Радники чи бізнесмени? Хто консультує міністра оборони Полторака

кадри
Радники чи бізнесмени? Хто консультує міністра оборони Полторака
Міністр оборони України Степан Полторак

Бізнес навколо армійських активів, кримінальне минуле та волонтерство – що відомо про радників Міністерства оборони.

«Главком» продовжує цикл публікацій про радників українських міністрів.

Півтора десятка радників, якими оточив себе міністр оборони Степан Полторак, у переважній більшості мають за плечима армійських досвід. Цей факт має вказувати на якісний підхід до формування дорадчого блоку керівника міністерства, на противагу деяким колегам Полторака. Наприклад, міністр економіки Степан Кубів та міністр енергетики Ігор Насалик призначали радниками, у тому числі, своїх довірених осіб або колишніх бізнес-партнерів.

Водночас професійна приналежність – не єдина чеснота, яку слід очікувати від оточення будь-якого міністра. Поруч мала б стояти і бездоганна репутація. Та деякі радники міністра оборони мають або мали раніше явний конфлікт інтересів, коли службові повноваження перетинаються з бізнес-інтересами.

Руслан Тростинський

Позаштатний радник із 25 жовтня 2016 року

Призначенню Руслана Тростинського радником Степана Полторака передувала прес-конференція під назвою «Міноборони «розбазарило» бюджетні кошти на придбання квартир?». Спікери стверджували, що десятки тисяч родин військових офіцерів потребують житла і кількість їх не зменшується роками. «Корупційна складова збільшується... 20 років армією ніхто не займався... » - із такими та іншими тезисами учасники конференції наполягали: вони зможуть вичистити корупціонерів із Міноборони. Разом із Тростинським, який представляв на цьому заході Львівську спілку безквартирних офіцерів, корупцією у Міноборони були стривожені, серед інших, також Євген Пінчук і В'ячеслав Осіпенко, які в різні часи очолювали Всеукраїнську спілку безквартирних офіцерів.

Дарма, що один із виступаючих – Осіпенко – раніше був фігурантом кримінальної справи, а Пінчук – заробляє саме на будівництві житла для військових. Міністр Полторак повірив громадським активістам і через місяць призначив Тростинського радником з питань боротьби з «житловою корупцією» в міністерстві. Чи знав на той час міністр про конфлікт інтересів, в якому перебували його критики?

Бізнесові та інші зв`язки між цими активістами, обуреними корупцією в Міністерстві оборони, виглядають так: призначений восени радником міністра Руслан Тростинський та екс-голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів Євген Пінчук є співзасновниками охоронної фірми «Боссервіс». Останній, за даними аналітичної системи YouControl, також є співвласником будівельної компанії «Будкапіталс». Згідно з даними судового реєстру, наприкінці 2014 року ця фірма уклала договір із Міноборони щодо продажу військовим близько сотні квартир під Києвом у селі Михайлівка-Рубежівка. Через порушення термінів, прокуратура до сьогодні вимагає стягнення штрафу та пені із забудовника.

А за даними фіскальної служби, через цю ж фірму – «Будкапіталс» - у  2014 році була виведена частина коштів рефінансування, наданого банку «Київська Русь».

Згадуваний вище підполковник В`ячеслав Осіпенко, який разом із Тростинським та Пінчуком на минулорічній прес-конференції жалівся на корупцію в системі забезпечення житлом військових, наразі є головою Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів. Наприкінці 2000-х цю особу звинувачували у зловживанні службовим становищем, але, врешті, засуджено за службову недбалість. На той час він керував підприємством «Ветеран-Октава Плюс» (при благодійній організації), що мало право зберігання та продажу конфіскату. Згідно з фабулою кримінальної справи, директора звинувачували у нестачі товарно-матеріальних цінностей на суму майже 200 тис. грн – вилучених податковою службою та переданих «Ветерану» на зберігання тютюну та алкоголю.

Ім`я В`ячеслава Осіпенка згадувала на власному сайті і Комуністична партія України. За повідомленням, у березні 2017 року він брав участь у прес-конференції комуністів під назвою «Зовнішні та внутрішні загрози національній безпеці України: міфи і реальні факти…». Колегою Осіпенка на цьому заході, був, наприклад, Анатолій Доманський, голова об`єднання «Всеукраїнський союз радянських офіцерів».

За даними з відкритих джерел, радник міністра оборони Степана Полторака Руслан Тростинський раніше працював фахівцем з економічної безпеки групи компаній «Континіум», а також сім років керував службою безпеки п`ятизіркового готельного комплексу «Ріксос-Прикарпаття» (Трускавець). Його партнер в охоронній фірмі «Боссервіс» - генерал-лейтенант Внутрішніх військ Юрій Жуковський.


Іван Базарко

Позаштатний радник із 13 травня по 23 вересня 2016 року

Згідно з декларацією, керував Управлінням моніторингу володіння та використання нерухомого майна Міністерства оборони. Ще раніше – працював у квартирно-експлуатаційному відділі Міноборони у Львові. Водночас, є співзасновником громадської організації «Правіс». Таке суміщення може мати ознаки конфлікту інтересів. Річ у тім, що комунальна служба, яка обслуговувала будинки Міноборони у Львові, два роки тому замовляла соціологічне дослідження саме цій громадській організації. Як розповідав журналістам Іван Базарко, соцопитування «Правісу» мало охопити 2000 мешканців і надати «зріз проблемних питань, з якими люди найчастіше стикаються».

 

Олег Борисов

Позаштатний радник міністра з 4 квітня 2016 року

Раніше працював заступником начальника квартирно-експлуатаційного управління Міноборони. Згідно з декларацією за 2014 рік, володіє часткою у статутному капіталі будівельної компанії «Львівська мрія». Наразі власниками фірми є Борисов Андрій Олегович (ймовірно, син Олега Борисова) та Світлани Тертичної.

Борисов-молодший, у свою чергу, володіє співзвучною компанією «БК Львівська мрія». Два роки тому для будівництва готелю Львівська міська рада передала цій структурі в оренду ділянку, що раніше належала Міністерству оборони. Земля розташована впритул до нового юдейського кладовища у Львові, тому «Об`єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу» наразі через суди вимагає повернути землю громаді міста.

Згідно з декларацією Олега Борисова, він володіє автомобілем Volvo XC60, 2013 р. в., а у членів його родини є автомобіль Ssang Yong Corando, 2011 р.в.

Рустам Фаттуллаєв

Позаштатний радник міністра з 17 лютого 2017 року

Старший пастор протестантської церкви «Скинія». У березні цього року очолив Раду у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони в рамках ротації між різними релігійними конфесіями. Перші рядки офіційної біографії Рустама Фаттуллаєва такі:

  • народився 4 лютого 1972 року в Баку,
  • покаявся у 1997 році в Церкві християн віри євангельської України.

Те, що відбувалось між цими датами – протягом 25 років – за словами самого Фаттуллаєва, - спорт, наркотики, рекет. «В ту пору (1990 роки) у мене були сотні тисяч доларів готівкою. Вони лежали вдома в коробках з-під туфель, і я не знав, що з ними робити. У мене вже було все, що тільки могли дати гроші. Але очікуваного щастя вони так і не дали», - розповідав пастор. Кримінальна сторінка його біографії була перегорнута після арешту. Згодом, наприкінці 1990-х, він вдарився у віру.

Володимир Черпак

Позаштатний радник міністра із 11 серпня 2016 року до 17 лютого 2017 року

Обіймав посаду радника з релігійний питань міністра оборони до Рустама Фаттуллаєва. Повний тезка Черпака є засновником «Міжнародної клініки тібетської медицини» та керівником релігійної громади Свято-Покровської української автокефальної православної церкви в Києві.

 

Ігор Крол

Позаштатний радник міністра із 28 квітня 2017 року

Власник концерну «Маркет-Матс» та керівник Асоціації «Західноукраїнське об’єднання підприємств оборонно-промислового комплексу» (засновники - «Маркет-Матс», «Концерн-Електрон» і ДП Міноборони «Львівський Державний авіаційно-ремонтний завод»).

«Маркет-Матс» - розробник і виробник тренажерів бойової авіатехніки. Постачав міністерству тренажери навчально-тренувального літака Л-39, літака МіГ-29. Наразі власник компанії сподівається на постачання армії тренажера вертольота Мі-24.

 

Тетяна Доманова

Позаштатний радник міністра з 16 червня 2016 року

Експерт з питань реформування законодавства та нормативно-правових документів системи матеріального забезпечення ЗСУ, обіймала посаду начальника відділу взаємодії (з волонтерами) Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ. Керувала благодійною організацією «Україна з тобою». Згідно з декларацією, її дохід від підприємницької діяльності торік склав 1,2 млн грн.

Екс-радник депутата парламенту Оксани Корчинської з Радикальної партії, а також народного депутата Тетяни Ричкової з «Блоку Петра Порошенка».

Дмитро Муравський

Позаштатний радник міністра з 16 червня по 30 серпня 2016 року

Муравський тривалий час працював у зоні АТО та на армійських полігонах як волонтер і фотограф. Минулого року його призначили радником міністра для створення інформаційно-координаційного центру, до роботи в якому планували залучати на волонтерських засадах фотографів, відеооператорів, художників, режисерів та сценаристів. Мета роботи центру – створення якісного інформаційного контенту про Збройні сили.

Степан Полторак звільнив цього радника після скандалу навколо постановочних фотографій, зроблених Муравським. У серпні 2016-го низка фотожурналістів звернули увагу на поширену в ЗМІ фотографію Дмитра Муравського, на якій, начебто, зафіксований вибух під Маріуполем. Журналістів обурило, що постановочні кадри видавалися як документальні. 

Муравського не врятував від звільнення факт, що фотографії були відзняті автором до призначення в міністерство.


Іван Марко

Позаштатний радник міністра з 2 червня 2016 року

Майже незмінний керівник фінансового департаменту Міноборони з 1997 року – по 2016 рік. Саме Іван Марко звітував 2014-го про те, куди пішли 149 млн грн, що були зібрані через СМС українцями для допомоги в зоні АТО.

Був помічником народних депутатів різних скликань: Дмитра Рудковського (IV), Миколи Петрука (V та VI скликання), Олександра Кузьмука (VII скликання).

Віталій Крутій

Позаштатний радник міністра з 2 лютого 2016 року

З квітня 2015 року - заступник голови Товариства сприяння обороні України з питань виховної роботи та зв’язків з держорганами влади і громадськими організаціями.

У минулому Крутій був одним із засновників Центру Медіа Ініціатив. Наприкінці 2000-х працював гендиректором холдингу «Медіа проекти», до складу якого входили телеканал «Тоніс», «Газета 24», інтернет-портал 24.ua. За президентства Віктора Януковича Крутій працював керівником представництва Deutsche Welle в Україні. Після Євромайдану став народним депутатом, отримавши посаду голови парламентського підкомітету з питань друкованих ЗМІ та інтернету.

Перший заступник голови Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану, волонтер, багаторазово перебував у зоні АТО.

Арчіл Цинцадзе

Позаштатний радник міністра з 15 грудня 2015 року

Грузинський полковник, військовий дипломат, у минулому – повірений у справах Грузії в Україні. У 1992-1993 роках командував взводом під час грузино-абхазького конфлікту, брав участь у бойових діях у Сухумі. З 1999-го по 2005-й - військовий аташе в посольстві Грузії у США.

Арчіл Цинцадзе - також обіймав посаду радника з питань безпеки в Адміністрації президента України.

Чоловік віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Клімпуш-Цинцадзе.

Олексій Макухін

Позаштатний радник міністра з 4 листопада 2015 року

Радник з питань комунікацій. Один із ключових напрямків діяльності - запуск та розвиток військового радіо «Армія FM». Станція має отримати частоти, які будуть покривати, в тому числі, зону АТО.

Олег Свірко

Позаштатний радник міністра з 13 січня 2015 року

Голова комітету конкурсних торгів Міністерства оборони. Засновник благодійного фонду «Воїни добра», власник «ТК Астра трейд», компанії «Мега-поліграф».

Фірма «Мега-поліграф», окрім допомоги військовим у зоні АТО, відома тим, що надавала типографічні послуги для медіа-холдингу «Вісті Мас-Медіа», що належав екс-міністру доходів та зборів Олександру Клименку.

Юрій Бірюков

Позаштатний радник міністра з 3 жовтня 2014 року

Український громадський діяч, відомий волонтер, радник президента Петра Порошенка.

Петро Шуляк

Позаштатний радник міністра з 19 травня 2014 року

Генерал-полковник у відставці, кандидат військових наук, лауреат держпремії в галузі науки і техніки.

Іван Свида

Позаштатний радник міністра з 4 березня 2014 року

Колишній начальник Генштабу - Головнокомандувач ЗСУ.

Володимир Шкідченко

Позаштатний радник міністра з 1 жовтня 2011 року

Колишній міністр оборони.

Сергій Кириченко

Позаштатний радник міністра з 4 квітня 2010 року

Колишній начальник Генштабу.

Наталія Пушкарьова

Позаштатний радник державного секретаря Міністерства оборони з 8 лютого 2017 року

Її повна тезка є засновником фірми «Медіка проджект інтернешнл Україна» та компанії «Дженерал проджектс». Також особа з таким ім`ям працювала помічником народного депутата IV скликання Олександра Біловола, який свого часу працював  головним санітарним лікарем України, обіймав посаду голови правління ДАК «Ліки України».

Арсен Ільїн

Позаштатний радник заступника міністра оборони з 23 березня 2017 року

До призначення радником міністра працював експертом проектного офісу реформ Міністерства оборони. Має понад 18 років досвіду роботи в банківській системі, до цього часу працював у фінансових установах та на промислових підприємствах. Мобілізований у лютому 2015 року, був заступником командувача саперною ротою 72-ї окремої механізованої бригади.

Ольга Башей

Позаштатний радник заступника міністра оборони з 4 жовтня 2016 року

Лікар волонтерської групи «Екстрена медична служба «Хотабич», відомий волонтер-парамедик. Башей була помічником депутата Оксани Корчинської з Радикальної партії, першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я. Корчинська була координатором волонтерських медслужб спецбатальйонів «Азов» та «Шахтарськ».

Віктор Костюшко

Позаштатний радник заступника міністра оборони з 29 вересня 2016 року

Його повний тезка працював першим заступником голови Державної фінансової інспекції з 2011-го до 2014 року. А до цього – наприкінці 2000-х – заступником гендиректора з організаційно-правових питань Центру Державного земельного кадастру. Працював помічником депутатів-регіоналів Ігоря Лисова, Едуарда Павленка, Віталія Хомутинніка.

Наталія Воронкова

Позаштатний радник заступника міністра оборони з 14 квітня 2015 року

Волонтер кількох громадських організацій. Серед ключових напрямків роботи – допомога Головному військово-клінічному госпіталю. Нагороджена орденом Княгині Ольги III ступеня.

Повний перелік радників міністра оборони

для перегляду - натисніть на зображення

_002

Федір Орищук, «Главком»

Читайте також:

перелік радників міністра енергетики Ігоря Насалика,

перелік радників міністра внутрішніх справ Арсена Авакова,

перелік радників міністра економіки Степана Кубіва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: