Ракетні стрільби біля Криму: всі подробиці військових навчань

Ракетні стрільби біля Криму: всі подробиці військових навчань
Запуск ракет С-300

Навіщо Україна провела військові навчання поблизу Криму і якою є реакція Росії, що окупувала півострів

Першого грудня на Херсонщині, неподалік від адміністративного кордону з окупованим Кримом, стартували військові навчання: Повітряні сили України провели ракетні стрільби. Події викликали великий резонанс як в українській, так і в російській пресі. При цьому в ЗМІ з'являлося багато суперечливої інформації – як щодо озброєнь, які використовувала Україна, так і реакції Росії, яка окупувала півострів.

«Главком» зібрав усі факти про заходи, які проводили ЗСУ поблизу кримських кордонів.

Що за навчання і де відбулися

Ракетні стрільби проходили 1 грудня 2016 року на полігоні в Херсонській області, розташованому приблизно за 30 кілометрів від Криму. Навчання проводили Повітряні сили Збройних сил України.

Два дні українські військові випробовували модернізовані С-300. Це керовані зенітні ракети середньої дальності. Максимальна дальність польоту – 300 кілометрів.

Також у навчаннях взяла участь бойова, транспортна та безпілотна авіація, підрозділи зенітно-ракетних і радіотехнічних військ. Льотчики відпрацювали запуск керованих ракет.

Чи має право Україна проводити такі навчання

Начальник прес-центру Повітряного командування «Південь» Володимир Крижанівський запевнив, що ракетні стрільби, які Україна проводила неподалік від Криму, не суперечать міжнародним нормам. Також, за його словами, ракети не становлять жодної загрози для жителів окупованого півострова.

«Україна нічого не порушує. Якщо подивитися на траєкторію і певний район і провести умовну лінію півострова, на якому буде розташовано установки, можна помітити, що вкрай лінія буде проходити досить далеко від узбережжя Кримського півострова. Максимальне наближення ракет може становити не більше 30 км», – зазначив Крижанівський.

Реакція Росії

На навчання України Кремль відреагував ще минулого тижня. Міноборони РФ вручило аташе з питань оборони при посольстві України в Москві військово-дипломатичну ноту. У документі було виражено протест у зв'язку «з введенням українською стороною незаконних обмежень на використання 1-го і 2 грудня 2016 року повітряного простору над акваторією Чорного моря на захід від узбережжя Кримського півострова для проведення ракетних стрільб».

Також українські ЗМІ із посиланням на джерела стверджували, що Росія пообіцяла збивати українські ракети і відкрити у відповідь вогонь по пускових установках. Пізніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вперше чує про лист українському військовому аташе, в якому нібито міститься попередження про дії Росії в разі українських ракетних стрільб у районі Криму.

Однак інформація про погрози з боку Росії фактично підтвердилася у четвер. У системі Управління цивільної авіації США з'явилася заявка від міноборони Росії про можливі заходи під час проведення Україною ракетних стрільб.

Повідомлення про можливі дії у відповідь з боку РФ

Скріншот за системи управління цивільної авіації СШАСкріншот з системи Управління цивільної авіації США

«Якщо запущені ракети становитимуть загрозу для російських об'єктів у цій зоні (на землі, в морі або в повітряному просторі), послідує удар у відповідь для знищення пускових установок», – попередили в міноборони РФ.

Реакція України у відповідь

У відповідь на реакцію Кремля секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що, згідно з міжнародними угодами, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки, а на захід від протоки знаходиться суверенний повітряний простір України. Таким чином, усі заплановані ракетні випробування проводяться Україною в рамках міжнародних угод і зобов'язань.

Також командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що завчасно попередило провайдерів авіаційних послуг різних держав про небезпеку використання повітряного простору в південній частині України 1-2 грудня, коли там проводитимуться навчання.

Речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко наголосив, що ЗСУ будуть проводити навчання на території України відповідно до свого плану, незважаючи на будь-які погрози. «У нас є національна територія України, де ми будемо проводити всі випробування та навчання. І ніхто не вказуватиме нам, що нам тут робити», – сказав він.

Думки експертів

В ексклюзивному коментарі «Главкому» екс-міністр оборони України Ігор Тенюх заявив, що вважає проведення ракетних стрільб поблизу Криму доцільним. «Те, що Росія має там війська… це її проблеми. Ми не порушуємо міжнародного законодавства. Там, де Україна збирається провести навчання, є простір України, визнаний усім світом. Україна має право проводити повноцінні навчання, які вона вважає доцільними», –зазначив Тенюх.

Такої ж думки дотримується інший екс-голова оборонного відомства – Олександр Кузьмук. «Якщо Росія бажає залякувати, то за ці три роки це вже неможливо. Україна твердо готує свої Збройні сили, готує війська, підвищує їхній вишкіл, тому що перебуває у стані війни», – заявив колишній міністр.

Більш детально з думками військових експертів відносно ракетних стрільб України поблизу Криму ви можете ознайомитися за цим посиланням.

Також в інтерв’ю «Главкому» член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук зазначив: якщо Росія у відповідь почне застосовувати будь-яке озброєння по території України, це означатиме, що РФ після двох актів прихованої агресії – спецоперації у Криму і нинішньої воєнної спецоперації на Донбасі – перейде до відкритої фази агресії проти України.

Навчання не за планом

Дводенні ракетні навчання завершилися достроково – 2 грудня вранці. Натомість тривати мали протягом усього сьогоднішнього дня. Причиною передчасного завершення стала негода: на Херсонщині сильний туман і обіцяють хуртовину зі снігу й дощу. У Міноборони заявили, що впродовж проведення навчань жодних провокацій з боку РФ не спостерігалось.

Передчасне завершення навчань – не єдиний відхід від плану. В Росавіації повідомили, що Україна прийняла рішення відсунути район проведення ракетних стрільб у Чорному морі. «Нові зони розташовані в нейтральних водах, територіальні води Росії не зачіпаються», – йдеться в повідомленні відомства.

За ракетними навчаннями України уважно спостерігала не лише Росія, а й НАТО. Зокрема, літак НАТО Е-3А «АВАКС» 1 грудня здійснював спостереження за ситуацією в анексованому Криму на тлі проведених Україною ракетних стрільб.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: