У ПАРЄ викликали психолога. Що відомо про нову керівницю Асамблеї

міжнародна панорама
У ПАРЄ викликали психолога. Що відомо про нову керівницю Асамблеї
Новий очільник Парламентської асамблеї Ради Європи Стелла Кіріакідес

Стелла Кіріакідес стала 30-м Президентом ПАРЄ. Це – перший представник Кіпру на цій посаді і третя жінка, яка обійме посаду глави Асамблеї з 1949 року

10 жовтня новим очільником Парламентської асамблеї Ради Європи делегати організації обрали представницю Кіпру Стеллу Кіріакідес. Вона змінила на цій посаді одіозного іспанця Педро Аграмунта, кампанія з відставкою якого тривала в ПАРЄ із березня цього року. Сам Аграмунт, не чекаючи результатів голосування, написав заяву про відставку ще 6 жовтня.

Але доля Аграмунта в ПАРЄ уже була вирішена задовго до його заяви, яка хіба що збереже за ним титул екс-президента, право додаткового голосу у трьох комітетах ПАРЄ: політичному, регламентному і моніторинговому, а також звання почесного члена ПАРЄ після відставки.

Голосування за нового голову розтягнулося на три тури. До вирішального етапу дійшли Стелла Кіріакідес і представник Литви Емануель Зінгеріс, якого підтримувала Україна. За литовця проголосували 84 делегати, натомість кіпріотці віддали голоси 132 члени ПАРЄ, один бюлетень був зіпсований. Відповідно до процедури виборів президента Асамблеї, обраний очільник залишається на своєму посту до відкриття наступної чергової сесії (22-26 січня 2018 року). У січні Кіріакідес, за прогнозами, найімовірніше змінить депутат-соціаліст з Італії Мікеле Ніколетті.

Пані Кіріакідес - член парламенту Кіпру, вона є представницею групи ЕНП (Європейської народної партії, фракція якої є найбільшою у Європарламенті). Однак на вибори йшла як самовисуванка, оскільки більшість її політичної сили підтримала Емануеля Зінгеріса. Таким чином у Європарламенті було вперше порушено квотний принцип.

Нова очільниця ПАРЄ народилася 10 березня 1956 року у столиці країни Нікосії. Вивчала психологію в університетах Редінга і Манчестера, що у Великій Британії. У міністерстві охорони здоров'я Кіпру пані Кіріакідес керувала Службою дитячої та підліткової психіатрії з 1979 до 2006 року.

У 2006 році її обрали до парламенту Кіпру, де вона є членом Комітету з питань охорони здоров'я та Комітету з питань закордонних справ та європейських справ, а також віце-президентом партії «Демократичне об’єднання». З 2012 до 2016 років була заступником глави делегації Кіпру в ПАРЄ. З червня 2016-го року є главою делегації.

Кірікіадес є президентом організації Перший рух боротьби проти раку молочної залози на Кіпрі з 1999 році. У 2016 році Рада міністрів Кіпру призначила її головою Національного комітету з ракової стратегії в 2016 році. Кіріакідес  організувала першу кампанію з обізнаності про рак молочної залози в Раді Європи у 2013 році.

До призначення на посаду Президента ПАРЄ, на Асамблеї Кіріакідес була головою Комітету з соціальних питань, охорони здоров'я та сталого розвитку, а також членом Моніторингового комітету та Комітету з питань рівності та недискримінації.

Вона була парламентським представником «Парламентський альянс Без ненависті» та кампанії Ради Європи проти сексуального насильства щодо дітей (2013-2015 рр.), а також Генеральним доповідачем з питань прав дітей (2013-2015 рр.).

Цікаво, що під час усіх голосувань у ПАРЄ новий президент Асамблеї жодним чином публічно не висловлювалася ані за, ані проти резолюцій, які вносила Україна до зали засідань Асамблеї щодо російсько-українського конфлікту. Вона не голосувала за санкції проти Росії, і публічно ніколи не висловлювалася з цього приводу.

Україна під час голосування у ПАРЄ підтримувала представника Литви Емануеліса Зінгеріса. Український делегат в організації, віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко після голосування недвозначно підкреслила, що каденція новообраної керівниці буде найкоротшою в історії. Але відразу ж наголосила, що незважаючи на перемогу кандидата, якого не підтримувала Україна, наша держава готова співпрацювати з новообраною очільницею ПАРЄ, аби підвищити довіру до організації.

Ще один український делегат в організації, нардеп Олексій Гончаренко також закликав не засмучуватися через те, що більшість не підтримала делегата, за якого голосувала Україна.

Російські ЗМІ приділили обмаль уваги виборам у ПАРЄ. Загалом медіа країни-агресора або повідомили просто суху інформацію про зміну керівництва організації, в якій до кінця цього року російська делегація була відсторонена від роботи, або тішаться, що не пройшов «особистий ворог Путіна». Саме з таким заголовком видання Dni.ru опублікувало новину про обрання Кіріакідіс. Кремлівська Vesti.ru зазначає, що нове керівництво ПАРЄ у Москві оцінюють спокійно. За словами глави думського комітету з міжнародних справ Леоніда Слуцького, для Росії обрання Кіріакідіс нічого не змінить в її відносинах з Асамблеєю. Тим більше тому, зазначає депутат, що вона перебуватиме на головній посаді в організації лише три місяці, до кінця січня 2018-го, коли у ПАРЄ відбудуться вибори нового голови. За його словами, незалежно від особистості нового голови, Росія може повернутися до Страсбурга лише за умови внесення поправок до регламенту, передає «Российский диалог». Видання також наводить слова спікер Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко, яка підкреслила, що Москва не визнаватиме рішення Європейського суду з прав людини, якщо главу ПАРЄ оберуть без Росії.

Як відомо, дострокова зміна глави організації стала наслідком дій її попередника Педро Аргамунта. Іспанець зачастив до Москви, вишукуючи можливостей повернути Росію до роботи в ПАРЄ задля того, аби в подальшому домогтися зняття санкцій проти РФ. Найбільше відставки іспанця домагалася українська делегація. А візит Аграмунта у березні 2017 року до Сирії у супроводі російських політиків із братанням з Башаром Асадом, ймовірно, переконав у необхідності зміни голови ПАРЄ і делегатів з інших країн. Тим паче, що усі бачили як цей візит використали російські пропагандистські ЗМІ. Мовляв, якщо глава європейської поважної організації відвідує Сирію разом із російськими, сербськими, чеськими політиками, то Кремль у Сирії поводиться праведно.

У квітні цього року 23 депутати з чотирьох фракцій Верховної Ради України звернулися з листом до парламенту Іспанії з проханням розглянути можливість відкликання Педро Аграмунта з іспанської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи. Однак Іспанія не поспішала це робити. Аби домогтися усунення Аграмунта, ПАРЄ розробила спеціальний механізм, адже до цього у документах організації не передбачалася можливість дострокового усунення очільника.

Російський адвокат Микола Полозов, який захищає в судах окупантів у Криму кримських татар на своїй сторінці у Facebook, заяву про відставку Аграмунта назвав серйозною перемогою української дипломатії.

Український делегат в ПАРЄ Володимир Ар’єв привітав це рішення, опублікувавши на своїй сторінці у Facebook заяву з підписом Аграмунта.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також: віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський: Ми запустили процес імпічменту Аграмунта

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: