Втім, Батенко все-таки був змушений надати слово Івановій, і резолюцію вона зачитала.

Загальний посил дніпрян з «Укропу» полягав в тому, що секретаріат партії систематично порушував програмні засади та статут, фальсифікував документи, протиправно заволодів повноваженнями, а результати розслідування цих фактів так і не було оприлюднено. Тож дніпровська делегація вимагала надати повний звіт секретаріату та політради за 2016 рік, а також не затверджувати в склад політради Дениса Борисенка (керівник секретаріату), Тараса Кривенка та Віталія Греня «за грубі та систематичні помилки в роботі» та дискредитацію партії. Окремо, звісно, Іванова згадувала теплим словом свого патрона Корбана, з яким «так підступно вчинили інтригани», і вимагала виключити з лав партії тих, хто розпалює конфлікт та розколює «дуумвірат» Коломойського та Корбана. Втім, з’їзд не підтримав ці пропозиції, і склад політради було проголосовано пакетом, враховуючи трьох вищезгаданих осіб. Загалом до політради «Укропу» увійшло 75 осіб, які потім обрали президію з восьми осіб, в якій, до речі, знайшлося місце Корбану. Окрім цього, на з’їзді обрали членів комісії партійного контролю та ревізійної комісії партії.

Наступний з’їзд, який відбудеться наступного року, буде набагато більшим за масштабами й інтригою – на ньому планується обрати за новим статутом першого голову партії. Чи стане ним сам Коломойський, який раптом забажав зануритись із головою в партійне життя?

Поки ж, незважаючи на певні «гойдалки» всередині «Укропу» та небажання команди Корбана миритись з другими ролями, на радикальні кроки ніхто не зважується і сторони віддають перевагу поганому миру, а не відкритій війні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: